אטלנטיס
ערך ללא מקורות
| ||
ערך ללא מקורות |
אטלנטיס (ביוונית: Ἀτλαντὶς νῆσος - אטלנטיס ניסוס; מילולית: "האי של אטלס") הוא אי אגדי המוזכר בכתביו של הפילוסוף היווני אפלטון. מיקומו כמתואר בכתבים היה "מעֵבר לעמודי הרקולס" (כלומר ממערב למצר גיברלטר).[1]
המקור ההיסטורי
בשניים מבין הדיאלוגים של אפלטון, "טימאיוס" ו"קריטיאס", המתנהלים בין מורה לתלמידו, הסביר אפלטון כי הידע על אודות אטלנטיס הגיע מהמדינאי סולון, אשר שמע על האי מכוהן מצרי, שהפליג בהסבריו על תרבות מפותחת שהתקיימה כ-9,000 שנה לפני זמנו[1] (כלומר כ-11,600 שנה לפני זמננו), והייתה מתקדמת בהשוואה לכל תרבות אחרת בתקופתה. אותה תרבות כבשה את כל עמי המזרח התיכון, למעט תושבי אתונה, ורשמה הישגים טכנולוגיים מדהימים. וכך תיאר אפלטון:
"והיה אי ששכן לפני המצר שאותו אתם מכנים בשם עמודי הרקולס. האי הזה היה גדול יותר מלוב ומאסיה גם יחד, והוא הוביל לאיים אחרים. מאיים אלה יכולת לעבור את כל היבשה הנגדית, שהקיפה את הים האמיתי, שכן ים זה, הנמצא בין מצרי הרקולס, אינו אלא נמל, ויש לו כניסה צרה, אבל אותו הים האחר הוא ים אמיתי, והארץ המקיפה אותו - בצדק תיקרא יבשה."
על פי הסיפור עם הזמן תושבי האי הפכו לכופרים ומרושעים.[1] בהמשך סיפר אפלטון שזעמו של זאוס, החריב את היבשת ברעידת אדמה או התפרצות הר געש, וזאת בשל חמדנותם ואנוכיותם של תושביה.
פרשנויות היסטוריות
לפי הדעה הרווחת במחקר, סיפור אטלנטיס היה משל שסיפר אפלטון בדומה ל"משל המערה של אפלטון", אך לא ברור אם הוא היה מבוסס (לפחות בחלקו) על סיפורים שאפלטון הכיר. ישנה סברה לפיה אגדת אטלנטיס מבוססת על חורבן התרבות המינואית העתיקה. מרכזה היה באי כרתים והיא נחרבה מסיבות לא ידועות בוודאות בסמוך להתפרצות המינואית של הר הגעש סנטוריני, סביב שנת 1600 לפני הספירה. אסון נוסף אפשרי הוא ומשבר תקופת הברונזה המאוחרת מאזור 1300 לפני הספירה. שהשפיעו על האזור הזה ועשויות להיות ההרס שאליו התייחסו המקורות ששימשו את אפלטון. אירועים משמעותיים כגון אלה היו עשויים להיות חומר לסיפורים שעברו מדור לדור במשך כמעט אלף שנים.
היוונים קראו לים שמעבר למצר גיברלטר "ים אטלס" ("הים האטלנטי", או במינוח המודרני: "האוקיינוס האטלנטי"). זהו גם שמו ומקומו של האי בסיפורו של אפלטון. לפי אפלטון, הוא התקיים שם בעבר הרחוק. במהלך ההיסטוריה היו שהחשיבו סיפור זה לעובדתי, והיו ניסיונות רבים לאתר את אטלנטיס המקורית. הועלו מספר השערות באשר למיקומה האפשרי. אף אחת מהשערות אלה אינה מבוססת על ממצאים מדעיים כלשהם.
היו שניסו למקם את אטלנטיס בסמוך למצר גיברלטר, בצפון מערב אפריקה או בקבוצת האיים האזוריים. לפי דבריו של אפלטון, אטלנטיס הייתה אי באוקיינוס האטלנטי. בהמשך אף הורחבה תאוריה זו לטענה שמקורן של כל התרבויות המודרניות הוא בתרבות אחת שבאי עתיק במרכזו של אוקיינוס זה. המחקר המודרני הראה שלא היה בעבר אי גדול במרכז האוקיינוס, וכן שזמני ודרכי יצירת התרבויות השונות שונים מאלו הנדרשים מהתאוריה.
בתרבות
קיימות עשרות יצירות שמתייחסות לאטלנטיס או מביאות סיפור דומה על אי חזק ומושחת שנעלם תחת הגלים,(אנ') ביניהן:
- בספר עשרים אלף מיל מתחת למים, מאת ז'ול ורן (1870) הגיבורים יוצאים לסיור על קרקעית הים, ושם הם מגלים שרידים של אטלנטיס.
- אקוומן הוא דמות גיבור על בקומיקס, שהחלה להופיע ב-1941, בסיסו הסודי הוא מקדש עתיק באטלנטיס האבודה, שחבויה מתחת לפני הים.
- בסרט מסע לבטן האדמה, (1959), הגיבורים מגיעים במהלך הרפתקואתים לחורבות העיר.
- הסיפור על האי נומנור מאת ג'. ר. ר. טולקין במסגרת הספר הסילמריליון 1977. הוא התייחס לאי כאל אטלנטיס בכמה ממכתביו.
- האיש מאטלנטיס, סדרת מדע בדיוני/פנטזיה אמריקאית ששודרה במשך 13 פרקים ברשת NBC במהלך עונת 1977/78. בסדרה יש אדם שהוא השורד היחיד מהציוויליזציה האבודה של אטלנטיס והוא בעל יכולות יוצאות דופן, כולל יכולת לנשום מתחת למים.
- אינדיאנה ג'ונס וגורלה של אטלנטיס - משחק מחשב משנת 1992.
- "גילוי אטלנטיס" מאת קלייב קאסלר, 1999.
- סדרת הספרים "הסודות של ניקולס פלמל בן האלמוות, מאת מייקל סקוט, 2007.
ראו גם
לקריאה נוספת
- אומברטו אקו, תולדות האגדות - סיפורם של מקומות אגדיים, כנרת זמורה-ביתן דביר, 2016, הפרק "אטלנטיס, מו ולמוריה", עמ' 180–219.
- גרג ג'נר, שאל היסטוריון - תשובות מרתקות לשאלות מפתיעות, כתר ספרים, 2022, הפרק "לא נמאס לך מאנשים שאומרים, 'אטלנטיס היא ההוכחה שיש חייזרים'?", עמ' 31–38
קישורים חיצוניים
- אגדה אבודה (אורכב 01.11.2005 בארכיון Wayback Machine), מאת אורי קציר
- כתבה על התפרצות "אטלנטיס", ב"נשיונל ג'אוגרפיק" (באנגלית)
- יבשת אטלנטיס, באתר "הידען"
- אטלנטיס (עיר אגדית), דף שער בספרייה הלאומית
- אטלנטיס, באתר אנציקלופדיית ההיסטוריה העולמית (באנגלית)
- מהי היבשת האבודה אטלנטיס?, באתר אנציקלופדית אאוריקה
הערות שוליים
אטלנטיס40266184Q25373