שמוליקיפוד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שמוליקיפוד
Shmulick.jpg
מידע כללי
מאת "כוש" (שם עט של ט. כרמי ושושנה היימן)
איורים "כוש"
שפת המקור עברית
סוגה ספר ילדים
הוצאה
הוצאה ספרית פועלים
תאריך הוצאה תשט"ז1955
מספר עמודים 26

שְׁמוּלִיקִפּוֹד הוא ספר ילדים ישראלי נודע שנכתב ואויר על ידי ט. כרמי ואשתו דאז שושנה היימן – בשם העט המשותף "כוש" (ראשי תיבות של "כרמי ושושנה") – וראה אור בהוצאת ספרית פועלים בשנת 1955.

הסיפור מספר על ילד בשם גדי[1] שחלה ונותר לבד בביתו, וזוכה לביקור של קיפוד חביב המתיידד עמו.

הספר זכה לתמיכתה של לאה גולדברג, ששימשה עורכת ספרות הילדים של ספריית פועלים,[2] אולם עם צאתו לאור, לא זכה "שמוליקיפוד" להצלחה ואף הושמעו כנגדו ביקורות נחרצות.[3][2] מרים רות, שנחשבה באותה עת ל"גננת הראשית של הקיבוץ הארצי", ציינה לגביו כי "כשהופיע קיפוד בסיפור על ילד רגיל ומציאותי, אנו מצפים שיהיה רגיל ומציאותי אף הוא... למה לספר סיפור מעשה טיפשי ומלאכותי כשהסיפור המתאים ביותר הוא האמת? למה לבלבל את ידיעותיהם של הילדים?".[2] ברבות השנים השתנה האופן שבו נתפס הספר והוא הפך לפופולרי מאוד.

ב-1966 עוּבד הספר לתקליט ילדים עם שיריו של כרמי בלחן של מל קלר ובביצועה של דליה פרידלנד (עם תזמורת בניצוחו של קלר) בהוצאת סי בי אס ישראל,[4] וזכה להצלחה רבה. הסיפור גם עוּבד להצגת ילדים. בשנת 2016 עוּבד הסיפור להצגה שבה הקיפוד מדבר עברית וגדי ערבית.[5]

גן סיפור שהוקם בשכונת קריית רבין בחולון קרוי על שמו.

קישורים חיצוניים

ביקורת בת הזמן

הערות שוליים

  1. ^ בנם המשותף של שני היוצרים הוא המעצב גד צ'רני, שהיה בן חמש כשהספר ראה אור
  2. ^ 2.0 2.1 2.2 שירה קדרי-עובדיה, אלה הילדים שמאחורי ספרי הילדות המפורסמים, באתר nrg‏, 26 בדצמבר 2014 - ראו "פרק ראשון: שמוליקיפוד".
  3. ^ דוד שליט, ‏מהרו פן תאחרו, באתר גלובס, 22 באוגוסט 2002.
  4. ^ דליה פרידלנד – שמוליקיפוד (1966) באתר סטריאו ומונו.
  5. ^ אתר למנויים בלבד יאיר אשכנזי, "שמוליקיפוד" נהפך בהצגה חדשה לאלגוריה על המציאות הישראלית המסוכסכת, באתר הארץ, 5 ביולי 2016.
  6. ^ יעל דר, "מקנון לקנון: משוררים מרכזיים למבוגרים מחוללים שינוי וקובעים טעם בקנון הספרותי לילדים", בתוך: קנון וכתבי קודש, עורך יעקב שביט, אוניברסיטת תל אביב, תשס"ט 2009, עמ' 21.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0