ציפור גן עדן (פרח)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןציפור גן עדן
ציפור גן עדן
ציפור גן עדן
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: חד-פסיגיים
סדרה: זנגבילאים
משפחה: trelitziaceae
סוג: Strelitzia
מין: ציפור גן עדן
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Strelitzia reginae
תחום תפוצה
אזורי גידול טבעי של ציפור גן העדן

ציפור גן עדן, או סטרליציית המלכה, (שם מדעי: Strelitzia reginae) היא פרח נוי הנפוץ בגינות נוי. הוא גדל בטבע בדרום אפריקה. הפרחים שלו נחשבים להדורים במיוחד.

הפרח גדל על שיח. מבנה הפרח נותן לו את שמו, עקב מראהו המזכיר ציפור. הגבעול עבה וארוך, ומגיע עד לגובה של מטר. בראש הגבעול מצוי עלה הגביע הרחב המחזיק את הפרח. העלה נראה כמו "בטן" של ציפור. מהגבעול יוצאים עלים, הדומים לעלי שיח הבננה. כמו במרבית השייכים למחלקת החד-פסיגיים, הפרחים באים לרוב בכפולות של שלושה עלי כותרת, שלושה אבקנים וכדומה. במקרה של ציפור גן העדן: שלושה עלי גביע הם בצבע כתום ושלושה עלי כותרת בצבע כחול נוטה לארגמן - שילוב המעניק לו את מראהו המיוחד. שני עלי כותרת כחולים מחוברים ויוצרים צורה של מניפה.

השורש זקוק לאדמה בעלת ניקוז טוב ורוויה מים.

הצמח זקוק לאור שמש מלא על מנת שייצאו ממנו פרחים מלאים. הצמח גדל בכל רחבי הארץ, חוץ ממקומות בהם יש קרה, כמו בעמקים הפנימיים.

אזורי גידול טבעי בעולם

אזורי גידול טבעי של השיח הם בקצה הדרומי של דרום אפריקה, במזרח אזור כף התקווה הטובה, היכן שתנאי האקלים מתאימים לו: גשום לאורך כל השנה ואקלים חמים-נוח, וכן באי מדגסקר ובאמריקה הדרומית, בשפך נהר האמזונאס. דרום אפריקה היא גם המקור לפקעות, מהן מגדלים שיחים במשתלות תחת בקרה מתמדת של טמפרטורה ותאורה.

מכירותיו בארצות הברית נאמדות במיליון זרים. הפרח נפוץ ברחבי העיר לוס אנג'לס עד שהפך לסימן היכר של העיר[1].

סטרליציית ניקולאי

בארץ מגדלים לגינות נוי גם סטרליציית ניקולאי השייכת גם היא לסוג סטרליצייה ומכונה גם ציפור גן עדן הלבנה הגדולה, ציפור גן עדן בננה, סטרליצייה ענקית ועוד. זה שיח המתנשא לגובה 6 מטר עם גזע עבה ועלים רחבים המזכירים את עלי הבננה. הפרחים דומים בצורתם לפרחי ציפור גן עדן אבל הם ענקיים. רוב הפרחים בתפרחת בצבע לבן ומיעוטם בצבע כחול.

פרח של סטרליציית ניקולאי

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Strelitzia reginae, באתר PlantZAfrica (באנגלית)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0