רומי גולדמינץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רומי גולדמינץ, דיוקן על מדליון, מארכיון הצילומים של יד ושם

רומי בנימין גודלמינץפלמית: Romi Benjamin Goldmuntz ‏, 8 ביולי 1882- קרקוב - 13 במאי 1960 אנטוורפן) היה איש עסקים ומנהיג קהילתי וציוני יהודי-בלגי, יליד פולין שמילא תפקיד חשוב בתעשיית היהלומים באנטוורפן. נודע גם כפילנתרופ ואספן אמנות.

רומי גולדמינץ נולד בקרקוב, בתקופת השלטון האוסטרו-הונגרי. בגיל צעיר היגר לבלגיה ולמד ליטוש יהלומים. בשנת 1902 פתח בית מלאכה משלו לעיבוד יהלומים בשנת 1920 מפעלו באנטוורפן כבר העסיק כ- 600 עובדים. רומי גולדמינץ ואחיו לאופולד נמנו עם הלקוחות החשובים (sightholder) של החברה (DTC) Diamond Trading Company), חברת בת של הקונצרן דה בירס.[1] למחרת הכיבוש הנאצי נמלט לקוניאק והאיץ שם בעמיתיו להימלט לאנגליה. בסוף יולי 1940 הגיע ללונדון ויחד עם איש העסקים הרמן שאמיסו יזם את הקמת לשכת ההתקשרות של תעשיית היהלומים ( Correspondence Office for (the) Diamond Industry), אשר בשיתוף פעולה עם ראש עירית אנטוופרן קאמיל הויסמנס ועם הנהגת יהודי בריטניה, רשמה ואחסנה יהלומים בבריטניה עד תום המלחמה. [2]

בתום מלחמות העולם שכנע רבים מהגולים לחזור לגור ולפעול בבלגיה. החל משנת 1951 ועד מותו החזיק רומי גולדמינץ ביהלום המפורסם "ויטלסבאך הכחול" שנמכר קודם לאלמוני על ידי בני משפחת המלוכה הבווארית ויטלסבאך. אחרי מותו היהלום נמכר על ידי יורשיו של גולדמינץ לאיל הון גרמני.[3].

היה פעיל ציוני נלהב, תרם לעליית הנוער, לשיקום יתומים מקרב ילדים ניצולי שואה[4] ולהקמת מוזיאון לאמנות בנתניה (שלא האריך ימים והפך מאוחר יותר לבית הספר לפיתוח מנהיגות של צה"ל ומתקן נופש של האגודה למען החייל) (בית גולדמינץ).

הנצחה

מרכז לתרבות יהודית ובית הכנסת הגדול ואן דן נסטליי המשופץ (1958) באנטוורפן נקראים על שמו.

קישורים ומקורות חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ De Vries
  2. ^ De Vries
  3. ^ כתבה מ -7.2.2010 בעיתון The National על היהלום ויטלסבאך הכחול
  4. ^ הארץ
  5. ^ יש בו טעויות, כמו הופעה נפרדת של רומי גולדמינץ ובנימין גולדמינץ, שהם אותו אדם. גם שנת נישואי הוריו נראית שגויה, מפני שהיא אחרי לידתו
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

23045963רומי גולדמינץ