CPAP

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
טיפול בסיפאפ: מחולל זרם אוויר, צינור, מסֵכת פנים מלאה

סיפאפאנגלית: CPAP - Continuous positive airway pressure) הוא מכשיר נשימה לא חודרני, מפוח המספק זרם אוויר בלחץ חיובי מתמשך. המכשיר נועד לסייע למטופלים שנושמים בכוחות עצמם אך זקוקים לסיוע נשימתי, בעיקר במחלות הפוגעות בנשימה במהלך שינת הלילה ובעת דום נשימה בשינה.

הרכב המערכת

מכשיר הסיפאפ מורכב ממפוח המחולל זרם אוויר בלחץ, צינור ומסכה חלקית או מלאה המורכבת על פני המטופל. ישנם סוגי מסכות שונים, מצינורית אף ("משקפי חמצן"), ועד למסכת פנים מלאה (בדומה למסכת חמצן המשמשת בצלילה). המכשיר מנטר את הנשימה של המטופל כדי לתמוך בו במקרי דום נשימה במהלך השינה. המכשיר אינו פותר את בעיית הנשימה, אלא מספק טיפול סימפטומטי, ולרוב נדרש שימוש בו למשך כל החיים. בחלק מהמכשירים מותקן מכשיר אידוי המסייע בהשבת לחות.

המערכת מומלצת לשימוש במצבים רפואיים שבהם ישנה הפרעה בנשימה במהלך הלילה:

במרץ 2020, מנהל המזון והתרופות האמריקאי פרסם המלצה לשימוש בסיפאפ בחולי נגיף Covid-19, תוך הוספת סינון אוויר נוסף, כדי למנוע העברת זיהומים, אך מומחים הצביעו על בעיות שעלולות לצוץ כתוצאה מהשימוש.[1]

דרך פעולה

במערכת הנשימה ישנן רקמות רכות: בית הבליעה, החך הרך, הענבל והחגורה הלימפטית על שם ולדייר, שמוחזקים בעת העוררות על ידי שרירי הצוואר ובעת השינה הם רפויים. עודף משקל, מבנה גנטי ומחלות שונות, עשויים לגרום להתקרבות הרקמות ולצמצום מעבר האוויר עד כדי חסימה (כך נוצרות קולות הנחירה). במקרה של הפסקת הנשימה, אינסטינקט הגוף הוא כניסה למצב לחץ, והערת האדם כדי שישוב לנשום, מצב זה יכול להגיע עד עשרות פעמים בשעה. מכשיר הסיפאפ מזרים אוויר בלחץ חיובי קבוע, היוצר "קיר" בין הפה והלשון באופן שמונע את סגירת הלוע, ומרחיב את המעבר בין הרקמות. הדגמים האוטומטיים של המכשיר מזהים את הפסקת הנשימה המתקרבת (על ידי מדידת הנשימה) ומגבירים בהתאם את לחץ האוויר המופק כדי למנוע חסימה.

מכשיר הביפאפ (BPAP) פועל על עיקרון דומה אך מספק שתי רמות שונות של לחץ חיובי: לחץ גבוה בשאיפה ולחץ נמוך בנשיפה. הביפאפ מאפשר טווח והפרש לחצים גדולים יותר.[2] מכשיר זה מיועד למטופלים שמתקשים להתמודד עם הלחץ החיובי הגבוה בזמן הנשיפה או לחולים באי ספיקה נשימתית.[3]

סיבוכים

מכשירי סיפאפ נחשבים למכשירים בטוחים לשימוש, לאחר ההתאמות הנדרשות, שעלולות לקחת אף מספר שבועות. לחץ האוויר הנפלט מייצר רעש חלש שעשוי להפריע להירדמות של המטופל או של הסובבים אותו. חבישת המסכה על הפנים מסורבלת ולעיתים מפריעה להירדמות. בנוסף, השימוש במכשיר יכול לגרום לנזלת עד כדי סינוסיטיס, עלייה במשקל, יובש בפה, נפיחות בבטן, או תחושת מחנק כתוצאה מהתאמה לקויה של המכשיר.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא CPAP בוויקישיתוף

הערות שוליים

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

CPAP34003962Q5165502