רבי יוחנן טרייוויש
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
| ||
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה. |
רבי יוחנן בן יוסף טרייוויש (נולד: 1490 ה'ר"ן איטליה נפטר: 1557 ה'שי"ז) היה רב מחכמי איטליה, דיין, פוסק, מורה, מגיה ספרים, משורר, ומראשי קהילת יהדות איטליה. ידוע בעיקר בשל חיבורו קמחא דאבישונא על התפילות והפיוטים בנוסח איטליה, שנדפס במחזור בולוניה ש"א.
על פי מסורת משפחתו, שהגיעה לאיטליה מצרפת, היה טרייוויש בן לשושלת רבנים, דור אחר דור עד לרש"י (שם המשפחה טרייוויש, התקבל על שם טרוייש עירו של רש"י). בימי נעוריו שהה בפירארה שם למד אצל רבי משה נוביירה, ושימש כחבר בית דינו.
ייסד את בית הכנסת האשכנזי בפדובה.[1] למרות גדולתו בתורה, ולמרות שנחשב כפוסק בולט, ופסקיו מופיעים בספרי שו"ת שונים לא שימש טרייוויש ברבנות. לפרנסתו, הוא בחר לו כמקצוע את ההוראה, בבתיהם של יהודים עשירים באיטליה, בערים: סיינה בולוניה סביוניטה ועוד, אשר תמורת הקניית תורה לילדיהם, סיפקו לו מגורים כלכלה ושכר. כן עסק בהגהת ספרים בעיקר בבית הדפוס של דניאל בומברג בויניציה.
ספרו קמחא דאבישונא נדפס במהדורת המחזור כמנהג בני רומי שהודפס בבולוניה בשנת ה'ש'. הפירוש נועד לקהל הרחב, והוא כולל בעיקר תיקונים לנוסחאות הפיוטים וילקוט פירושים ממחברים מפורסמים. מתוך ענוה לא קרא את שמו על ספרו, אולם שמו נתפרסם במהירות. מלבד ה״קמחא דאבישונא״ חיבר ר׳ יוחנן פירוש להלכות שחיטה ובדיקה של המרדכי וכן אי אלה שירים.
שלשה בנים היו לו, הידוע ביניהם רבי רפאל יוסף, שהיה פוסק אך עסק גם הוא בהוצאת ספרים.
קישורים חיצוניים
- מרדכי מרגליות (עורך כללי), "ר׳ יוחנן (בר׳ יוסף) טריויש", אנציקלופדיה לתולדות גדולי ישראל, תל אביב: י' צ'צ'יק, תש"ו, עמ' 23-25, באתר HebrewBooks
- רבי יוחנן טריויש, מחזור קמחא דאבישונא, באתר היברובוקס
הערות שוליים
- ^ דניאל גולדשמידט, מבוא לשד"ל, מבוא למחזור בני רומא, תל אביב, תשכ"ו, עמ' 13.
26997790יוחנן טרייוויש (איטליה)