פייטרו ד'אבנו
תבנית פילוסוף ריקה פייטרו ד'אבנו (סביב 1250–1316) היה פילוסוף, אסטרולוג ופרופסור לרפואה איטלקי.
תולדות חייו
ד'אבנו נולד באבאנו באני, עיירה באיטליה. הוא למד רפואה בפדובה ולאחר מכן היגר לקונסטנטינופול אשר בטורקיה, על מנת ללמוד יוונית. משם היגר לפריז, בה למד רפואה ומתמטיקה וזכה בתואר דוקטור לפילוסופיה. הוא ערך מסעות באנגליה ובסקוטלנד, אך נקרא לשוב לפדובה ובשנים 1303–1304 שימש בה כפרופסור לרפואה באוניברסיטת פדובה.
שמו נפוץ ברחבי ארצו ושכרו היה גבוה. יחד עם האסטרונומיה, למד אף אסטרולוגיה ועסק אף בכשפים.
מותו
בשנת 1306 הועמד לדין על ידי האינקוויזיציה כמכשף ועונה במעצרו לשם הודאה, אך לבסוף הצליח לטהר את עצמו מאשמת הכישוף. בשנת 1315 הואשם שוב בכישוף והובא לדין, אולם מת בגיל 66, לפני שיצא פסק דינו. החקירה נמשכה גם אחרי מותו. הוא נמצא אשם וגופתו נשרפה.
משנתו
ד'אבנו כתב ספרים בפילוסופיה וברפואה ותירגם מספריהם של סופרי העולם העתיק ושל הסופרים הערבים.
רפואה
הוא נחשב לרופא המשכיל בדורו. ספריו בתחום הרפואה היו נפוצים ושימשו ללימודי רפואה עד למאה ה-16. פייטרו תמך ברעיונות הרפואיים והפילוסופיים של אבן רושד ואבן סינא, בספרו Conciliator differentiarum quae inter philosophos et medicos versantur שנכתב בין השנים 1303 ל-1310 הוא מנסה ליישב בין הרפואה הערבית לתורת הטבע היוונית על ידי עיסוק בסוגיות אנטומיות ופיזיולוגיות.
אסטרולוגיה
פייטרו ד'אבנו הרבה לעסוק באסטרולוגיה ובפרט התעניין בתנועת "ספירת כוכבי השבת" שלפי המודל הגאוצנטרי של תלמי היא הגלגל האחרון (אחרי שבתאי). תלמי עצמו העריך כי גלגל זה נע במהירות זוויתית של מעלה אחת ב-100 שנים כך שהוא משלים הקפה אחת סביב הארץ ב 36,000 שנה פייטרו ד'אבנו חישב מהירות סיבוב של מעלה אחת ב70 שנה, הוא ייחס לתנועת הגלגל השמיני חשיבות רבה בשל השינויים העצומים המתחוללים עם השלמת סיבוב כזה ("שנה גדולה" Annus Magnus) הכוללים, למשל, הפיכת יבשה לים כמודגם בסיפורה של אטלנטיס. לפי דעתו, כאשר נוצרת התאמה בין מזלות טלה ומאזניים המציינים את ימי השוויון והמזלות ה"טרופיים" סרטן וגדי המציינים את היום הארוך והקצר בגלגלי כוכבי הלכת מתאימים בדיוק למזלות אלו בגלגל כוכבי השבת מופיע "תור זהב" בו בני האדם חזקים יותר ומאריכים ימים. תור זהב כזה נמשך 500 שנים לפני ואחרי זמן ההתאמה המושלמת בין המזלות והוא אירע בעת העתיקה כך שהופיעו מנהיגים כאלכסנדר הגדול ויוליוס קיסר וענקי רוח כאפלטון, אריסטו, אוקלידס וכו'. כשגדלה אי ההתאמה בין כוכבי הלכת לכוכבים הקבועים מדרדר טבע האדם, יורדת תוחלת החיים, יורד ערכן של האמונה והחוק, השלטון נעשה מושחת ובני האדם מדוכאים. חשיבות רבה מיוחסת בכתביו לצרופים של כוכבי לכת: כאשר צדק ושבתאי מופיעים יחד בתחילת מזל טלה תיווצר אישיות מאוזנת היטב אך לא יותר מאדם אחד באותו זמן. אדם כזה יכול להיות נביא, מחוקק, מייסד דת ומורה דרך לאנושות[1].
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] פייטרו ד'אבנו30166712