צער העיזים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןצער העיזים
Galegaofficinalis03.jpg
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: קיטניתאים
משפחה: קטניות
תת־משפחה: פרפרניים
סוג: גלגה
מין: צער העיזים
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Galega officinalis
עונת פריחה
קיץ
צער העיזים (גלגה אופיצינליס) - מתוך 'פרחי גרמניה, אוסטריה ושווייץ' מאת Prof. Dr. Otto Wilhelm Thomé

צער העיזים (באנגלית Goat's Rue; שם מדעי: Galega officinalis; מכונה גם: לילך צרפתי, בואש איטלקי, גלגה אופיצינליס) הוא מין צמח עשבוני רעיל השייך לסוג גלגה בתת-משפחת הפרפרניים. זהו צמח עמיד ורב שנתי, הפורח בקיץ. בעבר, טופח לנוי, להזנת דבורים, לדישון וכצמח מספוא, אך נמצא כי הוא רעיל לאכילה ועלול לגרום להופעת קצף בקנה הנשימה, בצקת ריאות, הידרוטורקס (הצטברות נוזלים בחלל האדר), תת-לחץ-דם, שיתוק ומוות, ומכאן שמו האנגלי (Goatsrue).

תפוצה

מקור הצמח במזרח התיכון, אך הוא התפשט לאירופה, למערב אסיה ולמערב פקיסטן. ב-1981 הובא הצמח למחוז קש במדינת יוטה, לשימוש כצמח מספוא. הוא נפוץ במחוז כעשב פולש ומזיק לחקלאות. לכן הצמח רשום ברשימה ה פדרלית של צמחים רעילים בארצות הברית. פרטים של הצמח נמצאו בעבר גם במדינות נוספות בארצות הברית וכן בארגנטינה, צ'ילה, אקואדור וניו זילנד.

שימושים

צער העיזים שימש מאז ימי הביניים להקלת תסמינים של סוכרת. ג'ורג' טנרט מצא בצמח את החומר הפעיל גלגין (איזו-אמיל-גואנידין). זוהי נגזרת של גואנידין, חומר רעיל הפוגע בנשימה התוך-תאית שבמיטוכונדריה ומביא לצריכה מוגברת של גלוקוז על ידי התא החי[1]. גלגין נכשל במחקרים רפואיים שנערכו בשנות העשרים והשלושים אך פותחו נגזרות עם רעילות מופחתת, ביניהן מטפורמין שמשמש כטיפול בחולי סוכרת.

נטען גם כי צער העיזים מגביר תפוקת חלב בבעלי חיים מבויתים קטנים או בנשים מניקות, ומכאן שמו גלגה (יוונית: gala חלב). טענה זו לא הוכחה מדעית.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא צער העיזים בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Frank Davidoff, Effects of guanidine derivatives on mitochondrial function, Journal of Clinical Investigation 47, 1968-10-01, עמ' 2331–2343 doi: 10.1172/JCI105918
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0