בית הבליעה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בית הבליעה הוא תא גלילי המצוי בכלי נשק היורים קליע באמצעות קנה והנטענים מאחור. תפקידו לקלוט לתוכו את הכדור התורן, או הפגז התורן וחומר הנפץ ההודף שלו, ולהחזיק בהם במשך תהליך הירי.

בית הבליעה נמצא בקצהו האחורי של קנה הירי. פתחו הקדמי של בית הבליעה צמוד לחלקו האחורי של הקנה, כך שבזמן הירי הקליע עוזב את בית הבליעה, נדחס לתוך הקנה ומאיץ לאורכו. פתחו האחורי של בית הבליעה פתוח לאחור, כדי שיוכל לקלוט כדור או פגז תורנים, וננעל באמצעות מכלול הירי.

הכדור, או הפגז ומטעניו ההודפים, נטען ידנית לתוך בית הבליעה (כמו, לדוגמה, ברובה צלפים ותותח טנק) או נגרף לתוכו באמצעות מנגנון הנשק (אם מתוך מחסנית, כמו ברובה סער, או מתוך שרשרת כדורים, כמו במקלע).

לאחר הכנסת החימוש לבית הבליעה, נע מכלול הנשק (או הסדן, כשמדובר בתותח) וסוגר את חלקו האחורי של בית הבליעה. כחלק מתהליך הסגירה מתבצעת נעילה בין שני החלקים, כדי להבטיח שהגזים המשתחררים בזמן בעירת חומר הנפץ ההודף ישארו כלואים בין בית הבליעה והקנה, וכך ינוצלו במלואם להדיפת הקליע.

בזמן הירי ננקר הכדור ותפקיד בית הבליעה הוא להחזיק אותו בזמן שחומר הנפץ ההודף בוער והודף את הקליע לתוך הקנה. לכן, כדי לעמוד בלחצים ובטמפרטורות הגבוהות כתוצאה מכך, בית הבליעה בנוי עם דופן עבה וחזקה ביחס לחלקים אחרים במנגנון הירי.

לאחר הירי, במידה ונותר תרמיל ריק בבית הבליעה הרי שהנעילה בין בית הבליעה לחלק שסגר עליו מאחור משוחררת והתרמיל מחולץ על ידי מנגנון הירי, אם באופן אוטומטי ואם בהפעלה ידנית, כדי לפנות מקום לכדור חדש.

ברובים ומקלעים

עוזי, תת-מקלע עם מנגנון "מכנס פתוח"

ברובים ומקלעים, הקשר בין דריכת מכלול הנשק לאחור לבין הכנסת הכדור התורן לבית הבליעה, נחלק לאחת משתי גישות תכנון שונות:

  • מכנס סגור - תכנון שבו דריכה של מכלול הירי לאחור חולצת תרמיל ריק מבית הבליעה, גורפת כדור חדש לתוך בית הבליעה ונועלת את המכלול לבית הבליעה. בתכנון זה, הכדור ממתין בבית הבליעה עד ללחיצה על ההדק. אז, מתבצע הירי והתהליך חוזר על עצמו.

רובה גליל הוא דוגמה לרובה הפועל בשיטת "מכנס סגור".

  • מכנס פתוח - תכנון שבו דריכה של מכלול הירי לאחור רק מושכת את המכלול לאחור ונועלת אותו מאחורי הכדור התורן שבשרשרת או במחסנית. לחיצה על ההדק גורמת לתהליך אחד ורציף שבו המכלול משתחרר ונע קדימה, גורף כדור תורן לתוך בית הבליעה, ננעל עם בית הבליעה, הכדור ננקר (ירי), הנעילה משתחררת והמכלול נע לאחור, חולץ את התרמיל הריק וננעל שוב מאחורי הכדור התורן הבא. בתכנון זה, הכדור ממתין בשרשרת או במחסנית עד ללחיצה על ההדק. אז, מתבצע הירי והתהליך חוזר על עצמו.

רובה עוזי הוא דוגמה לרובה הפועל בשיטת "מכנס פתוח".

מכנס סגור מקובל ברובי סער, עקב היותו בטיחותי יותר לשימוש, ומכנס פתוח נפוץ במקלעים ובתתי-מקלעים, מכיוון שכך מתאפשר קצב ירי גבוה יותר, תוך שימוש בשרשירי תחמושת.

באקדחים

באקדחים מוזני מחסנית, דומה בית הבליעה לזה שברובה בעל מכנס סגור.

באקדח תופי ערוכים בתי הבליעה סביב היקף התוף, במקביל לקו הקנה, ונקראים "תאים". במהלך טעינת האקדח נטענים הכדורים לכל התאים במקביל. ברגע הירי ניצב רק תא אחד שכזה באחורי הקנה והוא התא המכיל את הכדור התור.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בית הבליעה בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0