טקס תה יפני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

טקס תה יפני הוא טקס יפני של הכנת התה, הגשתו לאורחים ושתייתו. הטקס כולל תנועות קבועות ומוגדרות מראש ומהווה מאפיין חשוב במסורת ובתרבות היפנית. כל סוגי התה היפניים משמשים לטקס התה, אך נהוג בעיקר להשתמש במאצ'ה, תה הטחון לאבקה. במהלך הטקס מקציפים את האבקה במים בטמפרטורה של 65 מעלות עם מקצף במבוק מסורתי.

הטקס אסתטי ומדויק ביותר, ולעולם לא מבוצע כלאחר יד. זהו טקס אומנותי לכל דבר וכל תנועה בו מחושבת ביותר, כשישנן מספר שיטות נבדלות זו מזו לביצוע הטקס.

שתיית התה כאירוע חברתי ואסתטי ביפן החלה במאה ה-13, אולם התה כ"טקס" בעל כללים מוגדרים ופעילויות אמנותיות נלוות החל להתגבש במאה ה-15. תחילה היה טקס התה בילוי חברתי של אספני כלים סיניים יקרים שלווה בשתית תה איכותי. במאה השש-עשרה, סן-נו-ריקיו הפך את טקס התה לאמנות בעלת כללים מוגדרים.

הטקס כולל את חימום המים להכנת התה, הוספת אבקת התה, ואכילה מסוג מסוים של עוגיה יפנית בכמות וצורה מדויקת ביותר. את התה מגישים בספלי חרס המיוצרים ביד ושונים זה מזה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ערך זה הוא קצרמר בנושא משקאות ובנושא יפן. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.