פיל סורי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןפיל סורי
מצב שימור
נכחדנכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
נכחד
נכחד (EX)
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
סדרה: בעלי חדק
משפחה: פילים
סוג: פיל
מין: פיל אסייתי
תת־מין: פיל סורי
שם מדעי
Elephas maximus asurus
תחום תפוצה
תפוצת משוערת של פיל סורי

פיל סורי (שם מדעי: Elephas maximus asurus; ידוע גם כפיל אסייתי מערבי), הוא תת-מין של פיל אסייתי אשר היה חי במערב אסיה והמזרח התיכון והוכחד בימי קדם. שרידי שלדים של פילים אלו תועדו בעיקר במדינות במזרח התיכון כמו טורקיה, עיראק וסוריה, והם מתוארכים עד כ-100 שנה לפני הספירה. הפיל תואר מדעית לראשונה רק בשנת 1950 על ידי הפלאונטולוג פאולס אדוארד פיריס דראניאגאלה (אנ').

היסטוריה ותיאור

באמנות הסורית הקדמונית היה שימוש בחטי הפיל הסורי לצורך גילופי שנהב. יצור כלים משנהב בסוריה התרחש במהלך האלף הראשון לפני הספירה כאשר הארמים עשו שיבוצי שנהב מרהיבים לרהיטים שונים. יש הסוברים כי הציד לשנהב הוא שהביא בסופו של דבר להכחדה שלהם ב-100 השנים האחרונות לפני הספירה.

על בסיס ציורים עתיקים ושרידי שלדים מקוטעים, נראה כי הפילים הסורים היו הגדולים ביותר מבין תת-המינים של הפיל האסייתי בתקופות הקדומות עם מדידות משוערות של 3.5 מטר או יותר בכתפיים. שרידי שלדים מראים שהפילים הסורים היו די זהים לתת-המין ההודי למעט בהפרשי הגודל.

תפוצה ובית גידול

הפילים הסורים היו נפוצים במערב אסיה. החל מדרום איראן דרך מרכז וצפון עיראק לדרום אנטוליה עם גלישה של הטווח דרומה לעבר צפון ומערב סוריה, וייתכן שהיה מצוי אף בלבנון ובישראל. בית הגידול של הפילים כלל יערות מנגרובים, חורשים, וכנראה גם באזורים הרריים.

מחלוקת על השימוש במלחמה

ערך מורחב – סורוס (פיל)

פילים "סורים" מוזכרים לעיתים קרובות במהלך התקופה ההלניסטית. המלכים הסלוקים ששלטו בסוריה החזיקו מאות פילים לצורך השימוש בהם כפילי מלחמה, ואף שמסתבר לומר שהפילים היו ממוצא סורי בשל שליטת הממלכה באזורי תפוצתו, יש הסוברים כי אלו הם דווקא פילים הודים שנרכשו על ידי המלכים הללו במהלך כיבושיהם המזרחיים. מקורות עתיקים כדוגמת סטראבון ופוליביוס מזכירים כי המלכים הסלוקים סלאוקוס הראשון ואנטיוכוס השלישי החזיקו מספרים גדולים של פילים הודים מיובאים. בין אם הפילים ההודים יובאו עקב מחסור בפילים סורים ובין אם הם יובאו עקב היותם מאומנים יותר ללחימה, השימוש בפילים הסורים לצורך מלחמה עדיין לא ברור.

המנהיג הקרתגי - חניבעל, החזיק פיל מלחמה מפורסם שכונה סורוס ("הסורי"), אשר בשל משמעות שמו בלטינית הוצע שהוא היה פיל סורי (ניתן לראות גם את הדמיון בין שמו לשם המדעי של הפיל הסורי - asurus). ההיסטוריון מרקוס פורקיוס קאטו קנסוריוס טען כי סורוס היה הפיל הכי חזק וגדול בצבאו של חניבעל. למרות התיאורים הפופולריים, הפילים במלחמות קרתגו היו דווקא שייכים לתת-המין הקטן של פיל אפריקני - פיל צפון אפריקני אשר גם הוא הוכחד בתקופה מוקדמת יחסית על ידי הרומאים. עם זאת, פילו של חניבעל שעל פי התיאורים היה גדול בהרבה מהשאר השתייך כנראה למין האסייתי. בדומה למחלוקת לגבי זהות הפיל בצבאות הסלוקים, גם לגבי פילו של חניבעל אין זה ברור אם מדובר בפיל סורי או בפיל הודי.

קישורים חיצוניים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

22818641פיל סורי