קרה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

קָרָה או כְּפוֹר היא תופעת אקלים בה הטמפרטורה השוררת סמוך לפני הקרקע היא 0 מעלות צלזיוס ופחות. התופעה מתרחשת בעיקר בלילות קרים ובהירים ללא רוח, בראשי ההרים ובעמקים, כאשר אוויר קר "גולש" מן ההרים למטה בשל צפיפותו הגדולה יותר. כאשר הטמפרטורה יורדת מתחת לאפס מעלות צלזיוס, אדי מים קופאים על צמחים או חפצים ונוצר כיסוי של קרח כתוצאה מפעפוע של אדי המים (לחות). הקרה עשויה לגרום לקפיאתם של צמחים ולכן היא מסוכנת לזנים מסוימים. כאשר מים יורדים לטמפרטורה של מתחת ל-4 מעלות צלזיוס הם מתפשטים. עקב כך, נימי הצמח מתפוצצים וגורמים למותו של הצמח. ניתן להבחין בתופעה זו כאשר טל קופא על זגוגיות ועלי צמחים אז נוצרת עליהם שכבה דקה של קרח.

התופעה מזיקה לחקלאות, והיא פוגעת בעיקר בפירות ובירקות.

סוגי קרה

התפתחות קרה באזורים הרריים

כאשר מסת אוויר קר מגיעה אל אזורי הרים מתרחשת קרה. המערכת הסינופטית חזקה דיה כדי למנוע את היווצרותן של תופעות מקומיות. כאשר הרוח נושבת מתרחשות התקררות והתחממות עקב כיוון נשיבת הרוח ביחס לשיפוע הקרקע. אם כן, בפסגות ההרים הטמפרטורה הנמוכה ביותר.

התפתחות קרה בעמקים

שיח מכוסה בקרה

האוויר החם שבעמקים עולה בשל צפיפותו הנמוכה, ואת מקומו מחליף אוויר קר השוקע, וגולש מן ההרים. קרה עשויה להיווצר גם בגבעות נמוכות הרבה יותר, אף בגובה נמוך יותר משל 100 מטר, כאשר האוויר הכבד יורד לבקעה וממלא אותה. עשוי להיווצר מצב של הפרש טמפרטורות של כ-5 מעלות צלזיוס במהלך מטרים ספורים בלבד.

קרה בישראל

תופעת הקרה נפוצה באזור עמק הירדן. קרות ממושכות וקשות אשר פגעו בכל אזורי הארץ ב-40 השנים האחרונות אירעו בשנים 1973 ,1989, 1997, 2008 ו-2020.[1]

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא כפור בוויקישיתוף

הערות שוליים

ערך זה הוא קצרמר בנושא מדעי כדור הארץ. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

30327986קרה