רשות לונדון רבתי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמל הממלכה המאוחדת
ערך זה הוא חלק מסדרת
ממשל ופוליטיקה של הממלכה המאוחדת


שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית סוכנות ממשלתית ריקה. רשות לונדון רבתיאנגלית: Greater London Authority, או, בקיצור GLA) הוא הגוף המנהל את אזור לונדון רבתי באנגליה. גוף זה כולל את ראש עיריית לונדון המשמש כרשות מבצעת ונבחר בבחירות ישירות, וכן את אספת לונדון בת ה-25 חברים. האספה נבחרת בבחירות ישירות (בהתאם לאזורי בחירה שונים) ומשמשת כגוף מבקר. ראש העיר הנוכחי של לונדון הוא סאדיק קאן.

מטרה

רשות לונדון רבתי אחראית על הניהול של אזור לונדון רבתי ששטחו 1,579 קמ"ר. הניהול מתבצע בחלקו על ידי הרשות ובחלקו על ידי מועצות רובעי לונדון ואיגוד העיר לונדון. הרשות הוקמה על מנת לשפר את התיאום בין המועצות השונות של הרבעים. בראש הרשות עומד ראש עיריית לונדון הקובע את תקציב הרשות, וממנה את בעלי התפקידים בארגונים השונים הפועלים במסגרת הרשות: תחבורה עבור לונדון והסוכנות לפיתוח לונדון.

אספת לונדון היא אספה נבחרת המשמשת כגוף מבקר, הבודק את התקציב המוכן על ידי ראש העיר, ובסמכותה לאשר את התקציב או, ברוב מיוחס, לשנות את התקציב.

רקע להקמה

בשנת 1986 ממשלתה של ראש ממשלת בריטניה מרגרט תאצ'ר ביטלה את מועצת לונדון רבתי - בין היתר בשל חילוקי הדעות בין המפלגה השמרנית הבריטית שתאצ'ר עמדה בראשה לבין קן ליווינגסטון שנבחר על ידי מפלגת הלייבור ושעמד בראש המועצה.

עם ביטולה של מועצת לונדון רבתי הועברו סמכויותיה לגופים ממשלתיים שונים, או למועצות אליהן שלחו נציגים רובעי לונדון השונים.

מפלגת הלייבור התנגדה לביטול המועצה והתחייבה במצעיה להקים מחדש גוף נבחר באזור לונדון רבתי.

הקמת הרשות

לוגו הרשות

בשנת 1990 הוסיפה מפלגת הלייבור למצעה סעיף הקורא להקמת גוף נבחר באזור לונדון אשר יכלול אספה הנבחרת בבחירות ישירות וראש עיר הנבחר בבחירות ישירות. בשנת 1997 זכתה מפלגת הלייבור בבחירות, ובמרץ 1998 הוציאה ספר לבן (נייר עמדה) שכותרתו: "ראש עיר ואספה ללונדון" (A Mayor and Assembly for London).

בשנת 1998 במקביל לבחירות שנערכו עבור מועצות רובעי לונדון נערך משאל עם בו הוחלט על הקמת רשות לונדון רבתי ברוב של 72% מהקולות. חוק רשות לונדון רבתי 1999 נחקק על ידי הפרלמנט הבריטי והסכמת בית המלוכה ניתנה באוקטובר 1999.

ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, הציג מועמד שיתחרה וזאת על מנת למנוע את מועמדותו של קן ליווינגסטון. ליווינגסטון התפטר ממפלגת הלייבור במרץ 2000, רץ כמועמד עצמאי, וזכה בבחירות.

סמכויות ותפקידים

גופים מבצעים

רשות לונדון רבתי אחראית על נושאי התחבורה, השיטור, כיבוי האש, כוחות ההצלה, הפיתוח, והתכנון האסטרטגי של אזור לונדון רבתי. פעילויות אלה מתבצעות על ידי מספר גופים הכפופים לרשות:

קיימת תוכנית להקמת רשויות טיפול באשפה ברחבי לונדון רבתי[1].

גופי תכנון

רשות לונדון רבתי אחראית על תיאום בין הגופים השונים המתכננים את שימושי הקרקע השונים ברחבי לונדון רבתי. רשויות התכנון של רובעי לונדון השונים חייבים לפעול לפי התוכנית הכללית של הרשות.

פוליטיקה

המפלגה הגדולה ביותר שזכתה במושבים באספת לונדון בבחירות 2004 הייתה המפלגה השמרנית שזכתה בתשעה מושבים. מפלגת הלייבור זכתה בשבעה מושבים, המפלגה הליברל-דמוקרטית זכתה בחמישה מושבים, מפלגת הירוקים של אנגליה וויילס זכתה בשני מושבים וכן מפלגת לונדון אחת שזכתה אף היא בשני מושבים.

ראש העיר, קן ליווינגסטון, נבחר מטעם מפלגת הלייבור.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רשות לונדון רבתי בוויקישיתוף

הערות שוליים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

23887098רשות לונדון רבתי