פיצה גייט
פיצה-גייט (באנגלית: Pizzagate) היא תאוריית קונספירציה אשר צמחה והפכה ויראלית במהלך מערכת הבחירות לנשיאות ארצות הברית ב-2016. ב-19 במרץ 2016 חשבון הדואר האלקטרוני האישי של ג'ון פודסטה, יושב-ראש הקמפיין של הילרי קלינטון, נפרץ על ידי ממשלת רוסיה בהתקפה של פישינג והודעות האימייל שלו פורסמו על ידי ויקיליקס[1]. תומכי תאוריית פיצה גייט טענו כי הודעות דואר אלקטרוני רבות הכילו מסרים מקודדים המתייחסים לסחר בבני אדם לצורך התעללות פולחנית שטניסטית וקישרו מספר מסעדות בארצות הברית לחברי המפלגה הדמוקרטית ולהתעללות בילדים. התאוריה נחקרה ונשללה על ידי העיתונות והמשטרה.
התהוות
במהלך אוקטובר 2016 ערכה משטרת העיר ניו יורק חיפושים בהודעות הדואר האלקטרוני על המחשב הנייד של חבר הקונגרס מטעם המפלגה הדמוקרטית אנתוני וינר, במסגרת חקירת שערוריות הקשורות בשמו. ב-30 באוקטובר הופיעה בחשבון הטוויטר של חבר בתנועת העליונות הלבנה טענה כי נתגלתה רשת פוגענית המקושרת לחברי המפלגה הדמוקרטית. משתמשי אינטרנט שקראו מיילים של ג'ון פודסטה אשר פורסמו על ידי ויקיליקס בתחילת נובמבר 2016 העלו טענות לשימוש במילות קוד הקשורות לסחר בבני אדם. בנוסף הועלתה טענה כי הרשת שנחשפה לכאורה הייתה מקום מפגש להתעללות פולחנית שטניסטית.
התפשטות הפרשייה ברשתות החברתיות
משתמשים בטוויטר חיפשו במייל שנחשף מילים הקשורות למזון, אשר התייחסו כביכול לסחר בנשים. לקראת מועד הבחירות לנשיאות גברו באינטרנט השמועות וב-Reddit פורסמה טענה על מעורבותו של בית אוכל בשם קומט פינג פונג בבירה וושינגטון בשערורייה המדוברת. הקישור נעשה בשל היות הבעלים של המסעדה מקורב לצמרת המפלגה הדמוקרטית.
הסיפור הופץ באתרי חדשות מזויפות וקודם על ידי פעילים מהימין האלטרנטיבי. עיקר הידיעות בנושא הגיעו מאתר החדשות ברייטברט. מאוחר יותר נמצא שרבים מהמפיצים של השמועה היו אתרי אינטרנט ובוטים מחוץ לארצות הברית, שבעליהם מצאו בידיעות הסנסציוניות אמצעי להגברת התעבורה באתרים שלהם[2].
ב-4 בדצמבר 2016 נכנס אדם בשם אדגר וולץ', מצויד ברובה, לפיצריה המושמצת קומט פינג פונג וירה בתוך הפיצריה שלוש יריות. הוא לא פגע באיש וכעבור זמן קצר נכנע בלי התנגדות ולשוטרים הסביר שהגיע במטרה לחפש את הילדים השבויים, עליהם דובר באתרי החדשות.
הפרכת הבדותה
תאוריית הקונספירציה הופרכה לאחר חקירה מפורטת על ידי אתר בדיקת העובדות סנופס, הניו יורק טיימס, ארגוני חדשות רבים והמשטרה.
לפי חקירת הניו-יורק טיימס נמצא כי[3]:
- במיילים שיורטו לא הייתה שפת סתרים והם לא כללו רמזים כלשהם לחשדות.
- לא הייתה כוונה ולא היה דמיון ייחודי בלוגו של המסעדה לקוד כלשהו המסמל את החשדות המיוחסים לה.
- תמונתו של הנשיא ברק אובמה משחק פינג-פונג עם ילד לא צולמה במסעדה אלא בבית הלבן.
- נטען שהפעילות הנפשעת מתרחשת במרתף, אבל למסעדה בכלל אין מרתף. שלל הטענות נוספו על העובדה הפשוטה שלא דווח על קורבנות ולא דווח על עדויות פיזיות לפעילות חשודה כלשהי.
ראו גם
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ יוסי הטוני, איך נפרצה תיבת המייל הפרטית של יו"ר קמפיין הבחירות של קלינטון?, באתר "אנשים ומחשבים", 1 בנובמבר 2016
- ^ Pizzagate: a Slice of Fake News, תוכנית רדיו מסדרת Reveal ברדיו-NPR
- ^ GREGOR AISCH ואחרים, Dissecting the #PizzaGate Conspiracy Theories, ניו יורק טיימס, 12 בדצמבר 2016
פיצה גייט32302673