פירוז'ק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פירוז'ק
פירושקי

פִּירוֹזְ'קִי (נכתב גם פירושקי; רוסית: пирожки́) הוא שם גנרי לבצק ממולא, אפוי או מטוגן במטבחים של מזרח אירופה. השם פירוז'קי הוא הרבים של המילה פירוז'וק (пирожок) נגזר מן המילה הרוסית Pirog (עוגה), ומשמעותו עוגה קטנה.

פירוז'וק טיפוסי יהיה כיסון עשוי מבצק שמרים, המוברש בביצה לקבלת הגוון הזהוב האופייני. מילוי טיפוסי לפירוז'קי עשוי להיות מתוק, ומבוסס על פירות וירקות מאודים כגון תפוחים, דובדבנים, משמשים וכו', ריבה או גבינת קוטג'; מבוסס על ירקות כגון מחית תפוחי אדמה, פטריות, בצל וביצה או כרוב; בשרי או על בסיס דגים.

את הפירוז'קי נהוג להגיש עם שמנת חמוצה, וליד בורשט.

הבדלים בין מטבחים

במטבח הקווקזי

הפירוז'קי אומץ במטבח הארמני עוד בימי האימפריה הרוסית של טרום המהפכה הרוסית. ניתן למצוא פירוז'קי מוכנים ונמכרים בדוכני רחוב כמזון מהיר. בארמניה הפירוז'קי ממולאים בדרך כלל בתפוחי אדמה.

במטבח הבלקני

נמכר בעיקר כמזון מהיר. בדרך-כלל מטוגן וממולא במגוון מילויים.

במטבח הבאלטי

פירוז'קי לטביים מגיעים בדרך כלל בצורת סהר, העשוי מבצק לחם אפוי, וממולא בבצל ובשר חזיר. ישנם מילויים נוספים בווריאציות מקומיות, כגון תפוחי-אדמה, פטריות וכרוב, וכן גרסאות מתוקות.

מרכז אסיה

הפירוז'קי הם מזון מהיר פופולרי בכל רחבי מרכז אסיה.

במטבח הרומני

ברומניה מאכל עם שם דומה (Piroșcă) מטוגנים בשמן עמוק עם בצל מטוגן וממולאים בתפוח אדמה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פירוז'ק בוויקישיתוף
ערך זה הוא קצרמר בנושא מזון. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

29499002פירוז'ק