ראובן אור
פרופסור ראובן אור | |
לידה | 9 באפריל 1950 (גיל: 74) |
---|---|
לאום | ישראל |
התמחות | המטולוגיה |
ראובן אור (נולד ב-9 באפריל 1950) הוא פרופסור לרפואה והמטולוג, לשעבר מנהל מחלקת השתלת מח עצם ואימונותרפיה של סרטן בבית החולים הדסה עין כרם, וחוקר ראשי במעבדה לחקר אימונותרפיה חיסונית של הסרטן.
נכון לשנת 2021 הוא יועץ רפואי לחולי סרטן בשר"פ הדסה ומתנדב ב"מרפאת התקווה"[1] שהקים תחת מטריית ארגון זכרון מנחם. אור משמש גם כמרצה באוניברסיטה העברית בירושלים ובאוניברסיטת אריאל. [2]
השכלה והשתלמויות
בשנת 1983 סיים אור את ההתמחות בהמטולוגיה בבית החולים הדסה עין כרם[3]. לאחר מכן החל לפעול כרופא ביחד עם פרופסור שמעון סלוין להקמת המחלקה להשתלת מח עצם בבית החולים הדסה והיה שותף בצוות שפיתח תשתית חלוצית לביצוע השתלות מח עצם מסוגים שונים ובמגוון מחלות. הידע והניסיון שנצבר שימש בתי חולים בישראל ומחוצה לה.
בשנת 1999 הועלה אור לדרגת פרופסור חבר והוא פעיל בהוראת סטודנטים מבית הספר לרפואה וממדעי האימונולוגיה לתארים שונים.
אור משמש כמנהל רפואי של בנק דם טבורי בהדסה – תא לחיים, מנהל מקצועי של בנק הדם הטבורי הציבורי של מד"א, וכן הוא ממייסדי בנק הרקמות בישראל.
בארצות הברית חבר אור באקדמיה לאלרגיה ואימונולוגיה, באגודה האמריקאית להמטולוגיה וחבר בוועדות להשתלות מח עצם באירופה. כמו כן עבר השתלמות בבית החולים לאימונולוגיה ורפואה נשימתית באוניברסיטת קולורדו בארצות הברית, והוא נציג של בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית בסנאט האוניברסיטה[4].
בשנת 2002 זכה אור באות המופת לרופא מטעם ההסתדרות הרפואית בישראל והאגודה לרפואה ומשפט בישראל.
בשנת ה'תשס"ט-2008 הוענק פרס בגין לפרופ' אור מהמרכז הרפואי אוניברסיטאי הדסה עין כרם. נימוקי הוועדה: "הפרס הוענק לפרופ' אור בהוקרה על פעילותו הרפואית והמחקרית הענפה ועל הקמת שני פרויקטים לאומיים חשובים ומצילי חיים: מאגר תורמי מח עצם ובנק דם חבל הטבור הציבורי, לאומי."
בשנת 2016 בהיותו בתפקיד מנהל המרכז להשתלת מח עצם ואימונותרפיה של סרטן בהדסה, נבחר אור כזכאי לאות המופת של תנועת אומ"ץ לשנת 2016, אות המוענק לאישים וארגונים על פעילות מעל ומעבר למען ציבור החולים ואוכלוסיות מיוחדות[5].
רפואה משלימה לסרטן
אור פועל גם בתחום רפואה אינטגרטיבית במתכונת רפואה משולבת, שנועדה לייעל ולחזק את הטיפולים הקונבנציונליים ובד בבד להקל על הסבל הרב שסובל חולה הסרטן מעצם מחלתו ובעיקר מתופעות הלוואי הקשות של הטיפולים.
בשלהי שנות ה-80 החל להתנדב בארגון זיכרון מנחם.
אור נטל חלק פעיל במיוחד בקידום רפואות משולבות עם הטיפולים הקונבנציונליים, והמליץ למטופליו שילוב של טיפולים אלטרנטיביים שהוכחו כמועילים, בין היתר קידם את השימוש בקנאביס רפואי לחולי סרטן, אותו חקר [1] במהלך לימודיו אצל פרופסור רפאל משולם, והינו רופא מורשה לנפק רישיונות לקנאביס רפואי מטעם משרד הבריאות[6].
תחום המחקר
במהלך שנותיו כפרופסור ומנהל מחלקה, התרכז פרופסור אור גם במחקר בעיקר בנושא השתלת מח עצם ואימונולוגיה של הסרטן.
במשך שנתיים וחצי השתלם במחקר באימונולוגיה, במכון הלאומי בדנבר, קולורדו. שם למד וחקר את תפקיד תאי מערכת החיסון והמנגנון של שיפעולם (אקטיבציה שלהם) באמצעות מסרים תוך תאיים.
עם שובו ארצה בשנת 1991 הקים אור מעבדה עצמאית למחקר הקשור לשיקום החיסוני לאחר השתלת מח עצם, והוא שותף לפיתוח תבניות טיפול חדשות לשיפור השתלות מח עצם והמלחמה הביולוגית במחלות ממאירות.
אור שותף בכיר במחקרים קליניים שונים, לרבות מניעה של סיבוכים בכבד לאחר השתלת מח עצם וטיפול באמצעות תאי חיסון מתורם, למיגור מחלות ממאירות. כך גם ידוע כחוקר מנגנון הפעולה של מרכיבי הקנאביס.
גם בפרויקטים בינלאומיים השתתף אור כחוקר בתחום המטולוגיה והשתלות מח עצם.
חיים אישיים
אור נשוי לחני, ולהם ילדים ונכדים, מתגוררים בהתנחלות נווה דניאל.
שם משפחתו של ראובן אור נגזר מהשם אורלנסקי, אביו שבתי, היה בנו של הרב אברהם יעקב אורלנסקי שכיהן כרב המושבה זכרון יעקב ונהרג בחברון במאורעות תרפ"ט יחד עם בתו חנה ובעלה אליעזר דן סלונים. ונכדו של הרב אהרן אורלנסקי רב העיר פתח תקוה ומחבר הספר "תקות אהרן". סבתו ינטה צפורה אשת הרב אברהם יעקב אורלנסקי, היתה בת הרב יהודה ליב פרנק ואחות הרב צבי פסח פרנק רבה של ירושלים.
הערות שוליים
- ^ מרפאת התקוה – תפיסה מהפכנית שמעניקה חיים במתנה
- ^ אור באתר האוניברסיטה העברית בירושלים
- ^ ynet, פרופ' ראובן אור וסמואל סלומון, באתר ynet, 21 באפריל 2003
- ^ אודות אור באתר "תא לחיים" לשימור דם טבורי
- ^ עמוד הפייסבוק של בית החולים הדסה
- ^ אור באתר אגם רעות
33518065ראובן אור