קוקיית דידריק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןקוקיית דידריק
קוקיית דידריק, הפארק הלאומי פילאנסברג, דרום-אפריקה


קובץ צליל שירה של קוקיית דידריק, קניה

מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: עופות
סדרה: קוקאים
משפחה: קוקייתיים
סוג: Chrysococcyx
מין: קוקיית דידריק
שם מדעי
Chrysococcyx caprius

קוקיית דידריק, או קוקייה ירוקה (שם מדעי: Chrysococcyx caprius), היא מין עוף טפיל ממשפחת הקוקייתיים הקרובה לקוקייה אזמרגדית. קוקייה זו חיה באפריקה שמדרום לסהרה ובקצה חצי האי ערב בסוואנות מיוערות ויערות פתוחים ושיחיות וכן בגדות נהר. ייתכן שהיא עפה בקיץ צפונה עד לקפריסין.

עד היום נרשמו בישראל שתי תצפיות בלבד, שתיהן מאילת: הפרט הראשון נצפה באביב 1994. הפרט השני טובע בפארק הצפרות של העיר - ביום האחרון של 2022.[1]

תיאור

זוהי קוקייה קטנה שאורכה 18–20 ס"מ והיא בעלת נוצות ירוקות מבריקות, עורף בצבע נחושת, וכתמים לבנים על הכנפיים והצוואר. העיניים אדומות והמקור קטן ושחור. הקוקייה מפוספסת מתחת לכנפיים. הנקבות דומות לזכרים אך בעלות צבעי נחושת ביותר מקומות בגוף מאשר ירוק.

היא חיה בין הענפים של עצי הסוואנה ומשמיעה רעשים עזים כדי להתריע על טריטוריה. היא אוכלת מגוון חרקים וזחלים שהיא מחלצת מחוריהם.

הקוקייה נטפלת לעופות אחרים, בעיקר לאורגיים כמו לאורג הכפר (Ploceus cucullatus) או למיני שזרן אדום קולר (Euplectes ardens). ואולם כמה אורגיים מקשים עליה להטיל להם ביצים ואצל חלקם היא כלל אינה מסוגלת להיכנס. אורג הכף מכין מעברי כניסה לקינו הכדורי עם כניסה מלמטה בה יכול להיכנס רק עוף הקטן מהאורג והקוקייה גדולה מדי, ואורג מסיכה קטן (Ploceus intermedius) מספיק גדול כדי להיכנס אליו, אך האוכלוסיות שלו פיתחו גוני צבעים שונים שהקוקייה לא הצליחה להסתגל אליהם. כשהיא מטילה ביצה בתוך אחד הקנים היא בולטת בשונותה ונזרקת מיד מהקן.

גלריה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קוקיית דידריק בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ ערד בן דוד, קוקיה ירוקה, באתר הצפרות הישראלי
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

35382722קוקיית דידריק