קוהומולוגיית הוכשילד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

במתמטיקה, הומולוגיית הוכשילד היא תורת הומולוגיה עבור אלגברות אסוציאטיביות. המבנה הוגדר על ידי גרהרד הוכשילד (Gerhard Hochschild) ב-1945 עבור אלגברות מעל שדה, והוכלל לאלגברות מעל חוגים כלליים יותר על ידי אנרי קרטן וסמואל איילנברג (1956). ב-1962 הראה מארי גרסטנהבר (Murray Gerstenhaber) כיצד לפרש את הקוהומולוגיה במונחים של דפורמציות.

הגדרה

תהי A אלגברה אסוציאטיבית מעל שדה k. קוהומולוגיית הוכשילד של בי-מודול M מעל A (מימין ומשמאל) היא סדרה  HHn(A,M) של מרחבים וקטוריים מעל k, המקודדים תכונות יסודיות של A ושל M.

אפשר להגדיר את מרחבי ההומולוגיה והקוהומולוגיה באמצעות הפונקטורים הנגזרים Tor ו-Ext, כדלקמן: HHn(A,M)=TornAe(A,M) ו- HHn(A,M)=ExtAen(A,M), כאשר Ae=AAop. להלן נציג הגדרה מפורשת.

הרזולוציה החופשית

האלגברה A היא בי-מודול מעל עצמה. כל חזקה טנזורית  An=AkkA היא בי-מודול מעל A, לפי הפעולה על הגורמים בקצוות. קומפלקס הוכשילד הוא הקומפלקס  d1A3d0A2μA0, שהדיפרנציאלים שלו מוגדרים לפי  d(a0an+2)=i=0n+1(1)ia0aiai+1an+2; כאן  μ היא פעולת הכפל. זוהי רזולוציה חופשית של A. משפט כללי באלגברה הומולוגית מראה שההגדרה של מרחבי הקומוהולוגיה אינה תלויה ברזולוציה (היינו אפשר היה לבחור רזולוציה פרויקטיבית כלשהי).

קומפלקס הקו-שרשרת

כעת יהי M בי-מודול מעל A-A. הקוהומולוגיה ביחס ל-M מתקבלת על ידי הפעלת הפונקטור  HomAA(,M) על הרזולוציה שניתנה לעיל. לשם כך נוח לזהות HomAA(An+2,M)=Homk(A,M). קומפלקס הקו-שרשרת המתאים ל-M הוא Homk(k,M)δ0Homk(A,M)δ1Homk(AA,M), כאשר  (δn1f)(a1an)=a1f(a2an)+i=1n(1)if(a1aiai+1an)+(1)n+1f(a1an1)an.

הקומוהולוגיה

מכיוון ש- d2=0 מתקיים גם δ2=0, ולכן imδn1kerδn. בהתאם לכך, מגדירים את מרחבי הקוהומולוגיה (עבור  n0) כמנות HHn(A,M)=kerδn/imδn1, כאשר δ1=0.

הממד

אם M בימודול אינג'קטיבי, אז  HHn(A,M)=0 לכל  n1. אם A אלגברה ספרבילית (כלומר, A פרויקטיבי כבי-מודול מעל A-A), אז  HHn(A,M)=0 לכל  n1 ולכל בי-מודול M. הממד של A מוגדר כ-n הגדול ביותר שעבורו  HHn(A,M)0 למודול כלשהו (או אינסוף אם אין כזה n). אם כך, הממד של אלגברה ספרבילית הוא אפס. גם הכיוון ההפוך נכון: לאלגברה יש ממד 0 אם ורק אם היא ספרבילית. אלגברה מממד אחד נקראת חופשית למחצה, או חלקה פורמלית בקטגוריה של אלגברות לא-קומוטטיביות.

מרחבי הקוהומולוגיה הראשונים

לפי ההגדרה,  HH0(A,M)={mM:am=ma (aA)} (ה"מרכז" של M).

נגזרות

הגרעין של  δ1 הוא אוסף הנגזרות הפורמליות  AM, בעוד שתמונת  δ0 כוללת את הנגזרות הפנימיות, a[a,m]. אם כך,  HH1(A,M)=0 אם ורק אם כל נגזרת היא פנימית. כמו במקרה של קוהומולוגיית חבורות, המרחב  HH1(A,M) ממיין את המשלימים של M במכפלה הישרה למחצה  AM={(am0a)} שהם איזומורפיים ל-A, עד כדי הצמדה באיברים מהצורה (1m01).

הרחבות

הרחבה של A על ידי M היא אלגברה B המכילה את M כאידיאל כך ש- M2=0 ו- B/MA, כאשר פעולת A על M (מימין ומשמאל) מתלכדת עם המבנה של M כבי-מודול. שתי הרחבות הן שקולות אם יש איזומורפיזם ביניהן המשרה את הזהות על M ועל A. שוב כמו במקרה של קוהומולוגיית חבורות, המרחב  HH2(A,M) ממיין את ההרחבות של A על ידי M עד כדי שקילות; לכן  HH2(A,M)=0 אם ורק אם כל הרחבה מתפצלת (כלומר שקולה למכפלה הישרה למחצה).

דפורמציות

תהי A אלגברה אסוציאטיבית. דפורמציה של A היא פעולת כפל אסוציאטיבית * של המרחב  A[[t]]=n=0Atn, המסכימה עם פעולת הכפל של A כאשר מציבים t=0, כלומר  a*b=ab+F1(a,b)t+F2(a,b)t2+. שתי דפורמציות הן שקולות אם יש איזומורפיזם ביניהן המשרה את הזהות כאשר מציבים t=0. מתברר שאם  HH2(A,A)=0 אז כל הדפורמציות טריוויאליות (כלומר, שקולות לפעולת הכפל הרגילה על A[[t]]). חישוב מראה שהרכיב  F1 לעיל הוא 2-קוציקלוס (כלומר, שייך לגרעין של δ2), ולכן קובע מחלקה ב-HH2(A,A). איבר כזה נקרא אינטגרבילי אם אפשר להמשיך אותו לדפורמציה של A. מתברר שאם  HH3(A,A)=0 אז כל 2-קוציקלוס הוא אינטגרבילי (גרסטנהבר).

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
קוהומולוגיית הוכשילד31251100