שחר ברם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שחר ברם
שחר ברם.jpg
לידה ירושלים, ישראל
ענף מדעי ספרות
מוסדות האוניברסיטה העברית בירושלים
אוניברסיטת חיפה

שחר ברם (נולד ב-12 באפריל 1964) הוא משורר, סופר, חוקר, ופרופסור בחוג לספרות עברית והשוואתית באוניברסיטת חיפה.

ביוגרפיה

שחר ברם נולד בירושלים וגדל והתחנך בחיפה. בין השנים 1982–1985 שרת בצה"ל בחטיבת גולני. קיבל תואר ראשון בספרות השוואתית ובפילוסופיה, תואר שני ותואר דוקטור בספרות השוואתית באוניברסיטה העברית בירושלים. נושא עבודת הדוקטור הוא "השיר הארוך ביצירותיהם של צ'ארלס אולסון (אנ') ואהרן שבתאי", נכתב בשנת 1998.

שירה

שירתו עוסקת במצוקות הילדות, הנוקשות בחינוך, הדרישות והציפיות של המבוגרים וחרדת הילד מהעולם הגדול והבלתי־מובן. המרחב שבו מתרחשים שירים רבים הוא לעיתים קרובות יער דמיוני, מכושף ומאיים, השאול מספרות הילדים. נושאים נוספים שעוסקת בהם שירתו הם עול גידול ילדים כהורה, זוגיות, לרוב מהיבט של פרֵדה ומוות, אחדות האני מול פיצולו, מגבלות תפישת המציאות דרך הזיכרון, מהות האמונה והמתח הדיאלקטי בין חומר לרוח.

הפואטיקה שלו נמנעת בדרך כלל מהתייחסויות ישירות למציאות הביוגרפית והאקטואלית. כך, גם השיר "ידיך שפכו (כך אמי)" בעיר אהבה, המתאר את תחושת האשמה של אב ששמט את בתו הקטנה מידיו אל מותה, מותיר מתח פרשני בין העובדתי לכאורה למטפורי. שינוי סגנוני מסוים מתרחש בגדרות, כאשר חלקו האחרון מוקדש למחאה אוונגרדית וחשופה נגד המיליטריזם הישראלי, עוולות הכיבוש והעוני. הטון והשפה הזכים הופכים כאן לדיבוריים, בוטים ורטוריים.

ברם נוטה בדרך כלל למופשט, לאי-רציונלי, לחידתי ולחלומי. זו שירה פיגורטיבית, סמלית וסוגסטיבית. לשונה גבוהה ונקייה. הפואטיקה רוויה במשחקי לשון ובמצלולים, למשל: ״לוֹחֵץ אֶת הצְּדָעַיִם/ שֶׁמִּצְעָדָם עוֹקֵר אֶת דַּעְתִּי״ ("הגמדים" בפריחת הזיכרון). באמצעות השעשוע הלשוני ניתן ביטוי חושני למוטיב הדומיננטי של הילדות. לנוכח הממדים הפילוסופיים, האינטלקטואליים והטרגיים של השירה בולט הדיאלוג הישיר, הניגודי, המשלים והמפתיע עם ספרי ילדים, כגון "ג'ק ואפון הפלא", "מסעי גוליבר" ושיר הילדים "אני עומדת במעגל".

על שעון הציפורים כתב חוקר הספרות דן מירון: שעון הציפורים הוא הבשל בקובצי שירתו של ברם עד כה. הוא נפתח במסעם של אדם וחווה מגן העדן של חוסר המודעות והעדר תחושת הזמן אל ישימון העולם הנתון במלכודת הזמן והמודעות העצמית, ומסתיים בהרהוריו של מר ט' השרוי במעבר מן החיים למוות. כותב שמעון זנדבנק, חוקר ספרות ישראלי על מידת האדם, ספרו של ברם משנת 2022: בימים שהשירה מתקרבת כפסע מסוכן לדיבור שאין בו שירה, בימים שדי לה בזה שהיא פולטת את היומיום השטוח של כותביה, יש משהו מפתיע, אפילו מדהים, בקובץ שירים שעושה את ההפך. "מידת האדם", ספר שיריו החדש של שחר ברם, לא רק שאינו מתבוסס ביומיום אלא הוא משאיר אותו הרבה מאחוריו בדרכו אל עולם מיתי של מדבר ונזירים, גופים וצללים, כנפיים נחות ואבנים עפות, בית שהוא אֵינבַּית וקיר שהוא אֵינקִיר, עולם של פרדוקסים שלכאורה אין לו דבר עם היומיום ומה גם עם שפת היומיום, ועם זאת הוא נוגע עמוק בהוויה שמעבר ליומיום ושפתו.

חיים אישיים

נשוי לנטע גורן, אב לשלושה, מתגורר בחיפה.

ספריו, תרגום מחקר ועריכה

ספרי שירה

נובלות

  • הזמנים המתים, ירושלים, כרמל, תשע"ג 2012
  • רקוויאם לציפור: נובלה, בנימינה, קדימה תשע"ז 2017, בחתימת שם העט אלכס חנקין
  • שלוש נובלות איטלקיות, ירושלים, כרמל, תשפ"א, 2021

ספריו המחקריים

תרגום

  • שחזור, ליסה כץ, תל אביב: הוצאת עם עובד, תשס״ט 2008
  • צ'יף אינדיאני: סיפור חייו ומסעותיו של ג'ורג' קופוויי שנכתב במו ידיו, בנימינה: נהר ספרים, תשע"ג 2013
  • ארץ שמועט בה הגשם, מרי אוסטין, רעננה: אבן חושן, 2017

עריכה

קישורים חיצוניים

על יצירתו

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0