עזרה:נגישות לניידים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

למכלול יש גרסה לניידים המותאמת לקריאת ערכים בטלפונים ניידים. בנוסף קיימת אפליקציה המאפשרת לגלוש במכלול.


רבים מקוראי המכלול נעזרים באמצעי זה לקריאת המכלול וחשוב להתאים את הקריאה באתר גם לקוראים אלו. בהמשך דף זה מופיעים כללים שונים המסייעים לעורכים להתאים את הערכים לקריאה בניידים.

בדיקת התאמה לניידים

כאשר חורגים מהעיצוב הנהוג באתר ומשתמשים בתבנית מיוחדת, תמונה גדולה או אלמנט גרפי אחר שאינו נפוץ באתר, רצוי לבדוק איך זה נראה בנייד. ניתן לעשות זאת גם ללא טלפון נייד, למשל באמצעות גלישה לגרסה הניידת והקטנת רוחב הדפדפן. למתקדמים, בחלק מהדפדפנים קיימות הרחבות וכלים שמאפשרים לדפדפן לדמות נייד (אפשר לחפש אפשרויות כאלו תחת כלי מפתחים). בפרט

  • בפיירפוקס - לוחצים על Ctrl-Shift-M לתצוגת עיצוב ריספונסיבי (נמצא גם בתפריט הכלים למפתחים). מאפשר להגדיר את גודל המסך הרצוי וגם לבחור מרשימה של גדלים מוגדרים מראש.
  • בגוגל כרום, תחת "כלי מפתח" (F12), ניתן ללחוץ על אותו צירוף מקשים (Ctrl-Shift-M) או להקיש על סמליל הנייד בחלק הימני של סרגל הכלים. גם כאן ניתן להגדיר את הגודל, או לבחור מרשימה של מכשירים ידועים. ניתן גם לסובב את המכשיר לאוריינטציה אנכית או אופקית. טעינת הדף מחדש במצב זה תעביר אתכם ל"גלישת ניידים" אוטומטית, משום שהדפדפן במצב זה "מתחזה" לדפדפן נייד.

גם בדיונים על תבניות חדשות שבהן משלבים אלמנטים עיצוביים מיוחדים, חשוב לבדוק איך התבנית המוצעת נראית בניידים. יש תבניות, כמו תבניות ניווט, שבכוונה לא מופיעות בתצוגת ניידים - לגבי כל תבנית יש לשקול את השאלה הזו - האם התבנית מעמיסה וכבדה מדי לנייד ורצוי להסתירה בו? ואם לא, והתבנית מופיעה גם בניידים, האם היא נראית בצורה תקינה?

ניתן להוסיף גם כפתור לתפריט שמאפשר לפתוח בקלות את הגרסה לניידים. כדי לעשות זאת יש להוסיף למיוחד:הדף שלי/common.js את הקוד הבא:

importUserScript( 91 );

סקריפט זה מוסיף לשורת הלשוניות שבראש הדף לשונית עם צלמית של טלפון סלולרי. לחיצה על הצלמית תפתח תצוגת מכשירים ניידים בצד שמאל למטה של המסך, בתוך מסגרת של טלפון סלולרי.

פתיח וכותרות

בגרסה הניידת מוצג הפתיח של הערך (ובפרט תמונות ותבניות מידע בו) כברירת מחדל, ואילו יתר הערך והתכנים בו מקופלים ומוסתרים בתוך כותרות. מסיבה זו חשוב שתבניות מידע בערכים לא יהיו עמוסות בפרטים שוליים שידחקו את הפתיח וידרשו גלילה רבה יותר, וכן רצוי להימנע משילוב של תמונות רבות לפני הפסקה הראשונה בערך.

בערכים קצרים מאד יש לשקול את נחיצות הכותרות - לעתים רצוי לרכז את כל המידע בערך בצורה קומפקטית בפרק מבוא ללא שבירה מלאכותית לכותרות שמחביאה כברירת מחדל את המידע בכותרת.

כללים ספציפיים

  • עיצוב בטורים - עיצוב במספר טורים מאפשר לנצל שטח מסך לא מנוצל במסך רחב, אולם הוא פחות מתאים למסכים קטנים. מסיבה זו לעיצוב טורים רצוי להעדיף את תבנית:טורים שמתאימה את מספר הטורים לגודל המסך, על פני תבניות אחרות המבוססות על טבלאות, וכמובן, בשימוש בתבנית זו יש להשתמש בפרמטר "רוחב" ולא "מספר".
  • אלמנטים רחבים - טבלאות רחבות ותמונות רחבות - רצוי להימנע מכך כשאין צורך, ולבדוק איך נראית התוצאה.
  • מונחונים - רצוי להימנע ממונחונים ואמצעים אחרים הדורשים מעבר עכבר, אשר פחות מתאימים לצורת הצגה בניידים.

ראו גם

*עזרה:המכלול במכשירים ניידים