אופוסום קצר-זנב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןאופוסום קצר-זנב
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
סדרה: אופוסומאים
משפחה: אופוסומיים
סוג: אופוסום קצר-זנב
מינים

29

שם מדעי
Monodelphis

אופוסום קצר-זנב (שם מדעי: Monodelphis) הוא סוג של יונק כיס קטן-בינוני במשפחת האופוסומיים שכולל 29 מינים החיים באמריקה הדרומית. הוא תואר מדעית לראשונה בשנת 1830 על ידי הבוטנאי הבריטי גילברט תומאס ברנט. זהו בין הסוגים עם מספר המינים הגדול ביותר במשפחה.

תיאור

האופוסום קצר הזנב הוא כיסאי קטן דמוי חדף או חולדה, וגדול יחסית לסוגים הקטנים במשפחה; אורך הגוף של המינים בסוג: 22-11 ס״מ, אורך הזנב: 9-5 ס״מ ומשקלם 25–150 גרם. הגוף קומפקטי וכדורי, הצוואר קצר ורחב והראש מחודד ומוארך בצורה בולטת יותר ממינים אחרים ומזכיר את ראש החדף או הדסיור. הזנב דל בשיער, ובניגוד לסוגים קטנים אחרים קצר בהרבה מהגוף. יש לו יכולת לפיתה טובה שמאפשרת לאופוסומים לטפס בנקל על ענפים וגבעולים. העיניים חרוזיות ובולטות, האוזניים עגולות וקטנות והאף מרובע וזעיר.

אופוסום קצר-זנב חוטמני.

לאופוסום קצר הזנב פרווה קצרה וצפופה, והיא רבגונית יותר משל הסוגים הקטנים האחרים; בנוסף ההבדלים בין המינים ברורים יותר בשל שינויים בצבעים ובסימונים. צבע הפרווה משתנה ממין למין ונע בין חלודה לצהוב-אוכרה, ירוק-זית, חום אדמדם, מהגוני, ערמוני, חום שוקולד, פחם, שחור-כחלחל, אפור כהה, כסוף או צהבהב-בז׳. אצל מינים רבים חלקים בפרווה דוגמת הראש, הגב או פלג הגוף האחורי צבועים בצבעים מנוגדים לחלוטין: פחם וערמוני, צהוב ושחור, אדמדם ואפור, צהוב, אדום ושחור ועוד.

לחלק מהמינים יש פס עד 3 פסים שחורים בגב ובצדדיו. הראש שונה גם הוא בצבעו ממין למין, ועשוי להיות כהה או בהיר יותר משאר הגוף, או להיות זהה בצבע. הטבעות השחורות האופיינות לאופוסומיים נעדרים לחלוטין אצל סוג זה, ולעיתים יש פס שחור על החרטום. אצל רוב המינים בצד התחתון הפרווה חיוורת ביחס לשאר הגוף: מלבן בוהק עד לאוכרה וערמוני. החוטם ורדרד או סגלגל, והאף אדמוני, סגלגל או שחור. אצל רוב המינים האזורים הקירחים דוגמת כפות הידיים והרגליים, הזנב והואזניים בצבע סגלגל, ורדרד או פחם.

תפוצה ואקולוגיה

מיני האופוסום קצר הזנב אנדמיים לאמריקה הדרומית; למעלה ממחצית מהמינים נמצאים במידה זו או אחרת בברזיל. יש גם נוכחות רבה בבוליביה, פרגוואי, פרו וארגנטינה ונוכחות מועטה בשילד גויאנה, אורוגוואי ווונצואלה. בית הגידול של האופוסומים קצרי הזנב, כולל יערות גשם טרופיים ויבשים, סוואנות מיוערות, לחות או יבשות, יערות הרריים, יערות גדותיים וערבות עשב.

האופוסומיים פעילים בשעות הלילה והדמדומים ומבלים את היום בשינה בנקיקי סלעים, גזעים חלולים וקינים נטושים של עופות. הם חיים בבדידות מחוץ לעונת הרבייה, תרים אחר מזון בעיקר על האדמה, ומטפסים מפעם לפעם על העצים. על אף שהאופוסומיים קצרי הזנב ציידים מיומנים, הם אוכלי-כל וניזונים מחרקים, עכבישאים, מכרסמים קטנים ונבלות לצד זרעים ופירות.

לנקבה יש 17-11 פטמות על הבטן ללא כיס. ההיריון נמשך 15-14 ימים לאחריהם היא ממליטה שגר של 5–12 וולדות ולעיתים אף 16. הם נצמדים לפטמות בבטנה ונתלים באמצעות הגפיים והזנב. הגורים נגמלים לאחר חודשיים ומגיעים לבגרות בגיל 4–5 חודשים. בתנאים אופטימליים, האופוסומית מסוגלת להמליט עד 4 פעמים בשנה. תוחלת החיים הממוצעת נעה בין שנה לשנתיים ובשבי עד 4 שנים.

מינים

אופוסום קצר-זנב אפור.
אופוסום קצר-זנב טואן.
אופוסום תלת-פסים צפוני.

הסוג כולל 29 מינים (האחרון שבהם התגלה ב-2019):

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אופוסום קצר-זנב בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

36708244אופוסום קצר-זנב