קארי (תבלין)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אבקת קארי

אבקת קארי הוא כינוי מסחרי מערבי למספר נוסחאות לתערובות תבלינים המבוססת על מטבחי דרום-מזרח אסיה, בעיקר במטבח ההודי. השימוש במונח "קארי" לציון אבקה, תערובת תבלינים או משחה אינו מקובל במטבחים אלה; המונח המקביל בקירוב הוא גאראם מסאלה.

מקור השם הוא במילה הטמילית "kari", שמשמעותה רוטב לתיבול תבשיל אורז[1]. אמנם המילה cury מופיעה כבר בספר הבישול האנגלי "The Forme of Cury" מהמאה ה-14, זמן בו עדיין לא הייתה השפעה משמעותית של המטבח ההודי על מטבחי אירופה, אך שם משמעותה קשורה לפועל הצרפתי cuire (לבשל) ואינה מתייחסת לתבשיל או תיבול מסוים.

תבלין הקארי דומה בסגנונו לתערובות תבלינים אחרות כגון תבלין החוואיג' התימני או ראס אל חנות הצפון-אפריקאי. סוגי וכמויות המרכיבים שונים ממתכון למתכון, ולכן קיימים סוגים שונים של תבליני קארי, חריפים יותר וחריפים פחות, אם כי כולם בעלי ריח חזק יחסית. בכל התערובות יימצא כורכום, שגם נותן לתערובת את צבעה האופייני. בנוסף, במרבית התערובות יימצאו כוסברה טחונה, כמון, ופלפל שחור. מרכיבים אחרים עשויים להיות גרגרנית יוונית (חילבה), זנגביל טחון, אבקת שום, חלתית, שומר, קינמון, ציפורן, הל, זרעי או אבקת חרדל, אגוז מוסקט טחון ומישה, ופלפלים חריפים מסוגים שונים (צ'ילי, קאיין, פלפל ארוך).

ראו גם

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קארי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Douglas Harper, Curry, Online Etymology Dictionary
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

24735670קארי (תבלין)