רבי אהרן תאומים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי אהרן תאומים
רב העיר וורמס

רבי אהרן תאומים (~1630, ה'ש"צ בערך - נקבר ב-8 ביולי 1690, ב' באב ה'ת"ן) היה רב ומחבר ספרים אשכנזי. רבן של וורמס וקרקוב.

ביוגרפיה

נולד כנראה בפראג לרבי משה רב וראש ישיבה במוראביה, וגדל כיתום בבית סבו, רבי שמעון תאומים. בשנת ה'תכ"א (1659) התמנה כדרשן בקהילת פראג, משרה אותה נשא במשך שתים עשרה שנים. בשנת ה'ת"ל-1670 נפטר בוורמס "רב המדינה" רבי משה שמשון בן שמואל בכרך, ובשנת ה'תל"ב בחרה הקהילה המקומית ברב אהרן תאומים למלא את מקומו. לרב בכרך המנוח היה בן צעיר, רבי יאיר חיים בכרך, שלימים התפרסם כאחד מגדולי האחרונים באשכנז, והקהילה העדיפה את הרב תאומים על פניו. בתשובות חוות יאיר נדפסה תשובתו של הרב תאומים אל רבי חיים בכרך, במענה על שאלתו אליו[1], ואף ישבו לדון יחד בבית הדין[2]. רבי חיים בכרך מתח ביקורת חריפה על חיבורו של הרב תאומים "מטה אהרן" - פירוש להגדה של פסח, והעלה אותה על הכתב בחיבור בעל שם זהה - "מטה אהרן". רבי חיים בכרך בחר בכל זאת שלא הוציא את ספרו זה לאור, ואף אסר לפרסמו גם בעתיד.[3]

לאחר 17 שנות רבנות בוורמס, פרצה מלחמת תשע השנים והוא נאלץ לעזוב את וורמס שעמדה תחת מצור, הוא קיבל הצעת רבנות בקרקוב, נענה לה בחיוב, אך הצליח להגיע אל העיר רק לאחר שלוש שנות נדודים. בחודש ניסן ה'ת"ן (1690) הגיע לקרקוב והתמנה כרב העיר. כבר בתמוז של אותה שנה, נסע לחמלניק לכינוס של ועד ארבע ארצות, ובעת שהותו שם התנפלו עליו אנשיו של אציל פולני בשם סטראוניק באשמה כלשהי, כנראה למטרת סחיטה מן הקהילה, והוא נאסר. במהלך המעצר הוא נפצע אנושות ונפטר בדרכו לחקירה. מעניו הביאו את גופתו לעיר פינטשוב ושם נקבר.

כן היה רב בפרנקפורט[4] .

חיבוריו

לקריאה נוספת

  • בנימין שלמה המבורגר, רבינו אהרן תאומים דרשן, בגדי אהרן, נתניה, ה'תשמ"ז.

קישורים חיצוניים

חיבוריו

הערות שוליים

  1. ^ חוות יאיר, סימן קכ"א.
  2. ^ שו"ת נשאל דוד, חלק ג', יורה דעה, סי' ט.
  3. ^ הוא פורסם בכל זאת במאה ה-19 בקונטרסים שונים, ראו בערך עליו באנצ' היהודית. ראו עוד במבוא לספר בגדי אהרן, נתניה, ה'תשמ"ז, עמ' 13-14.
  4. ^ תבנית:אוה למושב
  5. ^ שם הגדולים, מערכת ספרים, האות ח, אות קטו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

0אהרן תאומים