רבי קלמן הברקשטן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי קלמן הברקשטן
מקום קבורה בית הקברות היהודי בהר הזיתים
תחומי עיסוק רב קהילת האשכנזים בירושלים

קלונימוס קלמן הַבֶּרְקַשְׂטְן או הַבֶּרְקַסְטְן[1] היה רב ליטאי-פולני במאה ה-16, שעלה לארץ ישראל והיה הרב הראשון לעדת האשכנזים בירושלים ובארץ ישראל. לפי רבים מן החוקרים היה חמיו הראשון של המהרש"ל.

ביוגרפיה

מעטות הידיעות על קורותיו של רבי קלמן, אך שמו מופיע בכתבי בני דורו ובכתובי-יד שהניח אחריו: גיטין, שטרי חוב ומעשי בית דין אחרים. מקור נוסף לידיעות אודותיו הם כתבי חתנו המהרש"ל.

נולד לרב יעקב הברקשטן בלבוב ולמד מפי "החסיד הגדול מהר"ר [=מורינו הרב רבי] דניאל" תלמידו המובהק של רבי ישראל איסרלן בעל "תרומת הדשן".

בשנים ה'רס"ג-ה'רס"ח (15031508) כיהן כרב וראש ישיבה בלבוב, ב-1508 התמנה כרב וראש ישיבה באוסטרוה, וכשעבר לכהן כאב"ד ור"מ בריסק דליטא התמנה חתנו המהרש"ל, בעלה של בתו ליפקא, כרב וראש ישיבה באוסטרוה במקומו.

לאחר שנים ספורות בבריסק, עלה לארץ ישראל והשתקע בירושלים. האריז"ל שהיה אז בשנות העשרה שלו, שמע מפיו דברי תורה ופגישתם מתועדת בכתבי תלמידו של האר"י, רבי חיים ויטאל[2].

הוא הגיע לזקנה מופלגת, נפטר בירושלים אחרי שנת ה'ש"ח (1548) ונקבר בבית הקברות היהודי בהר הזיתים.

זיהויו עם אישים שונים

אליעזר ריבלין בהערותיו לספר "תולדות חכמי ירושלים" של אריה לייב פרומקין שיער שאגדת רבי קלונימוס בעל הנס עוסקת למעשה ברבי קלונימוס קלמן הברקשטן. השערה זו נתמכת בזיהוי שעשו פרומקין וא"מ לונץ בין רבי קלונימוס בעל הנס ור' קלונימוס ב"ר יעקב, רבה הראשון של עדת האשכנזים בירושלים ובארץ ישראל.

הרב ראובן מרגליות[3] סבור כי זיהויו של ר' קלמן הברקשטן בידי שלמה בובר ואחרים, כחותן המהרש"ל, מבוסס על הנחות מפוקפקות ואין לו על מה לסמוך.

לקריאה נוספת

  • יעקב גליס, רבי קלונימוס קלמן ב"ר יעקב הברקשטן, בתוך אנציקלופדיה לתולדות חכמי ארץ ישראל, חלק ג, עמ' מז-מח. וביבליוגרפיה שם.
  • יעקב שפירא, משפחות עתיקות בישראל, תל אביב תשמ"ב, עמ' 63

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ לפי מקורות אחדים נמנה עם בני משפחת שור, ונקרא קלונימוס קלמן שור-הברקשטן.
  2. ^ מצוטט אצל חיד"א, מדבר קדמות, מערכת י'.
  3. ^ לתולדות "אנשי שם" בלבוב (ביקורת על ספרו של בובר בשם זה), בתוך: סיני, עמ' קיד-קטו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0