צבי צ'רניחובסקי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
צבי צ'רניחובסקי
ידוע בשל מנהל החברה הירושלמית למתנ"סים
מקצוע מנהל ציבורי

צבי (צביקה) צ'רניחובסקי הוא מנהל מוסדות ציבור, יזם ופעיל חברתי בירושלים.

ביוגרפיה

צבי צ'רניחובסקי נולד בלוד בשנת 1950. למד בפנימיית חוות הנוער הציוני בירושלים. הוא קיבל תואר בוגר אוניברסיטה בחינוך ובסוציולוגיה ותואר מוסמך במדיניות ציבורית ובניהול מלכ"רים, שניהם מהאוניברסיטה העברית בירושלים.

קרירה ציבורית

בין השנים 1975–1978 שימש כמפקח וכמנחה במינהל חברה ונוער במשרד החינוך. בשנת 1980 החל לנהל את מתנ"ס רמות אלון בירושלים. החל משנת 1993, ובמשך 18 שנה, ניהל את מחוז ירושלים של החברה למתנ"סים[1]. לאחר מכן הקים את החברה למרכזים ולמנהלים קהילתיים בירושלים, חברה משותפת לעירייה ולחברה למתנ"סים, אותה ניהל עד סוף שנת 2010. נכון ל-2013, צ'רניחובסקי מכהן כאחד מחמישה חברי הדירקטוריון של החברה למתנ"סים.

בהמשך, פיתח צ'רניחובסקי והוביל את היישום של "חזון מעורבות הצבור והחברה האזרחית בירושלים - מודל המנהלים הקהילתיים"[2]. הוא הוביל את התפיסה שלתושבי העיר, על מגוון הקהילות שלה, יש זכות להיות שותפים מלאים בפיתוח איכות חייהם באזור מגוריהם, וזאת החל משלב התכנון ועד וכולל בשלב הביצוע, באמצעות הטמעה בתודעת הציבור והרשויות של דמוקרטיזציה בקבלת החלטות בתחום העירוני, ובמגמות של ביזור סמכויות ואחראיות פוליטית ומינהלית. המינהל הקהילתי היה האמצעי העיקרי ליישום התהליך. הוא יזם יצירה של תפקידים חדשים במערכת המינהל העירוני, ובהם: מתכנן אורבני קהילתי, רכז ביטחון קהילתי, רכז חינוך קהילתי, ועוד. בהתאם למודל הדמוקרטי, בראשות המינהל הקהלתי עומדת הנהלה ציבורית שכונתית נבחרת, כשלצידה צוות מקצועי, המבצע את המדיניות הנבחרת[3].

צ'רניחובסקי עמד בראש ועדות שונות בעיר, בהן: הוועדה לתיחום העיר למינהלים קהילתיים, הוועדה להגדרת יחסי הגומלין בין המינהלים הקהילתיים לבין אגפי העירייה השונים, ועוד. כמו כן היה חבר בדירקטוריונים ובאסיפות כלליות של מינהלים קהילתיים ושל מכוני מחקר. הוא הביא להקמתם של כשלושים מינהלים קהילתיים, תוך הבחנה בין מינהלים חרדיים לבין מינהלים פלורליסטיים (במערב העיר), וכן הביא להקמת מינהלים קהילתיים ערביים במזרח ירושלים.

צ'רניחובסקי היה בעבר מתומכיו של ראש העירייה לשעבר, ניר ברקת. לאחר שברקת החליט לסגור את הסניף הירושלמי של החברה למתנ"סים, חבר צ'רניחובסקי לקבוצה של פעילים חברתיים שהתנגדו לבקרת, והם פעלו לגיוס מועמד שיחליף את ברקת[4].

בשנת 2014 פורסם שצ'רניחובסקי פעל לסייע לראש העירייה לשעבר, אורי לופוליאנסקי, לשלם את הקנס שהטיל עליו בית המשפט בעקבות הרשעתו בקבלת כספים לעמותת "יד שרה", בניגוד לחוק. לדברי צ'רניחובסקי, "במהלך (הסיוע ללופוליאנסקי) אין נקיטת עמדה משפטית או פוליטית... אלא רק עזרה לאדם שעזר לאלפי משפחות בישראל"[5].

פתיחת מתקנים בשבת

בשנת 1986, על רקע המאבקים בין הציבור החילוני לבין הציבור החרדי בשכונת רמות אלון בירושלים, נותרו מתקני הספורט במתנ"ס פתוחים בשבת, ביניהם: בריכות שחייה, חדרי כושר, מגרשי ספורט ועוד. המהלך יצר תקדים, והיה בסיס ליצירת סטטוס קוו חדש בעיר, בו מתקני ספורט במתנ"סים ובמינהלים הקהלתים, וכן מסעדות אחדות, פתוחים בשבתות.

שילוב הציבור החרדי

עד לכניסתו של צ'רניחובסקי לתפקיד מנהל המחוז של החברה למתנ"סים, שרר בפועל חרם חרדי על עבודת מתנ"סים בשכונות החרדיות. לאחר דיאלוג ממושך ועיקש, בעיקר עם המנהיגות הרבנית בשכונות החרדיות, התקבלה הסכמה באשר לעבודת המתנ"סים בשכונות. כל זאת תוך התחשבות ב"קודים" וב"כללי המשחק" החשובים לציבור החרדי, ותוך שיכנוע של הציבור באשר ליתרונות הצפויים לו מהפעלת המתנ"סים[6][7].

פרסומים

  • צ'רניחובסקי, צביקה. דו"ח הוועדה לבדיקת ההיבטים הארגונים והתפקודיים של מערכת התנ"ס ורשת המתנ"סים בלוד.
  • צ'רניחובסקי, צביקה, ועיריית ירושלים. תיחום העיר למינהלים קהילתיים.
  • צ'רניחובסקי צביקה, בן-ארי מיכאל, וינטר מוטי. פרויקט קליטה, ירושלים: ערכת פרויקטים ותוכניות לקליטת עולים. קישור באתר הספרייה הלאומית
  • צ'רניחובסקי, צביקה. נווה יעקב - דילמות ואתגרים: מסמך אסטרטגי ומצע לדיון

קישורים חיצוניים

לקריאה נוספת

  • הכנסת. הענקת מעמד למינהלים קהילתיים ברשויות המקומיות כוועדיי רובע עירונים.
  • המינהלים הקהילתיים ועיריית ירושלים: תוכנית מתאר מקומית - ירושלים במבחן. (2020).
  • בן לביא, יולי; גנור, מיכאל. הנהלה מובילה - מודל פעולה והדרכה במינהלים הקהילתיים.
  • אופיר אליצור, "בגובה העיניים", בעיתון "כל הזמן", 17/8/2007
  • סימונה חנוך, "תוצרת בית", בעיתון ירושלים, 19/2/1999
  • יונית מנגד, "מפעל חייו", עיתון "זמן הבירה", 1/10/1998
  • אורית בר גיל, "הייטק על קצה האצבעות", כל העיר, 2002
  • יוחנן שטיין, "צ'רניחובסקי יחלק את ירושלים", עיתון "המשפחה", 17/10/1996
  • אלישבע מאי, "הוקמה השדולה למאבק בעוני בירושלים", עיתון במתנ"סים, 2002
  • עידית נויברג, "לא רק בגדר חלום", עיתון ירושלים, 1/6/2001

הערות שוליים

  1. ^ משה שטיינמץ, צביקה צ'רניחובסקי בדרך הביתה, באתר nrg‏, 14 במרץ 2010
  2. ^ קישור לערך "מינהלה מקומית" באתר wikiwand
  3. ^ סיכום דיון בכנסת על המינהלים הקהילתיים
  4. ^ מאיה הורודניצ'אנו, בעלי העסקים הירושלמים ירוצו בבחירות לעירייה?, באתר nrg‏, 29 בינואר 2013
  5. ^ כתבה באתר "מעריב"
  6. ^ סיכום דיון בכנסת
  7. ^ כתבה באתר ice.co.il
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

צבי צ'רניחובסקי37472500Q122828952