אדמירל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף תת-אדמירל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אדמירל היא דרגת קצונה בכירה בציים בעולם. דרגת אדמירל מקבילה לדרגת גנרל בצבאות יבשה; הדרגה מעליה היא אדמירל צי, ומתחתיה תת אדמירל. היא נחשבת (בצבאות הרלוונטיים) כדרגת ארבעה כוכבים.

מקור המילה

מקור המילה בשיבוש של הצירוף הערבי אמיר-אל-בחר - "נסיך הים", בערבית: أمير البحر (תעתיק לטיני: Amir al baHr). במסעות הצלב במאה ה-12, ואולי עוד לפני כן, למדו הצלבנים את המילה, ובלטינית של ימי הביניים התקבלה המילה אדמירלוס (admirallus). האדמירל הראשון היה ככל הנראה גיאורגוס מאנטיוכיה, אמיר האמירים הראשון, שהיה הווזיר הראשי של המלך הנורמני רוג'רו השני, מלך סיציליה. בין שאר תפקידיו היה גיאורגוס שר הימיה ולכן קיבל את הכינוי אמיר אל בחר. בסיציליה, ומאוחר יותר בג'נובה, למדו הנוצרים את המילה מיריביהם הקטלוניים, כאשר שתי המילים הראשונות - אמיר אל - הפכו למילה אחת, אמירל (amiral). הצרפתים והספרדים הכתירו את המפקדים הימיים בציים שלהם באותו מונח, ואילו בפורטוגל השתנתה המילה לאלמירנטה (almirante). מכיוון שהמילה הייתה בשימוש עמים דוברי לטינית או שפות שמוצאן מלטינית, נוספה למילה האות D; התואר עבר כמה שינויים, החלפת סיומת וכתיב, עד שהגיע למילה האנגלית admyrall, במאה ה-14, והכתיב - המקובל עד היום - admiral, במאה ה-16[1].

גרסה שונה במעט של השתלשלות השם אומרת כי מי שהיה אחראי על מיסוי הסחר הימי נקרא בסיציליה (שם דיברו בליל שפות) אמיר אל מאר (אמיר הים) ושם זה השתבש לאדמירל.

התפקיד

דרגת אדמירל ציינה את מפקד הצי. עם התפתחות הטקטיקה הימית נוצר הצורך במינוי מפקד המשנה. בשל כך מונה לאדמירל סגן, שנקרא בצי הבריטי Vice Admiral, סגן אדמירל; המפקד שמונה ליחידת הצי שהפליגה בעורף, והייתה, לפיכך, משנית, נקרא Rear Admiral - "אדמירל משנה" (מילולית: אדמירל אחורי). דרגות אלה נשתמרו עד היום בצי הבריטי.

אף על פי שדרגת אדמירל נחשבה בדרך כלל כדרגה הבכירה ביותר, הרי שהיו ציים שהנהיגו דרגות בכירות לאדמירל, או דירוג בתוך הדרגה עצמה. בממלכת ספרד הייתה הדרגה הבכירה ביותר בצי דרגת קפיטן גנרל (Capitán General); אחריה הייתה דרגת אדמירל גנרל (Almirante General), ורק אחריה דרגת אדמירל. בדומה, בקריגסמרינה, הצי הגרמני במלחמת העולם השנייה, הייתה הדרגה הבכירה ביותר בצי דרגת גרוס-אדמירל, אחריה דרגת גנרל-אדמירל, שהייתה מקבילה לדרגת אדמירל בצי הבריטי (ארבעה כוכבים), ואחריה דרגת אדמירל, מקבילה לדרגת תת-אדמירל בצי הבריטי.

בצי האמריקני התקיימה דרגת אדמירל חיל הים (Admiral of the Navy) שבה החזיק רק ג'ורג' דיואי החל מ-1899, כהערכה על ניצחונו המוחץ בקרב מפרץ מנילה ב-1898; עם מותו של דיואי ב-1917 הדרגה לא הוענקה יותר ובעצם התפוגגה. בהחלטת הקונגרס על כינון דרגת אדמירל הצי (Admiral of the fleet) נקבע כי היא זוטרה לדרגת אדמירל חיל הים (Admiral of the Navy). ארבעה הועלו לדרגת אדמירל הצי בסוף מלחמת העולם השנייה: ויליאם ליהי, ארנסט קינג, צ'סטר נימיץ ו-ויליאם הולסי.

דירוג בתוך דרגת אדמירל

בצי הבריטי התפתחה שיטת דירוג בין האדמירלים, שהגיעה לשיאה בזמן המלחמות הנפוליאוניות. כל אדמירל הניף דגל בצבע מסוים על אוניית הדגל שלו; צבע הדגל קבע את בכירותו. מפקד הצי נקרא "אדמירל השייטת האדומה" (Admiral of the Red); האדמירל הבא אחריו נקרא "אדמירל השייטת הלבנה" (Admiral of the White); והשלישי בסדר הוותק והבכירות נקרא "אדמירל השייטת הכחולה" (Admiral of the Blue). סדר זה המשיך בדרגות הבאות: תת-אדמירל של השייטת האדומה, תת-אדמירל של השייטת הלבנה, תת-אדמירל של השייטת הכחולה, אדמירל משנה של השייטת האדומה, אדמירל משנה של השייטת הלבנה, ואדמירל משנה של השייטת הכחולה. הייתה גם דרגה לאדמירלים שראשות הצי לא רצתה להעסיקם, והם נקראו אדמירל של השייטת הצהובה. סדר זה בוטל ב-1864, אך דרגות האדמירלים (אדמירל, תת-אדמירל ואדמירל משנה) נותרו עד היום.

טבלה משווה של דרגות אדמירל בציי העולם

הצי המלכותיהצי המלכותי הצי המלכותי הבריטי הצי האמריקניהצי האמריקני הצי האמריקאי גרמניה הנאציתגרמניה הנאצית קריגסמרינה הצי הסובייטיהצי הסובייטי הצי הסובייטי חיל הים הישראליחיל הים הישראלי חיל הים הישראלי
Admiral of the Fleet
אדמירל הצי
Fleet Admiral
אדמירל צי
Großadmiral
גרוס-אדמירל
Адмирал флота
אדמירל פלוטא
אין
Admiral
אדמירל
Admiral
אדמירל
General Admiral
גנרל-אדמירל
адмира́л
אדמירל
אין
Vice Admiral
תת אדמירל
Vice Admiral
תת-אדמירל
Admiral
אדמירל
ви́це-адмира́л
ויצה-אדמירל
אין
Rear Admiral
אדמירל משנה
"Rear Admiral "upper half
אדמירל-משנה (בכיר)
Vizeadmiral
ויצאדמירל
ко́нтр-адмира́л
קונטר-אדמירל
אלוף
Commodore
קומודור
(Rear Admiral (lower half
אדמירל-משנה זוטר
Konteradmiral
קונטראדמירל
תת-אלוף

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אדמירל בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ ראו מילון וובסטר המקוון
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

33337616אדמירל