כלי שיט בלתי מאויש
כלי שיט בלתי מאויש (בראשי תיבות: כשב"ם, באנגלית: Unmanned surface vehicles - USV או Autonomous surface vehicles - ASV) הוא כלי שיט, היכול לפעול ללא צוות אנושי הנמצא עליו.
כשב"מים משמשים לאוקיינוגרפיה, הם זולים יותר מאוניות מחקר, חלק יכולים לנצל את אנרגיית הגלים כאמצעי הנעה עיקרי, ובעזרת תאים סולריים הם יכולים להפעיל את המכשור המותקן עליהם. הדבר מאפשר שהייה של חודשים במים למטרות מחקר אקדמיות או שימושים של חיל ים.
השימושים הצבאיים של כשב"מים הם רבים וכוללים: הדמיית מטרות אימון ימיות, סיור, תצפית ובט"ש. כמו כן, הכשב"מים נחשבים כבעלי יתרון במשימות הנחשבות כ"סיזיפיות" ומחייבות חזרתיות רבה היוצרת שעמום בצוותים האנושיים ומעורבות גם בסיכון חיי אדם כגון סריקה לגילוי וניטרול מיקוש ימי.[1] חיל הים הישראלי משתמש בכשב"ם מסוג פרוטקטור - הכשב"ם הקרבי הראשון בעולם שהוכנס לשירות פעיל.
במובנים רבים, ההתפתחות של כלי השייט הבלתי מאוישים היא "מהלך טבעי" שמתחבר לפיתוח כלי טיס בלתי מאוישים, רחפנים, מכוניות אוטונומיות ורובוטים בכלל.
כוח משימה 59
בספטמבר 2021, הצי החמישי של ארצות הברית הכריז על הקמת "כוח משימה 59"[2]. כוח המשימה מורכב ממעט מאוד אנשים (קצת יותר מ 20, נכון לאוקטובר 2022) שתכליתו לפרוש יכולות מבצעיות מבוססות על מערכי כשב"ם - בים הפרסי, בים הערבי ובים האדום. "כוח משימה 59" מתכנן להפעיל למעלה מ 150 כלי שיט בלתי מאוישים תוך פחות משנה וחצי מהיווסדו כאשר מודל ההפעלה כולל מכרזים ייחודיים המאפשרים בעלות והפעלה של כלי השייט על ידי חברות מסחריות, אזרחיות ובכפוף למדינות השונות שנמצאות לאורך חופי הימים המדוברים. כלי שיט אלה אוספים מודיעין ברציפות, במשך חודשים ארוכים, ומשדרים את המידע שנאסף למרכזי שליטה ובקרה שממוקמים במדינות השונות[3]. פרישה רחבה כזו מאפשרת לאמריקאים לשמור "תמונה ימית" בכל המרחב, למשל, באמצעות לוויינים ולשלוח כשב"ם לכל מטרה שהם מחליטים שמעניינת אותם. במהלך 2022, האיראנים "חטפו" כשב"מים אמריקאים לפחות פעמיים ואולם, שחררו אותם זמן קצר לאחר החטיפה.
ראו גם
כצב"מ – כלי צלילה בלתי מאויש
קישורים חיצוניים
- אמיר הורוביץ וירון ברנדייס, כלי שיט בלתי מאוישים - מגמה בח"י ובעולם, "בין גלים", ספטמבר 2008, עמ' 54.
- תא"ל דוד סער סלמה, כלים בלתי מאוישים בזירה הימית, מערכות 456, 2014
- אלזה שורקין, העתיד כבר כאן הכירו את כלי השיט הבלתי מאוישים של צה”ל, באתר New-Tech Online, 6 בנובמבר 2017
הערות שוליים
- ^ אלזה שורקין, העתיד כבר כאן הכירו את כלי השיט הבלתי מאוישים של צה”ל, באתר New-Tech Online, 6 בנובמבר 2017
- ^ כתבה באתר האינטרנט של הצי האמריקאי, ספטמבר 2021
- ^ כתבה באתר האינטרנט של הצי האמריקאי, הצי החמישי, מינואר 2022
כלי שיט בלתי מאויש37510926Q4419860