רבי יחיאל הורוביץ (ועבד הלוי)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי יחיאל הורוביץ
אין תמונה חופשית
לידה בערך ה'ת"ר
פטירה בערך ה'תרפ"א
מקום מגורים ריישא
רבותיו רבי אברהם יעקב פרידמן מסדיגורה (הראשון); רבי יצחק פרידמן (בויאן)
חיבוריו ועבד הלוי
אב רבי אברהם זאב הורוביץ
אם הענטשא סירקא
מספר צאצאים 1

רבי יחיאל הלוי הורוביץ (בערך ה'ת"ר - ה'תרפ"ה) היה תלמיד חכם מופלג, מפורסם בספרו "ועבד הלוי" על חשבון אותיות התורה.

קורות חייו

נולד לרבי אברהם זאב הורוביץ, דומ"ץ בפשבורסק ולהענטשא סירקא.

גר בריישא. היה לחסידם של רבי אברהם יעקב מסדיגורא ובנו רבי יצחק פרידמן מבויאן[1].

אחיו רבי פנחס חיים הורוביץ העיד עליו שהיה בקיא בקבלה. הוא נודע כמומחה לסידור והכנת ספרים לדפוס, והוא ערך והביא לדפוס רבים מספרי צדיקי החסידות, בתוספת הערות ומראי מקומות[2]. היה סופר סת"ם מומחה[3].

בצעירותו התאלמן מאשתו הראשונה ונשא את רוזא, לה היה נשוי למעלה משישים שנה[3]. בנו היחיד רבי יוסף נולד מאשתו הראשונה ושימש כדומ"ץ בסאניק.

ועבד הלוי

חישובו של בעל ועבד הלוי

בשנת ה'תר"ע הדפיס את ספרו "ועבד הלוי" בה הוא מציע שיטה חדשה ומדויקת כדי לחשב את דברי הזוהר[4] שישנם שישים ריבוא אותיות לתורה, דבר שהתקשו בו רבים, שהרי בפועל מספירת האותיות בספרי התורה הנמצאים בידינו ישנם רק כמחצית אותיות ממספר זה - 304,805. חישובו נחשב לשיטת החישוב המדוייקת ביותר[5].

השיטה מבוססת על דברי הרמ"ע מפאנו[6] שלפני שבירת לוחות הברית היוו אותיות המילוי של האותיות הא' ב' את האותיות עצמן (לדוגמא: האות א' היא א-ל-ף וכן הלאה). לפי שיטתו יש לחשב את המילוי בלבד (לדוגמא: האות א' נספרת כ-ל ף וכן הלאה), ובאותיות מנצפ"ך יש לספור גם את האות עצמה בנוסף למילוי, בחישוב זה הגיע למספר 599,988 עליו הוסיף 12 שהם המילוי של אותיות מנצפ"ך, בכך הגיע החשבון לשישים ריבוא בדיוק. בספר הוא מעמיק בנושא וגם מנתח את תוצאות החישובים שהובאו בספרים אחרים.

רבי אברהם דוד הורוביץ נכד אחיו רבי פנחס חיים הורוביץ כותב ששמע מסבו רבי פנחס חיים בשם "גדול אחד" שחיבור הספר ועבד הלוי הוא "למעלה משכל אנושי"[7].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ וראו: תולדות אהרן, אגרת ששיגר בנו רבי יוסף אודות התקשרות לצדיקים בה הוא מזכיר את התקשרותו הגדולה של אביו אל בית רוזין.
  2. ^ בין השאר הוא העתיק וסידר את הספר יושר דברי אמת לרבי פייבוש מזבאריז שנדפס בפרעמיסלא בשנת תרס"ה עם הקדמתו, וכן סידר והעתיק את הספר פרי חיים על מסכת אבות והגדה של פסח לרבי אברהם חיים מזלאטשוב. וראו גם: משכנות הרועים - תולדות אדמו"ר הפחד יצחק מבויאן א, פרק ל"א
  3. ^ 3.0 3.1 מאיר וונדר, אנציקלופדיה לחכמי גליציה - ב, ר' יחיאל ב"ר אברהם זאב וולף הורביץ מרישא.
  4. ^ זוהר חדש, דף צ"א, עמוד א'.
  5. ^ ראו בעניין: ד"ר משה כץ, יש שישים רבוא אותיות בתורה, תחומין כא' ה'תשס"א, עמודים 555 - 560; הובא במוסד הרב קוק, סיני - קכו קכז, קכו קכז.
  6. ^ עשרה מאמרות מאמר הנפש חלק ג' פרקים ה - ו.
  7. ^ שו"ת פתחא זוטא <מהדורה חדשה> בהקדמה לספר הערה ט"ז.