בצלצל
בצלצל | |
---|---|
מיון מדעי | |
ממלכה: | צומח |
מערכה: | מכוסי הזרע |
מחלקה: | חד-פסיגיים |
סדרה: | אספרגאים |
משפחה: | נרקיסיים |
סוג: | שום |
מין: | בצל הגינה |
תת־מין: | בצלצל |
שם מדעי | |
Allium cepa var. aggregatum |
בצלצל (שם מדעי: Allium cepa var. aggregatum, בעבר Allium ascalonicum, על פי האקדמיה ללשון העברית: בְּצַלְצוּל וגם בָּצָל הַסָּרִיס, ידוע בשמות בצל אשקלון ושאלוט) הוא מין צמח פורח מהסוג שום, הקרוב לבצל הגינה (שום נבוב). בעבר הוא סווג כמין עצמאי, ואילו בעקבות מחקרים בוטניים הוא מסווג כיום כזן של בצל הגינה (Allium Cepa).
מקור הבצלצל באזור הסהר הפורה, ומשם הוא נדד למדינות הים התיכון מחד ומרכז אסיה מאידך. השם הלועזי שאלוט (הקיים בשפות אנגלית כ-Shallot וצרפתית כ-échalote) הגיע מהמילה הלטינית אסקלוניה (escalonia), שנבעה משם העיר העתיקה אשקלון[1]. על פי העדויות הבלשניות, השם בצלי אשקלון היה קיים בתקופת יוון העתיקה, וככל הנראה מרמז על כך שהיוונים ייחסו את מקור הבצל לארץ ישראל.
צמח הבצלצל בעל פקעת המורכבת ממקבץ, בדומה לשום. בהכנה למסחר פקעות הבצלצל מפורקות והשיניים הבודדות, כל אחת מהן בצלצל קטן, נמכרות בשווקים בנפרד.
הבצלצל משמש כרכיב מרכזי, הן כתחליף לשום והן כתחליף לבצל, במטבחים רבים ברחבי העולם. הוא פופולרי במטבח הצרפתי, במטבח ההודי ובמטבח התאילנדי.
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
25615397בצלצל