אדמירל (הצי המלכותי הבריטי)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אדמירלאנגלית: Admiral) היא דרגה בכירה בצי המלכותי הבריטי, המקבילה לקוד הדרגה OF-9 של נאט"ו ושנייה לדרגת אדמירל הצי. קציני הצי המלכותי הבריטי הנושאים דרגות של סגן אדמירל (rear-admiral), תת-אדמירל (vice-admiral) ואדמירל הצי נחשבים באופן כולל כאדמירלים.

היסטוריה

מסלול הקידום של אדמירלים בצי המלכותי הבריטי

את האדמירל הראשון באנגליה מינה המלך אדוארד הראשון ב-1297, כאשר העניק לוויליאם דה לייברן (William de Leyburn) את התואר "אדמירל הים של מלך אנגליה" (Admiral of the Sea of the King of England). אין לבלבל בין דרגת אדמירל לבין תפקיד "האדמירל של אנגליה" או "הלורד אדמירל העליון" (Lord High Admiral), תפקיד המוחזק על ידי האדם שלו האחריות הכוללת על הצי המלחמתי.

דרגות סגן אדמירל ותת אדמירל קיימות בצי המלכותי מאז המאה ה-16. אדמירל הנמצא בים ומפקד על צי אוניות יימצא בחלקו הקדמי או במאסף. כאשר אדמירל מפקד על הצי מחלקו האמצעי, יימצא ממלא מקומו, תת אדמירל, בחלקו הקדמי. אדמירל נוסף, נמוך ממנו בדרגתו, נמצא בחלקו האחורי של הצי ונקרא סגן אדמירל (rear admiral, מילולית: אדמירל המאסף).

בתקופה האליזבתנית (1558-1603) גדלו ממדי הצי ונוצר צורך לארגן אותו בפַּלְגוֹת (squadrons). פלגת האדמירל הניפה דגל ימי לאומי אדום (red ensign), זו של תת-האדמירל דגל ימי לאומי לבן ושל סגן האדמירל – דגל ימי לאומי כחול. במרוצת השנים גדלו גם ממדי הַפַּלְגוֹת, ובראש כל אחת מהן הועמד קצין בדרגת אדמירל (כשתתי אדמירלים וסגני אדמירלים מפקדים על חלקים שלהן); הדרגות הרשמיות נהיו מעתה אדמירל של הדגל הלבן (admiral of the white), אדמירל של הדגל האדום (admiral of the red) וכו'.

הפלגות מדורגות על פי הסדר - אדום, לבן וכחול, בעוד האדמירלים מדורגים על פי הפלגה שלהם:

  1. אדמירל הדגל האדום (אדמירל הצי)
  2. אדמירל הדגל הלבן
  3. אדמירל הדגל הכחול
  4. תת-אדמירל של הדגל האדום
  5. תת-אדמירל של הדגל הלבן
  6. תת-אדמירל של הדגל הכחול
  7. סגן אדמירל של הדגל האדום
  8. סגן אדמירל של הדגל הלבן
  9. סגן אדמירל של הדגל הכחול

הקידום במעלה סולם הדרגות היה על פי הוותק וחושב מיום המינוי לפוסט קפטן. נושא הדרגה החזיק בה לכל ימי חייו והוסיף להימצא ברשימת הקצינים הסדירים (active list), כך שהדרך היחידה להתקדם הייתה עם מותו או התפטרותו מן הצי של האדם שמעליך. (נוהג זה יצר בעיה חמורה כאשר אדמירל פרובו ווליס האריך שנים מעבר לגיל 100.) דרך אחרת הייתה לקדם קפטנים לדרגת אדמירל ללא שיוך לפלגה, נוהג שנודע בשם yellowing – "הצהבה"; קפטן שקודם באופן זה כונה "אדמירל צהוב" (yellow admiral).[1] לדברי ההיסטוריון הימי ניקולאס רודג'ר, היה זה הניסיון הראשון של הצי להוציא לפרישה קצינים זקנים: "אדמירל צהוב" פרש למעשה בחצי השכר.[2]

בתקופת הַאִינְטֶרְרֶגְנוּם (1649-1660) הוחלפה דרגת האדמירל בדרגת גנרל של הצי (general at sea).

במאה ה-18 החלו מעניקים את תשע הדרגות המקוריות ליותר מאדם אחד לדרגה, להוציא דרגת אדמירל הדגל האדום שאיש אחד בלבד נשא אותה. ב-1864 בוטל ארגון הצי לפלגות על פי צבע. הדגל הימי הלאומי האדום הוקצה לצי המסחרי, הדגל הימי הלאומי הלבן נעשה דגלו של הצי המלחמתי, ואילו הדגל הכחול למילואי הצי ולאוניות העזר של הצי.

במאה ה-19 הייתה קיימת בצי הבריטי גם דרגה ייצוגית שנקראה אדמירל הנמל (port admiral). קצין שנשא דרגה זו היה בדרך כלל קפטן ותיק, ששירת כמפקד בחוף של נמל צבאי בריטי, והיה אחראי לאספקה, לתיקונים ולתחזוקה של האוניות שעגנו בו.

ב-1996 בוטל תוקפה של דרגת אדמירל הצי בימות שלום, מלבד זו של בני משפחת המלוכה. ברם, אדמירלים של הצי מוסיפים להחזיק בדרגתם ולהימצא ברשימת הקצינים הסדירים לכל ימי חייהם.

סימני הדרגה והדגל האישי

הדרגות הנהוגות כיום הן סגן אדמירל, תת-אדמירל, אדמירל ואדמירל הצי. הן נקראות גם דרגות דגל (flag ranks), משום שאדמירלים, הנקראים גם קציני דגל, רשאים להניף דגל אישי. אדמירל הצי מניף בראש התורן את ה"יוניון ג'ק" (דגל הלאום הבריטי), בעוד אדמירל מניף את דגל צלב ג'ורג' ה"קדוש" (צלב אדום על רקע לבן). תתי אדמירלים וסגני אדמירלים מניפים את צלב ג'ורג' ה"קדוש" בתוספת עיגול אדום אחד או שניים בהתאמה.

צורת דרגת האדמירל על שולי השרוול היא פס רקום מוזהב רחב ועוד שלושה פסים מוזהבים צרים בתוספת לולאה. סימן הדרגה על הכותפה, מאז 2001, הוא של דרגת ארבעה כוכבים (כנהוג במדינות נאט"ו).[3][4]

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Stephen Millar (2008). "Promotion in the Flag Ranks in the Royal Navy during the Napoleonic Wars." In: The Napoleon Series.
  2. ^ N.A.M. Rodger (2004) The Command of the Ocean: A Naval History of Britain 1649-1815. London, Allen Lane. pp. 325-6.
  3. ^ Uniforms and Badges of Rank: Admiral בתוך [navy.mod.uk/server/show/conMediaFile.21093 navy.mod.uk]
  4. ^ אדמירל היא דרגת ארבעה כוכבים בנאט"ו, חבר העמים הבריטי ומאז 2001 בצי המלכותי הבריטי. ראו - UK DCI (Joint Service) 125/2001.