נחל ענבה
נַחַל עֲנָבָה (ואדי ענבֶּה) הוא נחל אכזב באזור גבעות מודיעין. נחל ענבה מתחיל סמוך לגבולה הצפון-מזרחי של מודיעין-מכבים-רעות ונשפך לנחל איילון כשני קילומטר מזרחית למושב יד רמב"ם. פארק ענבה במודיעין-מכבים-רעות נקרא על שם הנחל.
תוואי
מוצאו של הנחל מצפון למחסום מכבים בכביש 443. הוא זורם מערבה על גבול שטח השיפוט של מודיעין-מכבים-רעות ופונה דרומה ממזרח לרחוב יאיר פרג. משם הוא פונה מערבה בתוואי שעליו נבנה רחוב עמק החולה. בעת גשם זורמים המים ברחוב בתוואי עילי בחלקם הקטן וברובם בתעלת הולכה תת-קרקעית. התעלה מתנקזת לכיוון פארק ענבה ושם חוזר הנחל לתוואי עילי. המשך התוואי מתפתל מערבה ועובר מתחת לגשר גדול בתחומי העיר. משם פונה אפיקו לצפון מערב וכקילומטר מצפון למרכז עינב הוא פונה לדרום-מערב ועובר מתחת לכביש 431. הוא ממשיך בחלקו הדרומי של מחלף ענבה ונשפך לנחל איילון כ-500 מטר ממערב למחלף.
היסטוריה וארכאולוגיה
הנחל קיבל את שמו מהיישוב היהודי הקדום בית ענבה שהיה בסמוך לנחל. על חורבות יישוב זה שכן עד למלחמת העצמאות הכפר הערבי עינאבה. השם "בית ענבה" מוזכר באונומסטיקון של אוסביוס מקיסריה מן המאה הרביעית לספירה[1]. מהתקופה הביזנטית יש לנו עדות ממפת מידבא: ענוב היא בית ענבה, המפה מיוחסת לתקופה בין המאה השישית עד השביעית[2].
בצידי אפיק הנחל מצויים מספר גדול של כבשני סיד מתקופה העות'מאנית ששימשו לתעשיית הסיד של יישובי הסביבה.
ליד הנחל ממוקמת עמדה מבוצרת.
-
נחל ענבה - כבשן סיד
-
נחל ענבה - כבשן סיד
-
נחל ענבה - כבשן סיד עתיק
-
בור מים בחורבת בית ענבה
ראו גם
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ ד"ר זאב וילנאי, אנציקלופדיה לידיעת הארץ, הוצאת ידיעות אחרונות, 1956, הערך בית ענבה עמ' 112.
- ^ כל-מקום, פנקס כיס להכרת הארץ, הוצאת מטכל/אכא, ענף השכלה, אוגוסט 1953 בערך על הכפר הנטוש עינבה עמ' 237
25091073נחל ענבה