קולרד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןקולרד
עלי קולרד
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: צלפאים
משפחה: מצליבים
סוג: זן תרבותי
מין: כרוב הבר
שם מדעי
Brassica oleracea var. viridis

קולרד (שם מדעי: Brassica oleracea var. viridis) הוא צמח עלים ירוק ממשפחת המצליבים ומקורו מיוחס לאזורי המזרח התיכון ומערב אסיה[1].

הקולרד הוא צמח חד-שנתי או דו-שנתי הגדל לגובה של עד מטר אחד, העלים שלו רחבים, חלקים ובעלי גוון ירוק כהה, הוא עמיד במיוחד לקור[2].

גידול

הקולרד מותאם לגידול בתנאי אקלים מגוונים, כולל אקלים ים-תיכוני, סובטרופי וממוזג.

הצמח עמיד לקור ויכול לגדול בתנאי עמידות לקור, עליו כהים, לרוב בצבע ירוק עד ירוק כהה, ולעיתים גם בצבע סגול[3][4].

הקולרד אינו יוצר ראש צפוף אלא מתאפיין בעלים נפרדים הגדלים לאורך גבעול מרכזי.

ערך תזונתי

עלי קולרד עשירים בוויטמינים ומינרלים, במיוחד ויטמינים A, C ו-K, וכן בסידן, ברזל וסיבים תזונתיים, צריכתם תורמת לבריאות הלב, חיזוק העצמות ושיפור תפקוד מערכת העיכול[5][6].

שימושים קולינריים

הקולרד נפוץ בעיקר במטבח הדרום-אמריקאי, שם מבשלים אותו באיטיות עם תבלינים ולעיתים קרובות עם בשר מעושן, בישולו מסייע בריכוך המרקם ובהפחתת המרירות הטבעית שבו.

במטבחים ים-תיכוניים ואפריקאיים, הקולרד משמש במנות מבושלות, מוקפצות או כמילוי למאכלים ממולאים, אך ניתן לצרוך אותו גם טרי בסלטים.

מנות המכילות קולרד

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. Martin Anderson, Texas AgriLife Extension Service, Greeks and Romans Grew Kale and Collards | Archives | Aggie Horticulture, aggie-horticulture.tamu.edu (באנגלית)
  2. קולרד - גידול צמח - משתלת אורגניקו - גידול אורגני - Collard greens, באתר אורגניקו
  3. פרק 10 התפריט לשבועיים, באתר kotar.cet.ac.il
  4. מהם באמת הירקות המזינים ביותר?, באתר בריאותון – מגזין בריאות ותזונה לילדים, מתבגרים והורים
  5. מהם עלי קולרד, ומדוע כדאי לכם להתחיל לצרוך אותם?, באתר www.hidabroot.org, ‏2024-06-02
  6. 10 עלים ירוקים שכדאי לכם להתחיל לאכול, באתר אגוגו, ‏2020-05-03
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

קולרד40262211Q14879985