שוד נורמלמסטורג

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מבנה בנק קרדיטבנקן

שוד נורמלמסטורג היה שוד הבנק הידוע ביותר שכלל בני ערובה וטבע את המונח תסמונת סטוקהולם. האירוע התרחש בכיכר נורמלמסטורג (אנ') שבסטוקהולם בירת שוודיה באוגוסט 1973 והיה האירוע הפלילי הראשון בשוודיה ששודר בשידור חי בערוצי הטלוויזיה. יאן-אריק אולסון (אנ') ברח מבית סוהר במהלך חופשה שניתנה לו, התבצר בבנק ותפס ארבעה בני ערובה. במהלך המשא ומתן איתו, שר המשפטים של שוודיה לנארט גייר (אנ') התיר לחברו לתא הכלא, קלארק אולפסון (אנ'), להצטרף אליו לבנק. אף על פי שלאולפסון הייתה היסטוריה פלילית ארוכה, הוא לא הגיע לליגה העבריינית של אולסון. השוד התפרסם בעקבות כך שבמהלכו התרחשה תסמונת סטוקהולם כאשר בני הערובה התחברו לשוביהם והגנו עליהם. בני הערובה לא נתנו אמון במשטרה, והיו בטוחים שהיא מסכנת את חיי החטופים. לאחר חמישה ימים, השתמשה המשטרה בגז מדמיע והכניעה את החוטפים. אולסון נשפט לעשר שנות מאסר בעקבות השוד, ואולפסון זוכה במשפט. הפעולה הבלתי מתקבלת על הדעת של בני הערובה בפרשה, הובילה למחקרים רבים באקדמיה ולעניין ציבורי במקרה, כולל סרט טלוויזיה שוודי מ-2003 שנקרא "Norrmalmstorg", סרט קנדי מ-2018 בשם "סטוקהולם" (אנ') ולסדרת הטלוויזיה של נטפליקס מ-2022 בשם "קלארק".

מהלך האירוע

יאן-אריק אולסון (אנ') שוחרר לחופשה מבית הסוהר בו הוחזק ב-23 באוגוסט 1973. הוא נכנס לבנק קרדיטבנקן (אנ') שבכיכר נורמלמסטורג (אנ') בסטוקהולם וניסה לשדוד אותו. משטרת שוודיה הגיעה למקום לאחר זמן קצר. אחד השוטרים, אינגמר ורפפלדט, נפצע בידו לאחר שאולסון פתח לעברו באש, בעוד שוטר אחר נצטווה על ידו לשבת על כיסא ולשיר. אולסון לקח ארבעה בני ערובה ודרש שיאפשרו לחברו לתא הכלא, קלארק אולפסון (אנ'), להצטרף אליו יחד עם שלושה מיליון קרונות שוודיות, שני רובים, אפודים חסיני כדורים, קסדות ומכונית פורד מוסטנג.[1]

אולסון היה עבריין חוזר שביצע מספר מעשי שוד מזוינים ומעשי אלימות, הראשון שבהם כשהיה בן 16. הממשלה אישורה להביא את אולפסון כקשר תקשורת עם מנהלי המשא ומתן של המשטרה. בת הערובה קריסטין אנמרק אמרה שהיא מרגישה בטוחה עם אולסון ואולפסון, אך חוששת שהמשטרה עלולה להסלים את המצב באלימות. אולסון ואולופסון חסמו את הכספת הפנימית ובה החזיקו את בני הערובה. במהלך המשא ומתן הוסכם שיוכלו לברוח במכונית.

אולפסון הסתובב בכספת ושר את "Killing Me Softly" של רוברטה פלאק. ב-26 באוגוסט, המשטרה קדחה חור לתוך הכספת הראשית מהדירה למעלה וצילמה את בני הערובה עם אולפסון. אולסון ירה בנשקו לחור ופצע שוטר ביד ובפנים.

אולסון ירה בנשקו ואיים להרוג את בני הערובה אם יתקפו אותו בגז. אף על פי כן, ב-28 באוגוסט השתמשה המשטרה בגז מדמיע, ואולסון ואולופסון נכנעו לאחר שעה. אף אחד מבני הערובה לא נפצע.

תוצאות השוד

גם אולסון וגם אולפסון הורשעו. אולופסון נידון לתקופת מאסר ממושכת. הוא טען, עם זאת, שהוא לא עזר לאולסון אלא רק ניסה להציל את בני הערובה. מאוחר יותר הוא זוכה בבית המשפט לערעורים בסווה (אנ') וריצה רק את יתרת עונשו הקודם. הוא המשיך לפגוש את בת הערובה קריסטין אנמרק מספר פעמים, ומשפחותיהם התיידדו. הוא גם ביצע מספר פשעים נוספים.

אולסון נידון ל-10 שנות מאסר. לאחר שחרורו, נטען כי הוא ביצע פשעים נוספים. לאחר שברח מהרשויות השוודיות במשך עשר שנים בגין פשעים פיננסיים, הוא הסגיר את עצמו למשטרה ב-2006.

בני הערובה הזדהו עם החוטפים שלהם, מה שהוביל להתעניינות אקדמית בעניין. המונח תסמונת סטוקהולם, נטבע על ידי הקרימינולוג נילס בז'רוט (אנ').

בשנת 1996, יאן-אריק אולסון עבר לצפון מזרח תאילנד עם אשתו ובנו, וחזר לשוודיה בשנת 2013. האוטוביוגרפיה של אולסון התפרסמה בשוודיה בשנת 2009.

בתרבות

סרט הטלוויזיה "Norrmalmstorg" משנת 2003, בבימויו של האקאן לינדה, מבוסס על האירוע.[2] גרסה בדיונית של השוד נמצאת ב"סטוקהולם" (אנ'), סרט קנדי משנת 2018 בבימויו של רוברט בודרו (אנ').[3]

בפרק של הפודקאסט "Criminal" (אנ') מובאת שיחה עם אולפסון על השוד.[4]

בשנת 2022 הפיקה נטפליקס סדרה בת שישה פרקים בשם "קלארק" בבימויו של ג'ונאס אוקרלונד (אנ') ובכיכובו של ביל סקארסגארד (אנ') בתור קלארק אולופסון.

קישורים חיצוניים

  • Sveriges Television AB, Stockholm Sweden, Öppet arkiv, SVT Play (בשוודית)

הערות שוליים

  1. ^ Norrmalmstorgsdramat - Uppslagsverk - NE.se, www.ne.se
  2. ^ Gentele, Jeanette (2003-09-01). "Norrmalmstorgsdramat blir riktigt spännande tv". Svenska Dagbladet (בשוודית). ISSN 1101-2412. נבדק ב-2022-06-10.
  3. ^ Matt Grobar, Matt Grobar, Ethan Hawke & Noomi Rapace Learn True Meaning Of ‘Stockholm’ Syndrome — Tribeca Studio, Deadline, ‏19 באפריל 2018 (באנגלית)
  4. ^ Episode 113: Hostage (04.26.2019)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34096018שוד נורמלמסטורג