שרונה מרקט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שרונה מרקט
שרונה מרקט - כניסה ראשית
שרונה מרקט - כניסה ראשית
מידע כללי
כתובת אלוף קלמן מגן 3, תל אביב
מיקום תל אביב
בעלים ביג מרכזי קניות, מגה אור
הקמה ובנייה
תקופת הבנייה ?–2015
אדריכל קיקה ברא"ז, אורי בן דרור, מיכאל אנקווה

שרונה מרקט הוא השוק הקולינרי המקורה הגדול בישראל, הממוקם בפאה הדרומית של פרויקט שחזור מושבת הטמפלרים בשרונה, תל אביב. שרונה מרקט הוקם על ידי גינדי החזקות, והוא השוק המקורה הראשון שהוקם בישראל בשנת 2015. לאחר הקמתו, הוקמו שווקים נוספים ברחבי ישראל.

שרונה מרקט מתפרש על פני 8,700 מ"ר, ובו פועלים כ-90 בתי עסק, ביניהם חנויות קמעוניות, דוכני אוכל ומסעדות[1].

פעילות

שרונה מרקט הוקם בשנת 2015[2], כחלק מפארק שרונה שבדרום הקריה, בין בתיה המשוחזרים של המושבה הטמפלרית. הפרויקט הוקם על ידי חברת גינדי החזקות השוק הוקם בהשקעה של למעלה מ-530 מיליון ₪[3] ובהשראת שווקים בעולם[4] בהם בורו (Borough Market) שבלונדון, צ'לסי (Chelsea Market) שבניו יורק ולה בוקריה שבברצלונה, והוא משתרע על שטח של 8,700 מ"ר.

בשרונה מרקט פועלים מעל ל־90 חנויות קמעוניות, דוכני אוכל, מעדניות וחנויות גורמה של יצרנים מקומיים. המתחם, מתמחה במוצרי מזון ומהווה אטרקציה תיירותית בשל ההיצע המגוון, הפעילויות הקולינריות והפעילויות התרבותיות.

במתחם מסעדות ודוכני אוכל, מעדניות גבינות, דגים ופירות ים, חומץ בלסמי, תבלינים, בשר, פירות וירקות, יינות ובירות, מאפים בעבודת יד שוקולדים בתי קפה. במועד פתיחתו, היו במתחם גם דוכני אוכל של שפים ידועים כדוגמת "קפטן קארי" של יונתן רושפלד, "שגב קונספט" של שגב משה, "הירו ראמן" של ישראל אהרוני ומסעדת הרוטיסרי "קוקוריקו" של רן שמואלי, אך נכון לשנת 2020 כולם נסגרו ופורקו.

נכון לשנת 2018, ביקרו בשרונה מרקט כ־16 מיליון מבקרים מהארץ וכ-4 מיליון תיירים מהעולם.

על אף שהשוק פועל בימי שבת וחג, פועלים בו עסקים בעלי תעודות הכשר לצד עסקים שאינם שומרים כשרות ומוכרים בין היתר בשר חזיר ומאכלי ים[5].

היסטוריה וארכיטקטורה

שרונה מרקט שוכנת בפאה הדרומית של מושבת הטמפלרים, בין רחוב הארבעה ורחוב קפלן. המושבה שרונה, נבנתה בשנת 1871 של המאה ה-19 על ידי משלחת טמפלרים מגרמניה, שביקשו לבטא את רעיונותיהם החדשניים בתחום החקלאות והבנייה. עם כיבוש ארץ ישראל על ידי הבריטים, התיישב במושבה המנדט הבריטי ובנה במתחם בתים חדשים, ששינו במעט את הצביון הכפרי שלו. בשנת 1947, הועברה המושבה מהבריטים לידי היהודים ושימשה כבסיס הרשמי והראשון של ההגנה ובאותה התקופה ובשל המצור על ירושלים, שימשו המבנים השונים בשרונה את משרדי הממשלה עד שנת 1955, אז עברו לירושלים.

בשנת 2006, החליטה ממשלת ישראל לשמר ולשחזר 36 בתים בשרונה – 5 מהם הועברו בעבודה מורכבת ומיוחדת למתחם שרונה.

שרונה מרקט, תוכנן עוצב על ידי האדריכלים קיקה ברא"ז ואורי בן דרור ומיכאל אנקווה מסטודיו מו. את הליווי והייעוץ הקולינרי העניק ירון קסטנבוים. החל משנת 2018, היועצת הקולינרית שמסייעת ביצירת תוכן קולינרי ייחודי היא אפרת אנזל[6].

באוקטובר 2019 מכרה גינדי החזקות את החזקותיה במתחם שרונה מרקט, מלבד החניון במתחם, לחברות ביג ומגה אור בתמורה ל-160 מיליון שקל[7].

פיגוע הירי בשרונה מרקט

ערך מורחב – פיגוע הירי במתחם שרונה

ב־8 ביוני 2016, אירע פיגוע הירי פיגוע ירי במסעדת מקס ברנר שבשרונה מרקט, על ידי מחבלים פלסטינים ובו נרצחו 4 בני אדם ונפצעו 16 נוספים.

תרומה לקהילה

מדי שנה מתקיימות בשרונה מרקט פעילויות חברתיות שמחברות בין קולינריה לבין עמותות שונות[8][9].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
שרונה מרקט29934619