אונטערן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אונטערן היא סדרת הצגות שמופקת בימי חול המועד בהפרדה מלאה לקהל החרדי בארצות הברית. הסדרה פופולרית בקרב חרדים דוברי יידיש בכלל ותושבי ארצות הברית בפרט[1]. הסדרה מופקת על ידי ניהוז הפקות.

רקע

בניסן תשס"ה הפיק אליעזר ניהוז את ההצגה הראשונה בשם 'אונטערן באנק', ומאז הופקו על ידו (נכון לשנת תשפ"ד) אחת עשרה הצגות בשם 'אונטערן', באמצעות ניהוז הפקות (ניהאוז פרודוקשן).

בהמשך הוקם גוף נוסף המכונה 'שטינהאוז פרדוקשן', בניהול השותפים אשר אליעזר נייהוז ושלמה שטיינמץ[2]. גוף זה מפיק הצגות ברמה ובסגנון פשוט יותר, לקעמפים של חודשי הקיץ המתקיימים בהרי הקטסקילס. בהצגות הללו משתתפים רק חלק מהשחקנים של 'אונטערן'. במסגרת זו הופקו ההצגות: 'פארכאפט' ו'א קהילה פארכאפט'.

בנוסף מפיקים ב'שטינהאוז פרודוקשן' את סדרת ה"איבערן", שכוללת (נכון ל-תשפ"ג) את ההצגות 'איבערן בילד' 'איבערן קעניגרייך' ו'איבערן פידל'. הסדרה מופקת למען הארגון HCS המטפלת בילדים עם צרכים מיוחדים.

כן הופק על ידי החברה סרט בשם "אונטערן שפיל", ובו ראיונות עם השחקנים והמפיקים המספרים על תהליך הפקת ההצגות.

ההצגות מתקיימות בימי חול המועד בדרך כלל אחת לשנה וחצי או שנתיים, והן זוכות לפופולריות גדולה בארצות הברית, אך גם בקרב דוברי היידיש בישראל ובאירופה.

ההצגות הראשונות נערכו באודיטוריום של בית הספר התיכוני על שם פרנקלין דלאנו רוזוולט (אנ') שבניו יורק. עם הביקוש הרב עברו ההצגות למקומות אחרים. בהמשך עברה ההצגה למרכז לאמנויות הבמה (אנ') שבניו ג'רזי, והיא מוצגת מספר פעמים בימי חול המועד. ההצגה גם משודרת לכמה מוקדים בארצות הברית ישראל ואירופה[3].

לקראת חול המועד הבא - מפיקה החברה דיסקים לצפייה הכוללים את ההצגה הקודמת בתוספת קטעים מ"מאחורי הקלעים".

אופי ההצגות

הסיפור

ההצגות בנויות על סיפור דמיוני בדרך כלל, המתבססות על רקע היסטורי. הסיפורים הם על פי רוב בנוסח: היהודי נקלע לצרה (או ילד יהודי נחטף) והוא הולך ומסתבך, ולקראת הסוף הוא בחסדי השם נחלץ ממנה, בדרך כלל תוך עזרה מה- מלך/קיסר/וזיר (תלוי בהקשר ההיסטורי).

בהצגות המופקות תחת השם "אונטערן", נכתב התסריט על ידי יואל הערש פוקס, ואילו בהצגות המופקות על ידי "שטיינהאוז פראדאקשן", נכתב התסריט על ידי שלמה שטיינמץ.

קטעי שירה

במהלך ההצגה משולבים קטעי שירה. השחקנים שמופקדים על החלק הזה הם לרוב "קאפי עלבויגן", "לייבי ווידער" ו"יואל שוורץ". מדי פעם משתלבים בקטעים אלו גם שחקנים אחרים, כמו יואל הערש פוקס ועוד. בעבר השתתפו בהצגות ילד הפלא אברהם חיים גרין ושימי אנגל שלקחו חלק מרכזי בחלקים המוזיקליים של ההצגות.

קטעי סטנדאפ

הסטנדאפ הוא חלק מרכזי בהצגות, והוא הפך למרכזי אף יותר מאז כניסתם של פלדמן ולנגזם לקבוצת המציגים. בראשית ימיה הופקד על כך בעיקר יחיאל ליכטמן, ששיחק תחת שם הבמה "לאצ'י". עם עזיבתו (לאחר ההצגה 'אונטערן שטעטל') נכנסו למשבצת אבא ווינקלער וחיים מאיר וורטהיימר תחת שמות הבמה "קיצ'י" ו"באלאנד". מאז ההצגה 'אונטערן שריפט' (תשע"ד) נכנסו למשבצת פלדמן ולנגזם תחת שמות הבמה משה איטשע וסענדער[4].

בהצגות אונטערן שריפט אונטערן בילד ואיבערן פידל הופיעו פלדמן ולנגזם במערכה הראשונה, שהייתה כולה הומוריסטית ולא קשורה לסיפור עצמו. אולם ברוב ההצגות שזורים קטעי ההומור בתוך העלילה.

ביקורת

במהלך השנים הועלתה ביקורת בכמה מישורים על הצגות האונטערן. חלק מהביקורת הופנתה על תוכן ההצגות ועל התכנים שהיא חושפת בפני בני הנוער. בשלב מסוים אף אסרו כמה מנהלי חיידר על תלמידיהם להשתתף בהצגה. כמו כן הועלתה ביקורת על כך שאלפי ילדים צעירים נוסעים לבדם להצגות ללא פיקוח. כתגובה לביקורת הוחלט על משגיחים שיסתובבו לפני ובמהלך ההצגה בין הילדים.

שחקנים

קישורים חיצונים

הערות שוליים