צ'יזבט
צ'יזבט הוא סיפור דמיוני בעל אופי פולקלוריסטי עוד מתקופת הפלמ"ח, שהיה נהוג לספר בעבר בשעת הלילה סביב המדורה[1].
היסטוריה
מקורו של המילה 'צ’יזבט' נגזר מהמילה הערבית : كِذْبَات (כִּדְ'בַּאת) שפירושה כזבים. ישנה תת-קבוצה קטנה, בקרב ערביי ישראל, שמבטאת בערבית מדוברת, את האות כ"ף, בתחילת מילים כמו צ', ומהם הושאלה 'צ’יזבט'. המילה הייתה נפוצה מאוד בקרב בני המושבות וראשוני הפלמ"ח, המורשת הקיבוצית ודור הפלמ"ח אימצו את מנהג סיפור ה'צ’יזבטים'.
הסיפורים היו בנויים מעלילה מפוברקת שהייתה בנויה מהווי תקופת המחתרות המרתקת את השומעים, אך בסיומה הגיעה שורת הפתעה המפוגגת את המתח, או מציגה את הסיפור כולו באור קומי.
העלילה הייתה בנויה סביב סיטואציות מהווי תקופת המחתרות.
בהווי הפלמ"ח מצויים צ’יזבטים על המחלקה הערבית והמחלקה הגרמנית, על בני מרשק 'הפוליטרוק', על קרבות ועל 'סחיבות' מלולים, על דמויות מיוחדות, על בנות, על 'שפת הקודש' ועל עוד המון נושאים שהיו חלק מחייהם של לוחמי הפלמ"ח הצעירים.
רוב הסיפורים שהיו בעלי אופי פולקלוריסטי. תוכנם היה "אנטי מסורתי" והם היו אמורים לשקף את רוח דור הפלמ"ח הצעיר, שהתנער מרוח המסורת היהודית ולקח חלק בבניית הזהות הישראלית החדשה.
אימה
כיום יש המקשרים את השם "צ'יזבט" דווקא לסיפורי אימה (כגון: 'צ’יזבטים' – אוסף של סיפורים מפחידים מתורגמים לעברית, 2016[2]), ככל הנראה בעקבות המנהג לספר סיפורים מפחידים בעת הישיבה בלילה סביב מדורה, בניסיון ליצור בהלה למרות תוכנו הדימיוני בעליל של הסיפור.
צ’יזבטים בדפוס
ה'צ'יזבטים' הועברו בדרך כלל בעל פה, אך ישנם כמה חיבורים/ליקוטים של 'צ'יזבטים' כתובים או משוכתבים.
- ילקוט הכזבים – הוא אוסף סיפורים שנערך על ידי דן בן אמוץ וחיים חפר ופורסם בשנת 1956 בהוצאת הקיבוץ המאוחד. בהקדמה מציין בן אמוץ את הקשר בין כזב וצ'יזבט ומסביר את ההבדל בין שקר, מתיחה וכזב:
שקר הוא כשאיש אינו יודע את האמת פרט למספר עצמו. מתיחה היא כשכולם יודעים את האמת, פרט לקורבן המתיחה. כזב הוא כשכולם יודעים שהסיפור אינו אלא שקר ובכל-זאת מוכנים לחזור ולשמוע אותו שוב ושוב. צ’יזבט הוא כשכולם יודעים שהמדובר בסיפור המצוץ מן האצבע ובכל זאת מוכנים לשמוע אותו שוב ושוב.
— דן בן אמוץ
- "לאהוב עד מוות" – דבורה עומר, 1980
- "זה הולך לכאוב בחגים" – אדם קיי, מתורגם הכורסה הוצאה לאור[3]
- "בחיי" – אדם קיי, מתורגם הכורסה הוצאה לאור[3]
- "תן חיוך" – "מיטב הכזבים שלא הכזיבו בעיתונות הצבאית", העורך בחר מאות צ'יזבטים שנבחרו מתוך כ-6000 שהתפרסמו בכתבי העת הצבאיים. זאב ענר, 1989, הוצאת משרד הביטחון
- "צ'יזבט" – שיר שכתב חיים חפר והלחין משה וילנסקי
ראו גם
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: צ'יזבט |
- הציזבט - באתר הפלמ"ח
- מספרים ש... - באתר תאגיד השידור הישראלי
- ילקוט הכזבים באתר ל"ג בעומר
- חן בן עמי, יום שישי ה-13: יום שישי ה-13: הצ'יזבטים שיפילו לכם את הלב לתחתונים, באתר פרוגי, 13/10/2017
הערות שוליים
- ^ ילקוט הכזבים, באתר ל"ג בעומר
- ^ צ'יזבטים - הבובה של סבתא - Wattpad, באתר www.wattpad.com
- ^ 3.0 3.1 ירון פריד, לתפארת הצ'יזבט והמדינה וד"ש ממערכת הבריאות המתמוטטת של בריטניה, באתר מעריב אונליין, 6 במרץ 2020
33513190צ'יזבט