פירמידה הפוכה (תקשורת)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

פירמידה הפוכה היא מטפורה המשמשת להמחשת האופן בו יש להציג מידע בקטעי מלל, ובייחוד במלל חדשותי.

את הפירמידה ניתן לצייר גם כמשולש. בסיסו הרחב של המשולש, בחלקו העליון, מייצג את המידע החיוני והמעניין ביותר שעל הכותב להעביר. צורתו של המשולש ממחישה שעל מידע זה להופיע בתחילת המאמר, וככל שהמשולש נעשה צר יותר, כך על המידע שבהמשך להיות בעל חשיבות פחותה.

לפורמט זה יתרונות רבים, שכן הקורא יכול לקטוע בכל עת את קריאת המאמר, אך להבינו, גם אם לא קרא את כל פרטיו. כמו כן, מבנה זה מאפשר לעורך לצמצם את המאמר ביתר נוחות, ובכך לעמוד במכסה שהוקצתה לו בעיתון.

ישנם מבנים חדשותיים נוספים, כגון "האנקדוטה המרמזת", אשר פותחת את המאמר בתיאור מקרה פיקנטי, ולא בעובדות עצמן.

היסטוריה

ההיסטוריונים חלוקים בדעתם בדבר ראשיתה של הפירמידה ההפוכה. רבים סבורים כי המצאת הטלגרף הביאה לפיתוחה, בכך שגרמה לכתבים לשלוח קודם את העובדות החשובות ביותר, בהנחה שאם ייקטע השידור, המידע החיוני יועבר. עם זאת, ממחקר של מאמרים חדשותיים שפורסמו בעיתונות האמריקנית במאה ה-19, עולה כי צורה זו נעשתה רווחת עשרות שנים לאחר המצאת הטלגרף, כנראה משום שהגורמים החינוכיים והחברתיים של התקופה העדיפו דיווח עובדתי על פני דברי פרשנות.

הידיעה הבאה ממחישה כיצד פורמט "הפירמידה ההפוכה" בא לידי ביטוי:

"הערב, בשעה 21:30 לערך, בשעה שישב בתאו הפרטי שבתיאטרון פורד עם הגברת לינקולן, גברת האריס ומייג'ור רטבורן, נורה הנשיא בידי מתנקש שנכנס לתא במפתיע, מאחורי גבם של הנוכחים.

לאחר מכן זינק המתנקש אל הבמה בעודו מנופף בפגיון או סכין ונמלט אל אחורי האולם.

קליע האקדח חדר דרך ראשו של הנשיא ופצע אותו אנושות.

הנשיא היה מחוסר הכרה לאחר הירי, וכעת הנו גוסס.

בערך באותה שעה, חדר מתנקש לדירתו של מר סיוורד, ובתואנת שווא שבידיו מרשם רפואי, הובל למיטת חוליו של השר. המתנקש חש למיטה ודקר את השר בפניו שתיים או שלוש דקירות. מקווים כי הפציעה אינה חמורה - אולם להערכתי תקוות אלו יתבדו.

האחות הזעיקה את מר פרדריק סיוורד, ששהה באותה עת בחדר הסמוך, והוא מיהר לחדרו של אביו, שם נתקל במתנקש שפצע אותו מספר פעמים. החלמתו של פרדריק סיוורד מוטלת בספק.

אין זה סביר שהנשיא ישרוד את הלילה.

נודע כי הגנרל גרנט ורעייתו שהו באותה עת בתיאטרון..."

מי, מתי, היכן, מה וכיצד הם פרטים שנמסרים בפיסקה הראשונה. ככל שהמאמר ממשיך, כך מוצגים בו פרטים משניים יותר. כתב או עורך "מכווני-פירמידה" יותר, ודאי אף היו מצרפים שני פרטים נוספים אל שני המשפטים הראשונים: הפרטים אודות הירי בראשו של הנשיא, והסברה לפיה הוא ימות מפצעיו. המשפט הקטוע אודות גנרל גרנט ורעייתו ממחיש את מיקומם של שאר הפרטים המשניים בהמשך המאמר.

מידע נוסף

הפירמידה ההפוכה דומה מאוד לעיקרון "הגישה הספירלית", המיושם בהוראה, לפיו ראשית נלמדות העובדות היסודיות, ולאחר מכן הן מודגשות שוב ושוב כדי לסייע בהטמעתן בזיכרון ארוך הטווח של התלמידים.

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0