פארק ענבה
פַּארְק עֲנָבָה הוא הפארק המרכזי בעיר מודיעין-מכבים-רעות והפארק החכם הראשון בישראל. הפארק נקרא על שם נחל ענבה שזרימתו מתחילה ממזרח לעיר ואפיקו עובר במנהרה לאורך רוב התוואי שלו בפארק. שדרות החשמונאים, השדרה המרכזית של העיר, עוברת בסמוך לפארק, ומסילת הרכבת, המסתיימת בתחנת הרכבת מודיעין מרכז, חולפת דרך הפארק בטרם כניסתה למנהרת התחנה. הפארק נפתח לקהל בחודש אפריל 2010.
במרכז הפארק נמצא אגם בשטח 14,100 מטר רבוע ובהיקף של 570 מטר. עומקו בין 70 ל-100 ס"מ ונפח מימיו כשהוא מלא הוא 12,325 מטר מעוקב. באגם חיים כ-1,000 דגים מסוג קרפיון שחור ואמנון כסוף. בנוסף יובאו למקום גם 350 דגי גמבוזיה הנוהגים לאכול ביצי יתושים. באגם שטים קיאקים וסירות פדלים. ממערב לאגם נמצא גן שעשועים שבמרכזו מתקן הבנוי מקורות עץ עגולות. ממזרח לאגם נמצא גן הבוסתן בשטח של שישה דונם שבמרכזו פרגולת בטון המצופה באבן ירושלמית. הוא מבוסס על עצים המאפיינים את ארץ ישראל כמו אלון מצוי, אלון התבור, עץ זית, שקד מצוי, גפן וצמחי תבלין. מדרום לאגם בנוי אמפיתיאטרון שבו 900 מושבים קבועים ומדשאה משופעת המתאימה ל-4,800 מקומות נוספים. בפארק פרגולות בטון מצופות באבן ירושלמית ושבילי הליכה באורך של כשלושה קילומטר. באוקטובר 2011 נחנכו בפארק פסלים של תנינאים, שקנאים וצבי ענק, שכיום חלק מהם שבורים. בנוסף ניתן לשכור במקום אופני רכיבה משפחתיים.
בספטמבר 2012 הודיעה עיריית מודיעין כי תגביל את הכניסה לפארק בחגים ובחופשות לתושבי העיר בלבד. הדבר בא לאחר הצהרתו של ראש עיריית מודיעין עילית יעקב גוטרמן כי יגביל את הכניסה לאתר המתוכנן בח'רבת בד עיסא לחרדים בלבד. במכתב לגוטרמן הבהיר חיים ביבס, ראש עיריית מודיעין, כי הוא נמנע עד כה מלהגביל את הכניסה למרות תלונות של תושבים על כך שהפארק נגזל מהם עקב מבקרים רבים ממודיעין עילית הסמוכה משום שאינו מאמין באפליה בין אוכלוסיות במדינה, אולם לאור הצהרתה של עיריית מודיעין עילית תחיל עיריית מודיעין הגבלה על הכניסה לפארק החל מספטמבר 2012, בכפוף להצגת תעודה מזהה.
הצעד נעשה לאחר התייעצות עם פרופסור אריאל בנדור שהחווה את דעתו בחוות דעת שהגיש כי יש להעניק לתושבי העיר אשר תפעול הפארק מתאפשר באמצעות המסים שהם משלמים יתרון בנגישות לפארק.[1][2]. עם זאת, כחצי שנה לאחר מכן, בוטלה ההגבלה ובפסח 2013 היה הפארק פתוח לכלל המבקרים[3].
בפסח 2017, נחנך פארק ענבה כפארק החכם הראשון בישראל. פרויקט הפיכתו לפארק חכם מתבצע על ידי חברת בזק. שינוי זה כולל התקנת מערכת אינטרנט אלחוטי (Wifi) ברחבי הפארק, מצלמות, חיישנים, מערכות בקרת איכות סביבה, ומערכות פיקוח וניטור המסייעות לתפעול השוטף של הפארק לרווחת מבקרי הפארק.
בקיץ 2017 הוחלפו מתקני המשחקים הישנים בחדשים והוחל בקיום מופעי קיץ באמפי הפארק בשם "ענבה LIVE". במהלך 2018 הורחב שביל המטיילים והותקנה בו תאורה. בקיץ זה נפתח בו לראשונה בית קפה סמוך לאגם.
תוכניות פיתוח
- בשנת 2010 נחנך השלב הראשון של הפארק שתוכנן על ידי האדריכל גדעון שריג.
- שלב ב' (הוחל בביצוע בשנת 2010) כולל את הרחבת הפארק עד לגשר כביש 3 העירוני. בשלב זה הורחב שביל הליכה ושביל אופניים המואר במערכת עמודי תאורה סולאריים. בתוואי הנחל הוקמו מלכודות מי נגר המשמשות כבריכות חורפיות וכאזורי נוי בימי הקיץ.
- שלב ג' (בתכנון עתידי), כולל הקמת מרכזי פעילות כגון, פארק חי, פינות פיקניק, מרכזי פעילות אתגרית, שטחי גינון משפחתי וחוות רכיבה. השביל הראשי בפארק צפוי להתארך לכשבעה קילומטר, עד סמוך לכביש 1.
קישורים חיצוניים
-
סירות בפארק
-
גן השעשועים הישן
-
אפיק נחל ענבה היוצא ממנהרה תת-קרקעית בצידו המזרחי של הפארק
-
פסלים של תנינאים ליד האגם
הערות שוליים
- ^ גילי כהן, מודיעין מגבילה כניסה לפארק ענבה בחגים לתושבים בלבד, באתר הארץ, 29 בספטמבר 2012
- ^ איתמר פליישמן, צפו: כניסה לפארק ענבה במודיעין - רק לתושבים, באתר ynet, 2 באוקטובר 2012
- ^ פארק ענבה יהיה פתוח בחול המועד - לכולם, באתר ערוץ 7, 11 במרץ 2013
23668552פארק ענבה