עמק מוניומנט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
עמק מוניומנט
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
מיקום
קואורדינטות
גבעת כפפת האגרוף המערבית, עמק מוניומנט. מבט צפונה מזרחה מאריזונה לעבר יוטה
עמוד הטוטם

מוניומנט ואליאנגלית: Monument Valley – "עמק המונומנטים"; בשפת הנאוואחו: Tsé Bii' Ndzisgaii – "עמק הסלעים") הוא אזור ברמת קולורדו בגבול הדרומי של מדינת יוטה עם צפון מדינת אריזונה בארצות הברית, בסמוך למפגש הגבולות בין ארבע מדינות המכונה ארבע הפינות. העמק מתאפיין במקבץ של גבעות בודדות המסתיימות בצוקים זקופים בנויים אבן חול המסתיימים בפסגה שטוחה קטנה בשטחה. צורת נוף זו, הקטנה מהר שולחן, קרויה הר כפתור,[1] ובאנגלית "ביוט" (Butte), ומגיעה עד לגובה של מעל ל-300 מטרים מעל לקרקעית העמק. העמק שוכן בשטחי אומת נאוואחו, השמורה של שבט הנאוואחו. ההגעה לעמק אפשרית דרך הכביש המהיר מס' 163 שחוצה את יוטה ואריזונה.

הגבעות השונות קיבלו כינויים בהתאם לצורתם. שתי גבעות סמוכות שצורתם דומה: חלק עבה שאליו צמוד עמוד קיבלו את הכינוי "כפפת אגרוף", וההפרדה ביניהן היא לפי מיקומן: הגבעה המערבית והגבעה המזרחית. שלושה עמודים נישאים קיבלו את הכינוי "שלוש האחיות", סלע שמצד אחד נראה כמו פיל בעל חדק מכונה "הפיל". ועמוד צר וארוך בגובה של 120 מטרים מכונה "הטוטם" והוא קדוש לבני שבט הנאוואחו.

גאולוגיה

האזור הוא חלק מרמת קולורדו. קרקעית העמק בנויה מאבן טין, חלק מתצורת קטלר (Cutler Formation),[2] או חול שנוצר מבליה של אבן הטין והושקע על ידי הנהרות המתפתלים שחצבו את העמק. מקורו של הצבע האדום הססגוני של הסלעים בתחמוצות ברזל שנחשפו בבלייה של סלעי אבן טין. מקור הצבע הכחול-אפור של הסלעים הכהים יותר בעמק בתחמוצות המנגן.

הגבעות מרובדות באופן ברור לשלוש שכבות עיקריות. השכבה התחתונה עשויה פצלים מהסוג המכונה "סלע האורגן" (Organ Rock), האמצעית עשויה אבן חול מהסוג המכונה "דה שאי" (de Chelly) והשכבה העליונה היא פצלים מתצורת מואנקופי (Moenkopi Formation). השכבה העליונה מכוסה בשכבה דקה של אבן טין מפרט קונגלומרט שינארמפ (Shinarump Member), חלק מתצורת צ'ינלה.

בין 1948 ל-1967 כרו בעמק אורניום. בצר המתכת מפוזר באזורים שונים של אבן הטין מפרט שינארמפ בחלק הדרומי של העמק. בחלק מהמרבצים כרו גם ונדיום ונחושת.


קישורים חיצוניים

הערות שוליים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

עמק מוניומנט36110677Q192017