קבוצת הדסטארט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמליל האתר

קבוצת הדסטארט היא חברת האם של ארבעה מיזמי היי-טק בתחומי הפיננסים: "הדסטארט", אתר מימון המונים המסייע במימון פרויקטים ומיזמים חברתיים. "fundit", אתר להשקעות המונים, "giveback", אתר לגיוס תרומות לפרויקטים חברתיים, ו"beactive", אתר מימון המונים הממוקד בקידום מאבקים משפטיים ונושאים ציבוריים.

הדסטארט

הדסטארטאנגלית: headstart) הוא אתר מימון המונים ישראלי שמטרתו לסייע במימון פרויקטים ויזמים יצירתיים. באמצעות הדסטארט הציבור נקרא לממן מיזמים שונים, לרוב פרטיים, בתחומי הטכנולוגיה, האומנות, החינוך, החברה ואחרים. יזמים יכולים לפרסם את תוכניותיהם ולגייס בדרך של תמיכה את המימון הנדרש לביצוע התוכנית תמורת תשורה. לרוב מוצעות מספר תשורות והן נקבעות על פי גובה התרומה.

האתר הוקם בשנת 2011 על ידי מעין מלצר, יונתן גל ומאירי יוסי. מאז הקמתו גויסו דרכו (נכון ל-2020) כ-150 מיליון שקלים כ-3,000 פרויקטים, בעזרת כ-700,000 תומכים.[1]

השיטה

הדסטארט הוא אתר אינטרנט למימון המונים הגדול בישראל, שדרכו בונה היוצר עמוד למיזם שברצונו לקדם, קובע יעד למימון, מציג את עצמו ואת הפרויקט בסרט, טקסט ותמונות, ומציע לתומכים בתמורה מוצרים או שירותים, שלרוב קשורים למיזם. בשלב שני מזמין היוצר את קרוביו, חבריו, מכריו ואף אנשים זרים להיכנס לעמוד המיזם על מנת לעזור לו. כל אחד יכול לקחת חלק בתהליך היצירה בכל סכום רצוי. כמות תומכים גדולה מצטברת לגיוס מימון משמעותי.

headstart היא שיטה חדשה של מסחר וחסות, שבה היוצר שומר על 100% מהקניין הרוחני בפרויקט. המימון אינו מהווה השקעה פיננסית המקנה אחוזי בעלות או הלוואה מסוג כלשהו, אלא מיוסד על בסיס תשורה של רצון טוב מהיוצר למממן, כאשר ניתן לתרום מסכום מסוים ומעלה עבור כל תשורה.

פעילות האתר מתחלקת, החל מ-2016, לשני אפיקים:

  • הפעילות המסחרית המסורתית שבה על כל תרומה מחויב המגייס לתת תשורה (לא בהכרח פיזית, אלא כל אחת שירצה - מכתב תודה או ברכה וירטואלית יהיו מקובלים כמו חולצה או תקליטור).
  • פעילות של תרומה קהילתית, במסגרתה המגייס לא מחויב בנתינת תשורה (בדרך כלל מדובר בפרויקטים בעלי אופי התנדבותי או קהילתי, ולא בכאלו בעלי נופך מסחרי כלשהו).

מיזמים מוכרים

גיוס מימון ההמונים הגדול ביותר עד כה בישראל (נכון ליוני 2016), היה עבור הנגשת ביתו של יהודה הישראלי, לוחם סיירת גבעתי שנפצע קשה במבצע צוק איתן, כדי לאפשר לו שיקום בביתו. בפרויקט זה גויסו כ-1,200,000 ש"ח תוך פחות מיממה, ובסך הכל כמיליון וחצי ש"ח.[2][3]

  • קמפיין ההדסטארט היזמי הגדול ביותר עד כה היה של בוטיק השוקולד החברתי יער הקקאו. בקמפיין גויסו כ-400,000 ש"ח לבוטיק השוקולד המעסיק נוער בסיכון, אנשים עם מוגבלות ועולים חדשים.[4]
  • הסכום הגבוה ביותר שגויס באתר הדסטארט היה מיזם של תוכנית הצינור, אשר קרא לציבור לתרום את מענקם לאנשים קשיי יכולת. במיזם נאספו יותר מ-18 מיליון שקלים.[דרוש מקור]
  • להקת כנסיית השכל גייסה[5] בהצלחה מעל 162 אלף שקלים לאלבומם החדש[6] בתחילת 2017.
  • שוקולד פנדה - מיזם שוקולד טבעוני שביקש לגייס 30 אלף שקלים לקנות לבית כמה מכשירים ליצור שוקולד טבעוני,[7] הצליח לגייס כ-200 אלף שקלים מ-2,394 אנשים, שעזרו שסייעו להקמת מפעל לשוקולד טבעוני[8]
  • הזמר חנן בן ארי גייס כ-130,000 שקלים (132%) להפקת אלבומו הראשון, "איזון".[9]
  • המוזיקאי גבע אלון גייס[10] כ-130 אלף שקלים להפקת האלבום "תהיי איתי"[11]
  • השוטרת ציפי יעקוביאן שנפצעה בפיגוע ביקשה את תרומת הציבור לצורך רכישת בית המונגש לנכים וגייסה סכום של כמיליון שקלים.[דרוש מקור]

להדסטארט ולזכיינית השידור רשת היה שיתוף פעולה בתוכנית "המיזם", שבמסגרתו הפרויקטים שהופיעו בתוכנית הועלו לאתר.

פאנדיט

פאנדיטאנגלית: Fundit) היא פלטפורמת השקעות המונים, המאפשרת גיוס הון למיזמים וחברות היי-טק דרך מספר רב של משקיעים זעירים בסכומים נמוכים, בתמורה למניות. החברה מתפקדת כיום כ"רכז הצעה", בפיקוח ישיר של רשות ניירות ערך.

פאנדיט הוקמה בשנת 2016 תחת קבוצת הדסטארט בשיתוף עם פועלים IBI. בסך הכל גויסו דרך הפלטפורמה של החברה יותר מ-300 מיליון שקל[12].

השיטה

ערך מורחב – השקעות המונים

עם כניסת תקנות מימון ההמונים, שקידמה הרשות לניירות ערך, יכול הציבור הרחב לקחת חלק במגוון רחב של השקעות, שהיו עד 2017 נחלת ציבור המשקיעים ה"מתוחכם", דהיינו המשקיעים שהכירו את נבכי שוק ההון בלבד.

כיום, משקיע הוא כל אדם הרואה ערך בחברה המציעה את מניותיה. אך כחלק מהגנה על משקיעיה, ממנה פאנדיט משקיע מוביל, שמבצע סינון למאות העסקאות המוצעות מדי יום. רק לאחר בדיקת נאותות על ידי המשקיע המוביל מוצע הגיוס לציבור.

במידה וההשקעה אינה מקבלת את אמון הציבור היא אינה יוצאת אל הפועל וכספי המשקיעים מוחזרים אליהם במלואם.

מצד היזמים, מאפשרת פאנדיט לחברות וליזמים עסקיים, בכל תחום, לגייס כסף מהציבור בתמורה להקצאת מניות או אג"ח נושאת רבית. היזם מרוויח מפיזור ההשקעה בקרב משקיעים רבים ופיזור השליטה בחברה שלא על ידי גורם בודד.

סימני דרך

  • מרץ 2017 - תוקנה תקנה על ידי הרשות לניירות ערך לפיה חברות היי-טק קטנות יוכלו לגייס עד 6 מיליון שקל בשנה מהציבור ללא תשקיף, ללא הגבלה על מספר המשקיעים וללא סכום השקעה מינימלי[13].
  • אוגוסט 2020 - השקת תוכנית TASE UP, לפיה חברות הייטק פרטיות, קרנות המשקיעות במיזמי נדל"ן בחו"ל וקרנות אשראי, יזכו לחשיפה למשקיעים מוסדיים ומשקיעים כשירים מבלי להפוך להיות ציבוריות. המשמעות היא שהחברות לא יחויבו בדיווחים על פי חוק ניירות ערך ולא בפרסום תשקיף כמתחייב בדרך כלל מחברות הרוצות לגייס הון בבורסה[14].
  • דצמבר 2020 - קנבוטק, חברה ישראלית לפיתוח פתרונות רפואיים לסיוע לחולים בסרטן גייסה כ-13 מיליון ש"ח בהנפקה ישירה על פי תשקיף. ובכך הפכה לחברת הסטארט-אפ הראשונה בישראל שהינה ציבורית אבל לא סחירה[15]
  • מרץ 2021 - גרופר, חברה ישראלית המייצרת משקה קל, טבעי, אורגני ומוגז הפכה לחברה הראשונה שסיימה גיוס המונים באמצעות הדסטארט וגדלה להשקעות המונים באמצעות פאנדיט[16].

Giveback

Giveback היא פלטפורמת מימון המונים מבוסס תרומות, מבית קבוצת הדסטארט. מקימי giveback הסבירו כי המיזם הוקם כדי לייצר יחד מציאות טובה יותר, על מנת לסייע לעמותות, גופים או יזמים פרטיים, עם מטרה התנדבותית.

במסגרת המיזם גויסו בהצלחה עשרות מיליוני שקלים למטרות שונות החל ממעל 200 אלף שקל להקמת מרפאה וטרינרית לחיות שננטשו[17], דרך עשרת אלפים שקלים לטובת ימי כיף לילדים בעלי מוגבלויות[18], 400 אלף שקל להשתלת כליה[19] ומעל חצי מיליון שקלים למרכז סיוע לנשים שהותקפו[20]

beactive

האתר הראשון בישראל למימון המונים למטרת קידום מאבקים משפטיים ונושאים ציבוריים. בbeactive פרויקטים הנוגעים להובלת מאבקים משפטיים, שינוי חקיקתי או מחאות ציבוריות.

בין עשרות מיליוני השקלים שנתרמו במסגרת הפרויקטים שמקודמים באתר[21] ניתן למצוא מעל 200 אלף שקלים שנתרמו לטובת "מודל היגיון בריא" בתקופת הקורונה, כ-250 אלף שקלים שנתרמו למאבקה המשפטי של שפי פז, 300 אלף שקלים שגויסו במאבק לשחרור אברה מנגיסטו, 400 אלף שקלים שנתרמו למאבק לוחמי הקישון ומעל מיליון שקלים שנתרמו למחאת הדגלים השחורים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Headstart - מי אנחנו?, באתר הדסטארט
  2. ^ מחזירים את יהודה הביתה - הפרויקט של ישראל שלי, הדסטארט.
  3. ^ מערכת ישראל היום, ‏הישראלי היפה, באתר ישראל היום, 4 ביוני 2016 18:51.
  4. ^ יער הקקאו - פרויקט מימון המונים, באתר הדסטארט, ‏פברואר 2017
  5. ^ לינוי משעלי, ‏הדור הבא: כנסיית השכל מגייסים כספים לאלבומם דרך הדסטארט, באתר "סרוגים", 30 בינואר 2017
  6. ^ דף המיזם באתר הדסטארט
  7. ^ אורי שביט, פנדה טבעונית: מותג שוקולד טבעוני ראשון מושק בישראל, באתר ynet, 28 ביוני 2015
  8. ^ דף המיזם באתר הדסטארט
  9. ^ האלבום החדש של חנן בן-ארי - "איזון", באתר Headstart
  10. ^ נמרוד עופרן‏, תהיו איתו: גבע אלון מוציא לראשונה אלבום בעברית, והתוצאה כנה ויפה, באתר וואלה!‏, 12 בינואר 2015
  11. ^ דף המיזם באתר הדסטארט
  12. ^ מידע על החברה באתר הבית של פאנדיט
  13. ^ אתר למנויים בלבד אורי תומר, אלירן רובין, רוצים להשקיע בסטארט-אפים? ועדת הכספים אישרה - מימון המונים להיי-טק, באתר TheMarker‏, 20 במרץ 2017
  14. ^ חברות הייטק יוכלו לגייס כסף בבורסה - בלי להירשם ובלי תשקיף
  15. ^ קנבוטק גייסה כ-13 מיליון שקל במודל חדשני של הנפקה ישירה לציבור, באתר וואלה!‏, 6 בדצמבר 2020
  16. ^ מעריב אונליין, ‏עשייה כחול לבן: הפרויקטים שהתחילו במימון המונים בקבוצת הדסטארט, באתר מעריב אונליין, 15 באפריל 2021
  17. ^ פרויקט "מקימים מרפאה בחווה" באתר giveback
  18. ^ פרוייקט "חברים לרפואה טל מנשה" באתר giveback
  19. ^ פרוייקט "השתלת כליה למאיה באתר giveback
  20. ^ פרוייקט "מתלבשות על זה 2020" באתר giveback
  21. ^ פרוייקטים שגוייסו בהצלחה באתר beactive
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
קבוצת הדסטארט31851511