רבי נח וינברג

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרב ישראל נח ויינברג
הרב נח וינברג
הרב נח וינברג
לידה 16 בפברואר 1930
בלואר איסט סייד, ניו-יורק
פטירה 5 בפברואר 2009 (בגיל 78)
מקום פעילות ירושלים
תפקידים נוספים ראש ישיבת אש התורה

רבי ישראל נח וינברג (ה'תר"ץ - י"א בשבט ה'תשס"ט) היה רב הוגה דעות תורני, מייסד וראש ישיבות אש התורה, רשת מוסדות בינלאומית לחינוך וקירוב יהודים. יקיר ירושלים (ה'תשס"ד).

ביוגרפיה

קובץ:N.winberg.jpg
הרב וינברג על רקע הכותל המערבי

נולד בניו-יורק בלואר איסט סייד בשנת ה'תר"ץ. אביו, הרב יצחק מתתיהו וינברג[1], היה חסיד סלונים, מצאצאי האדמו"ר הראשון מסלונים הרב אברהם וינברג. משפחתו מיוחסת גם לרב יעקב לוברבוים מליסא, מחבר הספר "נתיבות המשפט".

הרב וינברג למד בישיבת "הרב חיים ברלין" ובישיבת "נר ישראל" בבולטימור. שם קיבל סמיכה. הוא סיים את לימודיו לתואר ראשון באוניברסיטת ג'ונס הופקינס, והחזיק תארים מאוניברסיטת ליולה.

אחיו הבכור, הרב יעקב וינברג, שימש כראש ישיבה בישיבת נר ישראל.

בשנת ה'תשי"ד הגיע הרב וינברג לישראל במטרה להתייעץ עם "החזון איש" כיצד להתמודד עם ההתבוללות היהודית בארצות הנכר, אולם הוא הגיע ארצה לאחר פטירתו של החזון איש.

בהמשך שימש כסוכן נסיעות בחברה שהייתה בבעלות אחיו. במהלך הנסיעה שלו לערים קטנות רבות בארצות הברית הוא נפגש עם הרבה יהודים מגוונים שהיו מנותקים לחלוטין מזיק של מסורת[2].

ב-ה'תשי"ח נשא לאשה את דינה גולדמן. התגורר תחילה בשכונת מאה שערים בירושלים. ובשנת ה'תשכ"ז, עבר לגור בקריית צאנז בעיר, שם הם גידלו את 12 ילדיהם.

הרב וינברג היה מתמיד גדול, בצעירותו למד כל יום כ18 שעות ביממה. היה למדן גדול ובקי גדול. ידע את בעל פה את כל הש″ס והיה בקיא במכמני הספרות התורנית[3].

קירוב ליהדות

הרב וינברג כאב את ההתבוללות של יהודי התפוצות ובורותם בנושאי יהדות. הוא הקים מספר ישיבות לחסרי רקע תורני, אך הם לא שרדו לאורך זמן[דרוש מקור]. בשנת ה'תשכ"ו - הקים ישיבה לצעירים הרחוקים מיהדות בירושלים. בשנת ה'תש"ל - ישיבת שמע ישראל, (ישיבת אור שמח) יחד עם הרבנים נטע שילר, מנדל וינבך ויעקב רוזנברג, אולם לאחר כמה שנים עזב את הישיבה בשל הבדלים בגישה החינוכית.

לאחר מכן הוא הקים את ישיבת אש התורה ולאחר מכן את הסניפים שלה בכל רחבי העולם ועמד בראשות הישיבה והרשת מאז היווסדה ועד יום מותו.

הרב וינברג היה ידוע באישיותו השמחה הכריזמטית והאופטימית, גאונותו בתורה ויכולתו לפשט מושגים מורכבים ביהדות על מנת להקל את הבנתם לחסרי רקע תורני מוחלט.

הוא בנה מספר תכניות לימוד לקירוב רחוקים בנושאים אוניברסליים שונים, כשהמפתח אליהם נמצא ביהדות. תכניות הלימוד מלאות בדוגמאות אקטואליות מהחיים המערביים ונוגעות בדילמות של כל אחד. אחת הסדרות הידועות שלו היא סדרת: 48 דרכים לחכמה. הסדרה נערכה ויצאה לאור כספר רב מכר לאחר פטירתו[4].

בנוסף לכך הוא השפיע רבות על פרופסורים, ידוענים, ועל עשרות רבות של בני נוער בקולג'ים, ללמוד אודות המסורת היהודית ולהתקרב לתורה ולמצוות. להם הציע את ההזדמנות ללמוד בקבוצות אישיות אודות היהדות.

פיתח יוזמות נוספות של קירוב, ביניהן:

אש התורה

ערך מורחב – אש התורה
בניין ישיבת אש התורה

ישיבת אש התורה נמצאת ברובע היהודי בעיר העתיקה בירושלים. בתחילה מנתה הישיבה חמישה תלמידים בלבד, אך עם השנים היא פרחה. בנוסף לישיבה המרכזית בירושלים הקים הרב וינברג בשנת ה'תשל"ט סניף של הישיבה בסנט לואיס שבמיזורי - המרכז לקירוב רחוקים הראשון מסוגו באמריקה הצפונית. מרכז כזה הפך לאב טיפוס למרכזים שהוקמו אחריו. במשך 35 שנים הרב וינברג הקים יותר מ-53 סניפים ב-5 יבשות.

דיסקברי (תגלית)

ב-ה'תשמ"ה הרב וינברג השיק את סמינר Discovery, סמינר רב יומי שהתקיים במקומות רבים בעולם, ובו הוצגו לפני המשתתפים הוכחות לקיומו של בורא עולם ואמיתת התורה.
המיזם הצליח מאוד ותגלית נצפתה על ידי כ-10,000 אנשים מדי שנה.

באותה שנה השיק הרב וינברג את מלגת ירושלים - 3 שבועות של סיורים בארץ ולמידה על היהדות. התוכנית הביאה למעלה מ-10,000 סטודנטים לישראל.

פעילויות אחרות

הוא הוביל את הקמתו וביסוסו של האתר honestreporting.com (=דיווחי אמת), אתר שחושף ומגיב אודות הטיות תקשורתיות נגד מדינת ישראל.

בשנת ה'תשס"א, כאשר ישראל הפסידה בקרב יחסי ציבור בקמפוסים ברחבי העולם (בעקבות האינתיפדה), הקים הרב וינברג את מרכז ההסברה Fellowships – תוכנית להבאת סטודנטים לישראל למשך שבועיים לפעילות למען המדינה דבר שיגרום לשינוי במאזן ההסברה.

בשנת ה'תשס"ו, לקח הרב וינברג קבוצה של רבני אש התורה לסיור בפולין, לביקור במחנות ההשמדה. הרב וינברג האמין שאיום הטמיעה הרוחנית וההתבוללות הוא איום קיומי בדיוק כמו השואה הפיזית שחווה עם ישראל לפני למעלה משישה עשורים. בעומדו מול המשרפות באושוויץ הוא הצהיר שבדיוק כפי שהיה לנאצים מוטיבציה להשמיד את עם ישראל כך צריכה להיות לנו מוטיבציה לבנות את עם ישראל.

הרב וינברג קידם את הרעיון של רתימת יהודים נאמנים להגיע ללב אחים יהודים מנותקים. הרעיון תפס תאוצה והחל לשאת פירות בתוכניות כמו: Inspire.

הכרה ממשלתית

לאות הוקרה על הישגיו של אש התורה העניקה הממשלה לרב וינברג כפרס אתר לבניה במיקום אסטרטגי אל מול הכותל המערבי. בשנת ה'תשכ"ו הקדיש הרב וינברג את הבניין לישיבת אש התורה ולתוכניות להכשרת מנהיגים[דרוש מקור].

בשנת ה'תשס"ד, הוענק לרב וינברג תואר יקיר ירושלים על פעילותו למען העם היהודי, לשמירת אחדותו ולמניעת התבוללותו מוענק לו התואר יקיר ירושלים. (מתוך נימוקי הוועדה)[5]

שנותיו האחרונות

בסוף שנת ה'תשס"ז אובחן הרב וינברג כחולה בסרטן הריאות. הרב הצהיר שלמרות המחלה אינו מוכן להפסיק להילחם למען כלל ישראל[6]. לבסוף המחלה הכריעה אותו, והוא נפטר בי"א בשבט תשס"ט, בן 79.

השאיר אחריו את אשתו דינה, 12 ילדיו ויותר מ-100 נכדים ונינים. בנו, הרב יוסף הלל וינברג מונה לממלא מקומו כראש ישיבת אש התורה.

מאמרים

הרב וינברג יצר תוכניות לימוד חדשות ומרתקות המתאימות ללמד את יסודות האמונה ליהודים מנותקים ממורשתם כמו:

  • "6 המצוות התמידיות"[7]
  • "יסודות"[8]
  • "5 רמות של הנאה"[9]
  • "48 דרכים לחכמה"[10]

ספריו

What the Angel Taught You: Seven Keys to Life Fulfillment, Noah Weinberg and Yaakov Salomon, N.Y. 2003.
The 5 Levels of Pleasure: Enlightened Decision Making for Success in Life

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ בנו של רבי נח וינברג שעלה בבחרותו לארץ בצווי סבו רבי אברהם וינברג. רבי יצחק מתתיהו היגר לארצות הברית בשביל למצוא פרנסה.
  2. ^ סיפור חייו של הרב וינברג באתר חב"ד - אנגלית
  3. ^ הקדמת העורך לספר 48 דרכים לחכמה.
  4. ^ הספר ''48 דרכים לחכמה'' יצא לאור על ידי הרב יצחק הרשקוביץ, נערך בסגנון שונה מעט מהסגנון שנמסר למתקרבים ומותאם לסגנון יותר מקובל אצל אברכים. ניתן למצוא את השיחות המקוריות באתר אש התורה.
  5. ^ ההודעה באתר עיריית ירושלים
  6. ^ מנכ"ל ישיבת "אש התורה" מספר על הרב וינברג
  7. ^ הרב נח וינברג, 6 המצוות התמידיות – מצווה מס' 1: דעו כי א-לוהים קיים, באתר אש התורה תל אביב
  8. ^ הרב נח וינברג, יסודות, באתר אש התורה תל אביב
  9. ^ הרב נח וינברג, 5 רמות של הנאה, באתר אש התורה תל אביב
  10. ^ הרב נח וינברג, 48 דרכים לחכמה, באתר אש התורה תל אביב
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0