אופוסום גויאנה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןאופוסום גויאנה
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
סדרה: אופוסומאים
משפחה: אופוסומיים
סוג: אופוסום
מין: אופוסום גויאנה
שם מדעי
Didelphis imperfecta
תחום תפוצה

אופוסום גויאנה או אופוסום לבן-אוזן גויאני (שם מדעי: Didelphis imperfecta) הוא מין כיסאי דרום-אמריקני גדול בסוג אופוסום שאנדמי לאזור שילד גויאנה בצפון אמריקה הדרומית. הוא תואר מדעית לראשונה בשנת 1984, ונחשב מ-1993 כתת-מין של אופוסום לבן-אוזן; בשנת 2002 הוא הוכר כמין עצמאי לצד אופוסום האנדים.

תיאור

האופוסום הגויאני הוא כיסאי גדול למדי; אורך ראשו וגופו 31–39 ס״מ, אורך זנבו 30–41 ס״מ ומשקלו 600 גרם עד 1.2 קילוגרם. גופו גוצי ומוצק, ראשו גדול ומשולש וחרטומו מחודד. אוזניו גדולות ועגולות, עיניו בינוניות ואפו בינוני ומרובע. הרגליים קצרות וחזקות, כשהקדמיות קצרות מהאחוריות ומשוות לו מראה שפוף. כפות הרגליים גדולות ובעלות טפרים גדולים וחדים. קצרות הזנב ארוך וגמיש, קשקשי ברובו (להוציא את בסיס הזנב הפרוותי) ולאורכו מפוזרות שערות דלילות. לנקבה כיס מפותח עם 13 פטמות.

הפרווה של אופוסום גויאנה גסה ועבה ומורכבת משתי שכבות שיער. השכבה מורכבת משיער צהוב-לבן, והשכבה העליונה מורכבת משיער לבן שקצהו שחור או אפור ומשפיע על המראה הכללי של הפרווה; בהתאם לכך, הצבע הכללי של האופוסום משתנה בין אפור כהה לאפור מאובק או שחור-כחלחל כשהגב נוטה להיות כהה יותר. בדומה לקרוביו לבני האוזן, גם לאופוסום גויאנה יש רגליים, ידיים וכתפיים שחורות, אך ניגודיות הצבעים פחות בולטת בשל הפרווה הכהה יחסית. פניו של האופוסום לבנות, אפרפרות או צהבהבות, והן מסומנות בפס שחור על המצח וזוג פסים שחורים עבים שנמשכים מהעיניים עד לחוטם. האוזניים בצבע שחור עם קצוות לבנים, והן משמשות כסימן זיהוי בולט שלו. האף ורוד. הזנב שחור ברובו וצהבהב או לבנבנן בקצהו. על אף שהאופוסום הגויאני דומה מאוד לאופוסום האנדים ואופוסום לבן-אוזן, ניתן לזהות אותו על בסיס צבע כהה יחסית, צבע שחור ברוב האוזן וסימוני פנים כהים וגדולים יותר.

תפוצה ואקולוגיה

כפי שמרמז שמו, אופוסום גויאנה אנדמי לאזור שילד גויאנה בצפון אמריקה הדרומית; טווח התפוצה שלו כולל את דרום וונצואלה, צפון ברזיל, מרכז סורינאם וגיאנה ומערב גיאנה הצרפתית. בית הגידול שלו מורכב מיער גשם טרופי בשפלות נמוכות עד יערות ננסיים באזורים הרריים ברום 2,250 מטר מעל פני הים.

שגיאה ביצירת תמונה ממוזערת:
אופוסום גויאני על עץ.

בשל העובדה שהמין פוצל מאופוסום לבן-אוזן, טרם נערכו לו מחקרים ספציפיים משמעותיים ולכן מעט מאוד ידוע עליו. האופוסום הגויאני הוא יונק-כיס שחי רוב הזמן בבדידות, אם כי עשוי מדי פעם לאכול לצד אופוסומים מזדמנים ללא אינטראקציה משמעותית. על אף שהוא טפסן מיומן, הוא מבלה את רוב זמנו דווקא על האדמה. האופוסום פעיל בשעות הלילה, ובמהלך היום יושן בתילי טרמיטים נטושים, עצים חלולים או בחופה הגבוהה של היער. לעיתים הוא בונה לעצמו קן מעלים או מתחפר באדמה.

האופוסום מאתר מזון בעיקר באמצעות חוש הריח וחוש השמיעה, אם כי גם ראייתו טובה מאוד. בתגובה לאיום הוא עשוי לברוח בזריזות או להיכנס לתנוחת התגוננות עם חשיפת שיניים; במקרים קיצוניים הוא מתחזה למת. האופוסום אוכל-כל, ותזונתו כוללת חסרי חוליות, צמחים, עופות קטנים, פירות וזרעים. טורפיו של האופוסום כוללים שועלים, נמרונים, אנקונדות, בואה, עקב צד הדרך ודורסי לילה גדולים.

אופוסום גויאנה הוא ככל הנראה פוליגמי. יש לו שתי תקופות רבייה, וההמלטות מתרחשות בתקופות של שפע במזון. ההיריון קצר מאוד ונמשך 12–14 ימים בממוצע. מספר הצאצאים בכל שגר אינו ידוע אך סביר להניח שהוא נע בין 4 ל-20 בדומה למינים אחרים בסוג. הצאצאים הזעירים מאתרים את הכיס באמצעות חוש הריח, וזוחלים לעברו באמצעות הגפיים. מכיוון שיש רק 13 פטמות, אלו שלא הצליחו לתפוס פטמה מתים. הגורים גדלים בכיס במשך חודשיים ולאחר מכן רוכבים על גבה במשך מספר שבועות. הם נגמלים בגיל 3–4 חודשים ומגיעים לבגרות בסביבות 9 חודשים. תוחלת החיים קצרה מאוד ואינה עולה על 20 חודשים.

מצב

האופוסום הצמרירי חום האוזן מסווג על ידי הרשימה האדומה של IUCN במצב השימור ללא חשש (LC), לאור התפוצה הרחבה יחסית, התרחשותו באזורים מוגנים, העדר איומים משמעותיים, הסבירות לאוכלוסייה גדולה, והעדר מידע המצביע על ירידה משמעותית.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אופוסום גויאנה בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

36526560אופוסום גויאנה