המכלול:היו נועזים בעריכת ערכים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תוכן וסגנון כתיבה
תרשים זרימה, המתאר באופן אוטופי כיצד יש לפעול

קהילת המכלול קוראת למשתמשים להיות נועזים, כלומר לגלות תעוזה ואומץ, בעריכת ערכים. המכלול יתפתח מהר יותר, כשאנשים פותרים בעיות, מתקנים שגיאות דקדוק, מוסיפים עובדות, מוודאים שהניסוח מדויק וכך הלאה. זה בסדר. זה מה שמצופה שתעשו. אל תפחדו לכתוב ערך, לערוך, להוסיף ולחדש דברים על מה שכבר נאמר, או שלא נאמר. תמיד יש מקום לשיפור, לחידוד, להבהרה נוספת. כל פן חשוב וכל פן מוסיף. אל תשאלו "מדוע לא מגיהים את הדפים האלה?" למרבה הפלא, בסוף הכול מסתדר. זה דורש מידת מה של סבלנות, אבל זה עובד. אתם תראו.

אם אחרים כתבו ערך או קצרמר גרוע, הומוריסטי או שטויות גמורות - תקנו אותו, הרחיבו אותו; ואם חבל על הזמן – בקשו את מחיקתו, או טוב מכך: החליפו אותו בכתיבה מצוינת, והעבירו את מה שמחקתם לדף השיחה המתאים. זה טבעו של ויקי.

המילה שלכם לא תהיה המילה האחרונה. במקרה הגרוע ביותר, יתברר שיש נושא שאתם לא מבינים בו כמו שחשבתם לעצמכם. זה לא אסון גדול ולא תקרית בינלאומית. זה גם יכול להיות שיעור חשוב עבורכם, על מגבלות הידע שלכם והיכן אתם עומדים בהבנת תחום מסוים.

ברוב המקרים, הרצון הטבעי של הכותבים, שמה שהם כתבו יהיה "שלהם", מפריע כאן. רצוי לערער את הקשר הרגשי הזה, על ידי ביצוע שינויים נרחבים כאוות נפשכם, כאשר זה משפר את התוצאה הסופית. כמובן, ייתכן שאחרים כאן יערכו בעוז ובלי רחמים את מה שאתם תכתבו. אל תקחו את זה אישית. הם, כמו כולנו, רק מנסים לעשות את המכלול טוב ככל האפשר.

שינוי שם של ערך

הקריאה להיות "נועזים" בעריכת תוכן של ערכים היא מסויגת, כאשר מדובר בשמם של הערכים (כותרות הדפים). שינוי שמו של ערך כזה או אחר (על ידי לחיצה על לשונית "העברה") הוא פעולה שעשויות להיות לה השלכות ניכרות, ויש לעשותה בזהירות. למשל, אם ישנו את שמו של הערך על וינסנט ואן גוך ל"וינסנט ואן חוך", כתעתיק מדויק יותר של דרך ההיגוי בהולנדית, צריך יהיה לתקן מאות ערכים אחרים, שמקשרים אל הערך הזה, על מנת לשמור על אחידות, והדבר עשוי להצריך הפעלת בוט, כדי שלא לגרום לחוסר עקביות במינוח בערכים שונים. אפילו אם תשנו בעצמכם את כל הערכים המקשרים, לאחר העברת הערך, אתם עלולים לעורר רוגז רב, אם לא תהיה הסכמה לשם ששיניתם אליו - בניגוד לעריכת ערך יחיד, שאם אין עליה הסכמה, ניתן לבטלה בקלות; שינויים שביצעתם בערכים רבים דורשים עבודת ביטול כפולה ומכופלת, והדבר אינו מתקבל בברכה.

לפיכך, אם סבורים אתם, שראוי לשנות את שמו של ערך, הדרך הנכונה היא לפתוח דיון בדף השיחה, שכותרתו "שיחה:שם הערך", ולפרוט שם את נימוקיכם לגבי השינוי. אם לא תהיינה התנגדויות תוך מספר ימים, תוכלו להעביר את הערך. חשיבותו של דיון מקדים היא רבה, במיוחד ככל שהערך מוכר ומקושר יותר. במקרה של ערכים חשובים או בולטים במיוחד, רצוי גם להפנות לדיון מלוח המודעות. דיון מקדים הוא מיותר רק במקרים, שבהם ברור שיש לשנות את שם הערך; למשל, אם הוא שגוי בבירור ("היסטוריה של אמריהק" במקום "היסטוריה של אמריקה") או שהוא אינו תואם שמות של ערכים דומים (למשל, "היסטוריה של בורמה" בעוד ששם הערך על המדינה הוא מיאנמר).

אזהרה חשובה

לעיתים קרובות, משתמשים, במיוחד החדשים שבהם, מוקסמים מהפתיחות של המכלול וצוללים ישר פנימה. זה טוב. אך שימו לב, בבקשה: "היו נועזים בעריכת ערכים" אין פירושו, שאתם אמורים לבצע מחיקות מערכים ארוכים על סוגיות סבוכות ושנויות במחלוקת, שיש להן היסטוריה ארוכה, כגון דת ומדע. במקרים רבים, התוכן שתמצאו נוצר לאחר דיונים ארוכים ומייגעים בין אנשים בעלי רקע שונה ונקודות מבט מגוונות. שינוי לא זהיר של מאמר כזה, כמוהו כהקשה על קן צרעות, ומשתמשים אחרים, המעורבים באותו ערך עשויים להגיב בזעם.

אם אתם נתקלים בערך בנושא שנוי במחלוקת, שאתם רוצים לערוך, קראו קודם את ההערות בדף השיחה ועיינו ב"גרסאות קודמות", כדי לקבל מושג על האופן שבו התגבש הערך ועל מעמדו הנוכחי; ואז, אם אתם רוצים לשנות את הערך או למחוק ממנו משהו משמעותי, עליכם לעשות אחד מאלה:

  1. להעביר את הקטע אל דף השיחה, אם מדובר במשפטים בודדים, ולציין את התנגדויותיכם.
  2. אם מדובר ביותר מכמה משפטים, רק לציין את הסתייגויותיכם בדף השיחה.

אחר כך, המתינו מעט לתגובות. אם איש לא מתנגד, המשיכו בעריכתכם; אך תמיד העבירו מחיקות גדולות לדף השיחה וציינו את התנגדויותיכם לטקסט, כדי שאחרים יבינו את השינויים שלכם ויוכלו לעקוב אחר ההיסטוריה של הדף.

יחד עם זאת, אל תתנו לזה להפחיד אתכם! ברובם הגדול של הערכים, הרגישו בנוח לצלול ישר פנימה ולעשות שינויים גורפים, כפי שנראה לכם שנדרש. יש רק כמה נושאים רגישים מאוד, שבהם מוטב להיזהר, ואתם תזהו אותם מיד.

ראו גם

הדף באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0