רבי יעקב נוניס ואיס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי יעקב נוניס ואיס
כינוי ינו"ן
פטירה ה'תקע"ה
מדינה ליוורנו איטליה
רבותיו החיד"א, רבי יצחק נוניס בילמונטי
חיבוריו עפר יעקב

רבי יעקב נוניס ואיס (מכונה ינו"ן ? - ה'תקע"ה 1815) היה רב, מקובל ומשורר, רבה של ליוורנו.

ביוגרפיה

נולד לרבי יצחק נוניס ואיס רבה של ליוורנו. דודו היה רבי ישמעאל הכהן ממודינה.

למד אצל רבי יצחק נוניס בילמונטי בעל ה"שער המלך", רבי דוד מלאך מרבני ליוורנו ורבי חנניה מזל טוב בונדי.

נישא לביתו של הרופא יעקב בונדי[1].

היה מתלמידיו הקרובים של החיד"א בליוורנו, ואף עסק עמו בתורת הנסתר.

רבי דוד בן רפאל מילדולה כותב אודותיו "גודל חריפותו ועיונו אין די לבאר עם בקיאותו בכולהו תלמודא ספרא ספרי פוסקים ראשונים ואחרונים רב הוא, והיה מליץ גדול ושיג לו גם שי"ח במלאכת השיר ובשאר חכמות. הוא חיבר ספר דעת זקנים מראה מקום בספרים הכותבים על הרא"ם וגם יש בכתבו כמה חיבורים ופסקים אך לא נדפסו והיה ראש ישיבה בזמן האריות בעיר ליוורנו מרוב גדלו וענוותנותיה יתירה בזמן גדולי דורינו הרב אזולאי ואני צעיר קוננת"י קינ"ת דוד עלוהי ושם עיניכם תחזנה משרים בחכמתו"[2].

נודע כמשורר, חלק מתשובותיו חתם בשם "תולעת ינו"ן" או "תולעת יעקב"[3]". שמו חתום בהסכמות רבות ובהקדמות לספרים שונים, כאשר בחלק מהם מוזכר שהוא "אב"ד ור"מ" של קהילת ליוורנו[4].

חתום על מכתב הרשאה למינוי שליחות בגט, לצד רבי דוד מלאך, רבי יעקב ברוך מרבני ליוורנו, רבי ישעיה חזקיה שלמה מיכאל יונה אב"ד טורינו, רבי יהושע בן ציון סגרי אב"ד קסאלי ורבי אברהם מסיניגאליה מחכמי ודייני פירנצי[5]. התכתב בהלכה עם רבי דניאל טירני[6], ורבי אליה בן רפאל שלמה לוי[7].

היה בעל בית דפוס בשותפות עם רבי דוד בן רפאל מילדולה[8], בו הדפיס פירושי ראשונים על פי כתבי יד שהיו בידו: פירושי בעלי התוספות על התורה ("דעת זקנים" ו"פירוש ריב"א"), "ספר המכריע" מאת הרי"ד ופירוש "עמר נקא" על רש"י. וספרי תהילים[9].

רבי דוד בן רפאל מילדולה כתב קינה על פטירתו[10].

חיבוריו

מתוך כתבי ידו השתמרו שני כרכים בספריית הרב יעקב הלל, כרך נוסף השתמר בספריית מאיר בניהו, כרכים נוספים מפוזרים בספריות שונות בעולם[11].

  • חדות יעקב, חידושים על הש"ס, ליוורנו ה'תקנ"ד. נדפס עם ספרו של אביו "שיח יצחק" על חגיגה.
  • עפר יעקב, על התורה, ליוורנו ה'תקמ"ד.

הערות שוליים