פרוטקטור (כשב"ם)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף פרוטקטור (כלי שיט))
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פרוטקטור
תיאור כללי
סוג אונייה כשב"ם קרבי
ציוני דרך עיקריים
תקופת הפעילות 2008–הווה (כ־17 שנים)
מידות
אורך דגם ראשון: 9.5 מטר
דגם שני 11 מטר
רוחב בדגם הראשון: 3.2
נתונים טכניים
מהירות דגם ראשון: 50 קשר
דגם שני:
הנעה דגם ראשון: מנוע דיזל, סילון ימי
דגם שני: שני מנועי סילון ימי
אמצעי לחימה
חימוש דגם ראשון: מערכת טייפון הכוללת מקלע מא"ג בקוטר 7.62 מ"מ
דגם שני: מערכת טייפון הכוללת תותח בקוטר עד 30 מ"מ
אמצעי השליטה הבקרה והנשק-מבט מקרוב

פרוטקטור הוא כינויו של כלי שיט בלתי מאויש (כשב"ם) מתוצרת חברת רפאל - מערכות לחימה מתקדמות, שפותח במטרה להחליף כלי שיט מאוישים ובעלי עלויות הפעלה גבוהות במשימות בט"ש וסיור בקרבת החוף ובפתחי נמלים. הפרוטקטור הוא הכשב"ם הקרבי הראשון בעולם שהוכנס לשירות פעיל[1].

הפרוטקטור מצויד בחיישנים המאפשרים לו ביצוע של פעילות מעקב וזיהוי של כלי שיט אשר עלולים להיות עוינים, אבטחת נתיבי שיט, ובקרה על ספינות המתקרבות ונכנסות לנמלים.

פיתוח ושיווק

פיתוח הפרוטקטור החל בשנת 2002 ככלי שייעודו מלחמה בטרור ימי וסיכול ניסיונות להבריח נשק לארגוני הטרור, עבור שוק ה"הומלנד סקיוריטי", כחלק מתנופה בשוק זה בעקבות פיגועי 11 בספטמבר. הוא פותח על ידי רפאל בשיתוף עם חברת אירונאוטיקס. בראש הפרויקט עמד ראש מינהל תוכנית מערכות אוטונומיות ימית בחטיבת המערכות ברפאל ובעבר ראש מחלקת תקשוב בחיל הים. בראש המינהלת באירונאוטיקס עמד ינון בן צור, בעבר קצין מבצעים בכיר בחיל. "אירונאוטיקס" הייתה אחראית לפיתוח מערכת השליטה והבקרה של הכשב"ם[2].

הפרוטקטור תוכנן במקור לפעול גם באופן אוטונומי, על ידי קביעה מראש של נתיב ההפלגה. טווח השיט של הדגם הראשון היה כ-30-20 ק"מ, בשל מגבלות מערכות התקשורת. אך תוכנן מעבר לתקשורת לוויינית, כך הטווח יהיה בלתי מוגבל[2].

הניסויים הראשונים של הכלי החלו בשנת 2004. ביוני 2006 השיקה רפאל את הפרוטקטור במסע שיווק בארצות הברית לצבא האמריקני ולגופי הגנה על ביטחון המולדת במדינה[3].

בספטמבר 2015, חשף חיל הים הסינגפורי שהוא משתמש ב"פרוטקטור", במסגרת IMDEX 2015, התערוכה הימית המרכזית של אסיה[4].

מאפיינים

גוף כלי השיט בנוי מתחתית קשיחה בצורת V ודפנות מתנפחות עשויות גומי, (RIB-Rigid Inflatable Boat). מבנה זה מקנה לו יציבות רבה במהירות גבוהה וכושר ציפה גבוה גם בתנאים של ים סוער. בנוסף לכך מאפשר לכלי השיט כושר תמרון ושינויי כוון מהירים. דפנות הגומי בעלות המבנה המעוגל מסייעות לפרוטקטור "להיעלם" מעיני מפעילי מכ"ם. המנוע שלה הוא ללא מדחף, ומאפשר לסירה להגיע לחוף בלי להסתבך בצמחייה או בעצמים במים רדודים[2].

הפרוטקטור מצויד במערכות תפעול, שליטה, בקרה, ונשק הנשלטות מרחוק אך גם בעלי יכולת פעולה אוטונומית על פי תוכנית שנקבעה מראש.

בין היתר מצויד הפרוטקטור במערכת לכריזה והתראה לכלי שיט חשודים, במערכת מכ"ם לגילוי ועקיבה, מצלמה פנורמית בגיזרה רחבה של 360°, ומערכות טיווח משולבות לייזר אינפרא אדום אשר מאפשרים למערכת הנשק לטווח מטרות, ביום ובלילה. מערכת הנשק המותקנת על גבי הפרוטקטור מבוססת על מערכת מיני טייפון מיוצבת, הנשלטת מרחוק, אשר ניתן להתקין עליה מגוון מקלעים ומבטיחה ירי מדויק גם בתנאי ים סוער[2].

בנוסף לנשק חם ניתן לצייד את הפרוטקטור גם במערכות לוחמה אלקטרונית להגנה על כלי שיט מאוישים ידידותיים מפני תקיפות טילים, וגם במערכות לוחמה אלקטרונית התקפית לשיבוש מערכות הקשר והשליטה של האויב, וכן מערכות לגילוי צוללות או מוקשים תת-ימיים.

נתונים טכניים

הדגם הראשון

הדגם השני

הדגם החדש של פרוטקטור אשר נחשף בחודש יולי 2012, כולל בתוכו מספר חידושים ופיתוחים אשר יאפשרו לכלי השיט משך משימה ארוך יותר של עד יומיים רצופים ללא תדלוק, גמישות טכנית-תפעולית כתוצאה מן העובדה שכל מערכת הלחימה מחוברת לכלי ב-20 ברגים בלבד, ותכנון מוקדם המאפשר לספינה לספוג את טילטולי הגלים במינימום נזק למערכות[5].

  • אורך: 11 מטר
  • הנעה: 2 מנועי סילון ימי בעלי מערכת דלק כפולה
  • חימוש: מערכת טייפון הכוללת תותח בקוטר עד 30 מ"מ

מפעילים

ישראלישראל ישראל-חיל הים הישראלי

מקסיקומקסיקו מקסיקו-חיל הים המקסיקני

סינגפורסינגפור סינגפור-חיל הים הסינגפורי

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פרוטקטור בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ עמי דור-און, כלי שיט בלתי מאויש ונושא טילים מופעל בחיל-הים, באתר News1 מחלקה ראשונה‏, 9 במרץ 2017
  2. ^ 2.0 2.1 2.2 2.3 אמנון ברזילי, פיתוח ישראלי: סירה קרבית לא מאוישת, באתר הארץ, 27 ביולי 2003
  3. ^ רן דגוני, וושינגטון, רפאל השיקה את הפרוטקטור, באתר גלובס, ‏25 ביוני 2006
  4. ^ IMDEX 2015: הכשב"מ "פרוטקטור" תחת דגל סינגפור, באתר ישראל דיפנס, ‏19 במאי 2015
  5. ^ אורה קורן, צפו בפרוטקטור של רפאל: הרובוט הימי החדש של צה"ל, באתר TheMarker‏, 17 באוקטובר 2012


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

פרוטקטור (כשב"ם)34528767Q1806897