קהליתנו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קובץ:קהליתנו מהדורת 1988.jpg
כריכת "קהליתנו", מהדורת תשמ"ח 1988, עיצבה: רות בית-אור

קְהִליתנו הוא קובץ ספרותי שהוציאו לאור אנשי תנועת הנוער "השומר הצעיר" בארץ ישראל בשנת תרפ"ב 1922.
ב"קהיליתנו" נפרש מנעד הרעיונות, הדעות, הרגשות והחוויות המייצגות של הכותבים, עולים חדשים וחלוצים, כמו של רבים מבני דורם אנשי העלייה השלישית. על כן, הוא מוקד למחקר ענף בהיסטוריוגרפיה הישראלית. השתתפו בקובץ חניכי "השומר הצעיר" וחבריהם, בהם: אליהו רפפורט, דוד כהנא, דוד שמטרלינג, נתן ביסטריצקי, מיכאל אסף, יהושע בירר, הוגו ברגמן, ודוד הורוביץ.

פרקים

אזכרה
I. המעגל המצלצל
II. אנחנו בארץ
III. מיומן הקיבוץ
IV. מהרהורינו
V. מכתבים
VI. באוהלים

מקורות ותכנים

משתתפי הקובץ היו צעירים בשנות העשרים לחייהם, וחבריהם בשנות השלושים לחייהם, אשר ביטאו בקובץ קשת של דעות ורעיונות, שנשמעו באותה תקופה במערב. הם הכירו את ארון הספרים היהודי, ולהבדיל את הספרות היוונית הקלאסית, ספרות עברית חדשה והגות ציונית בת זמנם.

הד ציבורי

הקובץ זכה בעת יציאתו לאור, לתשומת לבם ולהתייחסותם, בעל פה ובכתב, של אישי רוח מוכרים ביישוב, בהם המשורר חיים נחמן ביאליק, הוגה הדעות הוגו ברגמן ורבי בנימין. מהדורת פקסימיליה של "קהליתנו" ראתה אור (עם שינויים זעירים אחדים) על ידי אנשי "השומר הצעיר" בשנת תשכ"ד 1964, ובמהדורה מהודרת בעריכתו של מוקי צור בהוצאת יד יצחק בן-צבי בירושלים בשנת תשמ"ח 1988.

לקריאה נוספת

  • שולה קשת, נקודת הבראשית : גלגולו של מיתוס ביתניה בספרות העברית, (הביאה לדפוס: ורדה בכור), אפעל: הוצאת יד טבנקין, תשס"ט 2009.
  • עופרה מצוב-כהן, בין שיח חברתי לשיח ספרותי : הקבצים "קהליתנו" ו"מחיינו" מול "רומן רוסי" ו"כימים אחדים" של מאיר שלו, עבודת דוקטור, רמת גן, אוניברסיטת בר-אילן, תשס"ד-2004.
  • עופרה מצוב-כהן, "הווידוי ככלי שיחני בקובצי פועלים של חברי העלייה השלישית, 'קהליתנו' ו'מחיינו', מול הווידוי במבדה, 'רומן רוסי', של מאיר שלו, מורשת ישראל, 7 יולי 2010, עמ' 135–168.
  • עופרה מצוב-כהן, "בין שיח חברתי לשיח ספרותי: עיצוב השיח הפמיניסטי בקובצי פועלים מול עיצובו ברומן על התקופה החלוצית", מורשת ישראל 4, אוקטובר תשס"ח, עמ' 185–209.
  • יעל ויילר (ישראל), הקסם של השומר הצעיר, קתדרה, 88, תשנ"ח-1998, עמ' 73–94.
  • תמר הס, כלום תשאל מהו שעור-קומה של מרבד - דימויים של נשיות בקובץ קהליתנו וברומן ימים ולילות מאת נתן ביסטריצקי, עבודת דוקטור, האוניברסיטה העברית בירושלים, 1995.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0