חמיצה
מאכלים | |
---|---|
מוצא | אוקראינה |
אופן הגשה | ראשונה |
מרכיבים עיקריים | גדולי-שרש, סלק, כרוב, שמיר |
חֲמִיצָה, המוכרת בעברית גם כבּוֹרְשְׁט (ביידיש בּאָרשט, בפולנית Barszcz (נהגה: בָּארשץ'), ברוסית בורשץ' - борщ להאזנה (מידע • עזרה), בהונגרית: Borscs), היא מרק חמוץ בצבע אדום הנובע משימוש בסלק, המאפיין מטבחים מסורתיים של מזרח אירופה.
קיימים סוגים רבים מאד של חמיצה. במטבח הרוסי לבדו יש כ-40 סוגים שונים של המרק. לרוב מבשלים אותו עם בשר חזיר או עוף. את הגרסה הצמחונית שלו נהוג לעיתים להגיש קר בתוספת ביצה מבושלת וחתוכה, בצל ירוק ומלפפון חמוץ. עוד כולל המרק בדרך כלל שמיר, עגבניות, שעועית, פטריות ומלפפון. נהוג להגישו עם מעט שמנת חמוצה.
הבדלים בין מטבחים
המרק מוגש הן חם והן קר; ברוסיה נהוג להגישו קר בקיץ.
בארצות בלטיות, בעיקר בליטא, נהוג להגיש את החמיצה בנפרד ואליה מצורפת בנוסף צלחת עם שמנת חמוצה ועוד אחת עם ירקות.
כמו כן, המרק יכול להיות מוגש עם מרכיביו השונים בתוכו (כבורשט אוקראיני) או לחלופין כמרק "צח" שמרכיביו הוצאו ממנו לאחר חליטתם (כבורשט פולני).
האטימולוגיה של השם וההיסטוריה
על פי המילון האטימולוגי של השפות הסלאביות שם המרק מגיע משמו של הצמח, הנקרא במקור בורשוויק (שם מדעי: Heracleum sphondylium) עלים המשמשים למאכל.
מקורו של המרק לא ידוע, ככל הנראה הוא הופיע ברוס של קייב. ניתן לומר בוודאות שהחמיצה הייתה ידועה ברוס של קייב כבר בסביבות המאה ה-14–15.
-
חמיצת סלק אוקראינית
-
חמיצת סלק צמחונית
-
בשנת 2005 דואר אוקראינה הוציא בלוק, המורכב משני בולים עם התמונה של קבוצת המרכיבים לבורשט המסורתי האוקראיני.
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: חמיצה |
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: חמיצה |
- מתכון לחמיצת סלק בורשט אוקראיני/רוסי
- מתכון לחמיצת סלק הונגרית מאתר "מטעמים"
- מתכון לבורשט צמחוני מאתר yummyfoodies
- הבורש (ברומנית)
- חֲמִיצָה, באתר האקדמיה ללשון העברית, שגיאה: זמן שגוי