רבי חיים ישעיה הלברסברג
רבי חיים ישעיה הכהן הלברסברג (תר"ח, 1848 - ה' בשבט תר"ע, 1910) היה אדמו"ר חסידי-פולני, שהתפרסם על שם ספר ההלכה שלו "מסגרת השולחן".
ביוגרפיה
נולד בלובלין לרבי שמעון זאב ולרחל רייזל צאצאית של ה"תוספות יום טוב". בילדותו ביקרה אמו אצל רבי שלום רוקח מבעלז, והוא בירכו ואמר עליו "דברים נוראים ונפלאים"[1]. הלך לחצרותיהם של רבי מאיר יחיאל מאוסטרובצה, רבי אברהם מטריסק ורבי צדוק הכהן מלובלין.
נישא להדסה אסתר בת רבי אלקנה זאבערמאן. התגורר לאחר נישואיו בכפר קצובה ועבד לפרנסתו. בהמשך עבר לגור בראחוב, וכונה על שמה "ר' ישעיה ראחובער", אב"ד ראחוב ואדמו"ר מראחוב (אין לבלבל עם חסידות ראחוב הפועלת היום ברמת-גן, ששושלת אדמו"ריה ממשפחת רוזנבוים). בזמן שהותו בעיר חיבר את רוב ספריו.
בשנת תרנ"ו מונה לרבה של וויסקי הסמוכה ללובלין, שם עסק בהדפסת ספריו. בשנת תרס"ו החל להתכונן לעלייתו לארץ ישראל, וחיבר ספר בשם "קץ הפלאות" על הגאולה. בשנת תרס"ז עלה יחד עם שתי בנותיו הצעירות והתגורר בעיר העתיקה. בהמשך עבר לשכונת בתי נייטין הסמוכה למאה שערים והתפלל בבית הכנסת החסידי בבתי אונגרין. בהתחלה הצניע את שמו, אך לאחר תקופה התגלתה זהותו, והוא הוכר כרב ותלמיד חכם. בלוויתו השתתפו אלפים.
רבי אהרן רוקח, האדמו"ר מבעלז, התבטא על ספריו שהם גדושים ביראת שמים. רבו המגיד מטריסק אמר לתושבי ראחוב שבאו להתברך אצלו, שאינם צריכים לבוא אליו כשבעירם מתגורר רבי חיים ישעיה, שיכול לפעול שתתקבל תפילתם[2].
ספריו
בהיותו בגיל 27 חיבר את ספרו מסגרת השולחן. ספר זה הודפס בראשיתו במספר קונטרס כהשגות על קיצור שולחן ערוך של רבי שלמה גנצפריד. הרב גנצפריד תיקן בספרו על פי השגות הרב הלברסברג[3]. לאחר פטירת הרב גנצפריד, הדפיס את ספרו יחד עם הספר קיצור שולחן ערוך, בהסכמת רבי חיים אלעזר וקס ועוד. במהדורה זו הדפיס גם קונטרס "לחם הפנים" ובו פלפולי הלכה שדן עם רבני דורו ועם הרב גנצפריד. בהמשך הדפיס את ספרו ישועות חכמה עם פירוש "חוסן ישועות", ובו הוספות דינים והנהגות.
בספרו הוא מתבסס רבות על רבי שניאור זלמן מלאדי, בעל השולחן ערוך הרב. רבי ישראל מאיר הכהן ציטטו פעמיים ב"ביאור הלכה"[4].
- סידור ישועות ישראל- בסידור זה טרח על דיוק בנוסח על פי סידור הרב, סידור היעב"ץ, סידור שער השמיים, סידור תפילה למשה, דרך החיים, סידור נהורא ועוד. בנוסף הדפיס בסידור פסקי הלכה מפורטים על כל קטע, וכן ענייני קבלה, ופירוש על חלק מהתפילות. בסידור נוסף קונטרס זר זהב על סגולות וענייני חלומות. לפני כן הדפיס את סידור "ברכה וישועה" ובו פסקי דין ביידיש.
- ליקוטי שושנים (הלכה ועבודת ה'). לספר צורף קונטרס "הנהגת אדם" מרבי שלמה זלמן ליפשיץ ורבי יצחק מוורקא
- ישועות חיים - בשר בחלב ותערובות
- דרכי חיים - עצות והנהגות בעבודת ה'
- תשועות חיים- על התורה
- אמרי חיים
- כתר תורה על תרי"ג מצוות עם פירושי "עץ חיים" ו"זר זהב"
- טובי חיים- על תנא דבי אליהו
- פתחי חיים - על ספר שערי ציון
- ברכת חיים
- ליקוטים יקרים
- ליקוטים נפלאים
- ליקוטים נחמדים - על קדושת ארץ ישראל וירושלים
- תוספת חיים על תהילים
- סידור דברי חיים
- דברי תורה - קיצור שולחן ערוך ביידיש
- לבושי חיים - על ספר "מצוות משה" לרבי אברהם דנציג
- שיר השירים עם פירוש דרך חיים וברכת ישועה
- פרק שירה עם פירוש תוספת חיים
- קץ הפלאות - על ענייני הגאולה וחזרה בתשובה. לספר פירוש "ברכת ישועה" על זמני הקץ ו"דרך חיים" על מצוות, הנהגות ותפילות המסוגלות לחיים טובים.
- מסגרת השלחן - תיקונים והוספות על ספר קיצור שולחן ערוך.