FIRST

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
FIRST
For Inspiration and Recognition of Science and Technology
לוגו הארגון
לוגו הארגון
תחום הנדסה, טכנולוגיה, רובוטיקה
מטה הארגון מנצ'סטר, ניו המפשייר, ארצות הברית
מייסדים דין קיימן
חברים כ-645,000 תלמידים
יושב ראש וולט הייבנשטיין
עובדים 120,000 (מתנדבים)
תקופת הפעילות 1989–הווה (כ־35 שנים)
https://firstisrael.org.il

FIRST, ראשי תיבות של For Inspiration and Recognition of Science and Technology (בתרגום לעברית: למען השראה והכרה של מדע וטכנולוגיה), הוא ארגון ללא מטרות רווח שהוקם בשנת 1989 על ידי דין קיימן, ממציא הרכינוע (המוכר בתור Segway), מתוך מטרה להעניק השראה, לפתח את המוטיבציה והסקרנות ולעודד צעירים לעולם של ערכים, הנדסה, מדע וטכנולוגיה.

ארגון FIRST מארגן מדי שנה ארבע תחרויות שונות בתחום הטכנולוגיה לתלמידי בית ספר יסודי חטיבות ביניים ותיכונים בהרבה מדינות שונות מכל רחבי העולם, ביניהן גם ישראל.

ארגון FIRST ישראל נתמך על ידי משרד החינוך ובשנת 2013 עבר להיות פרויקט רשמי של הטכניון (עד 2013, הטכניון תמך בארגון).

יו"ר FIRST ישראל והמייסד שלה הוא אלוף אביהו בן-נון, לשעבר מפקד חיל האוויר.

בישראל מתקיימות ארבע תוכניות:

  • FIRST LEGO League Explore - לילדי גן חובה - כיתה ד'
  • FIRST LEGO League Challenge - לתלמידי כיתות ד' עד ט'
  • FIRST Tech Challenge - לתלמידי כיתות ח' עד יב'
  • FIRST Robotics Competition - לתלמידי ט' עד י"ב

FIRST Robotics Competition

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – FIRST Robotics Competition
מגרש המשחק Rack N' Roll בהיכל הספורט יד אליהו (2007)
אזור ההתארגנות (Pit Area) בהיכל הספורט יד אליהו (2007)

בתחרות הרובוטיקה משתתפות קבוצות המורכבות מתלמידי תיכון מבתי ספר שונים. בארצות הברית מתקיימות מספר תחרויות אזוריות שהמנצחים בהן מעפילים לגמר.

בכל שנה ביום שבת הראשון של השבוע הראשון של חודש ינואר נחשף משחק שונה, ועל הקבוצות לבנות רובוט שמסוגל לבצע את המשימות הנדרשות במהלך המשחק.

לכל קבוצה ניתן פרק זמן של 6 וחצי שבועות כדי לבנות את הרובוט ולהכין אותו לתחרות על פי חוקי התחרות.

לכל קבוצה ניתנת ערכת כלים בסיסית, והיא מהווה את הבסיס לבנייתו של הרובוט. על כל קבוצה להתחלק למספר תת-קבוצות, העוסקות כל אחת בפן אחר בבנייתו של הרובוט, תכנותו, בניית אתר אינטרנט לקבוצה, וכן הלאה. על הרובוט, לבסוף, לבצע 3 משימות עיקריות, פעולה אוטונומית שנקבעת כחלק מהמשחק (ללא כל עזרת מגע אנושי) כגון קליעת סלים, משחק ידני (בו מפעילים את הרובוט חברי הקבוצה) ויכולת ביצוע משימת מבטחים, כגון עליה על רמפות והרמת רובוט אחר.

ישראל משתתפת בתחרות הרובוטיקה מאז 2005. בשנה הראשונה התחרות נערכה במרכז הקונגרסים בחיפה, ובשנים לאחר מכן עד שנת 2016 היא נערכה באופן קבוע בהיכל מנורה מבטחים שבתל אביב. משנת 2017, נערכים בארץ כ-5 אירועים במסגרת מעבר לשיטת תחרות שונה, שיטה אזורית, כאשר הגמר נערך בהיכל מנורה מבטחים שבתל אביב.

FIRST LEGO League Challenge

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – FIRST Lego League

תחרות ה-FIRST LEGO League Challenge מיועדת לילדים בגילאי 14-9. בתחרות משתתפות כ-20,000 קבוצות בכל העולם.[1]
במהלך העונה, כל קבוצה נדרשת לבנות ולתכנת רובוט באמצעות מערכות EV3, NXT או RCX מבית חברת לגו, ולכתוב פרויקט חקר. בתחרות עצמה, הקבוצות נשפטות לפי ארבעה קריטריונים: ביצועי הרובוט, עיצוב ותכנון הרובוט, פרויקט החקר וערכי ה-FLL. הקבוצות הזוכות בתחרויות האזוריות מעפילות לתחרות הארציות, והקבוצה הזוכה בתחרות הארצית נוסעת ל-FIRST Championship - הגמר העולמי של כל תחרויות FIRST. עונת הבנייה נמשכת כ-8 שבועות, מבעיטת הפתיחה ועד התחרויות האזוריות.

ביצועי הרובוט

בקטגוריית ביצועי הרובוט, על הקבוצות לבנות ולתכנת רובוט אשר יהיה מסוגל לבצע משימות שונות. ביום התחרות, על הרובוט לבצע את המשימות בזמן של 2:30 דקות. כאשר יינתן ניקוד לביצועי הרובוט בין 0 ל-857 נקודות (בעונת 2015), בהתאם למחוון ניקוד. המשימות משתנות משנה לשנה, וכל שנה בתחילת ספטמבר הן מפורסמות באתר FIRST העולמי. זירת הרובוט מורכבת ממפה - משטח עם קווים ושרטוטים עליו נוסע הרובוט, ודגמי משימה - דגמי לגו המונחים על המפה, ולפיהם ניתן הניקוד לביצועי הרובוט. בקצה המפה, מצוי ריבוע לבן בגודל 40X40 ס"מ הנקרא בסיס - מחוץ לבסיס אסור לקבוצות לגעת ברובוט בעת המקצה. הרובוט בנוי מערכת NXT או EV3 של לגו, והוא חייב להיות אוטונומי לחלוטין.

FIRST LEGO League Explore

תחרות המיועדת לילדים בגילאי 6-9. למעלה מ-16,000 ילדים, בלמעלה מ-1,500 קבוצות משתתפים מדי שנה בתחרות. הילדים, בלווית מדריך מבוגר, בונים מודל מלגו הכולל רכיב נע: גלגל, גומייה, מנוף, וכו'. כמו כן הם יציגו בתחרות פוסטר המציג את חברי הקבוצה, ואת פתרונותיהם לנושא-בעיה עולמית מהסביבה היומיומית שלנו, המוגדר מדי שנה על ידי FIRST. לאחר עבודה במשך כמה שבועות מתקיימים 8 פסטיבלים, בהם הקבוצות מציגות לראשונה את עבודתם, ולאחר מכן מתקיימת התחרות הארצית בהיכל נוקיה, תל אביב יפו.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא FIRST בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0