עמוד שער
עמוד השער של ספר, עבודת תזה, יצירה מוזיקלית ושאר סוגי יצירות כתובות וכרוכות, הוא עמוד הקרוב לעטיפה הקדמית (לעיתים - העמוד הראשון), המציג בדרך כלל את כותרת היצירה ושם המחבר ולעיתים פרטים נוספים. עמוד השער הוא גלגולו המודרני של ה"קולופון" שצורף לכתבי היד (של קודקסים וכדומה), טרם המצאת הדפוס.
בעיתונים ובכתבי עת, עמוד השער הוא העמוד הראשון.
עמוד השער בספרים
עמוד השער הוא חלק מהמידע המקדים את גוף הספר (יחד עם הקדשה, הקדמה, תוכן עניינים) ועשוי אף לכלול כותרת הארוכה מזו שניתנה על גבי עטיפת הספר. ישנם עמודי שער הכוללים מלבד שם המחבר גם את שם המאייר ושם המתרגם.
עמוד השער עשוי לכלול מידע לגבי מהדורת הספר: מספר המהדורה, שנת הוצאה, פרטי המוציא לאור ומקום ההוצאה. בחלק מהספרים מופיע גם פירוט המהדורות הקודמות.
מידע לגבי זכויות היוצרים ומספר ISBN מודפס לעיתים על צדו האחורי של עמוד השער (המכונה "וֶרְסוֹ" - verso), או על העמוד שמולו.
הספרים המודפסים הראשונים (האינקונבולה) לא הכילו עמוד שער ולא כותרת, ולכן זוהו על פי מילות הפתיחה שלהם.
בעבר עמודי שער רבים כללו איורים, חלקם כמסגרת לטקסט שבדף. היו בהם עיטורים גרפיים כקישוט בלבד והיו עיטורים שנושאם קשור לתוכן היצירה, למחבר או למוציא לאור.
עמודי שער של ספרים:
-
עמוד השער של De Magnete, ספרו אודות המגנטיות של הפיזיקאי ויליאם גילברט, מהדורה משנת 1628 (הספר פורסם לראשונה ב-1600). הטקסט מוקף באיורים המציגים ניסויים ומכשירים המתוארים בספר.
-
עמוד השער של Instauratio magna ("התחייה הגדולה") מאת פרנסיס בייקון, מהדורה משנת 1620. האיור מרמז על תוכן היצירה: ספינה מפליגה דרך שני עמודים קלאסיים אל הים הפתוח, מסמלת יציאה אל מעבר לגבולות האסכולה הקלאסית (של יוון העתיקה), אל ממלכת הידע הטבעי הבלתי מוגבל.
-
עמוד השער של המהדורה הראשונה של מובי דיק מאת הרמן מלוויל, משנת 1851. בין השאר מוצגים שני שמות לרומן, ופירוט יצירות קודמות של המחבר. הדף נקי מעיטורים, למעט קו גלי המפריד בין המידע אודות הספר והסופר למידע אודות ההוצאה.
עמוד השער בעיתונים ובכתבי עת
בעיתונים ובכתבי עת, עמוד השער הוא העמוד הראשון. עמוד זה כולל מידע טכני, לגבי ההוצאה לאור (שם כתב העת, פרטי המו"ל, פרטי העורך הראשי) ולגבי הגיליון (תאריך הגיליון, מחירו) והן תוכן.
בעיתון כולל התוכן את החדשות העיקריות, ובראשן הכותרת הראשית, וכן יש בו הפניות למאמרים עיקריים הנמצאים בעמודיו הפנימיים של העיתון. חלק משטחו של עמוד השער מנוצל למודעות.
בכתב עת מנוצל עמוד השער לעיתים להצגת מלוא תוכן העניינים של כתב העת, ופעמים אחרות הוא מוקדש בעיקר להצגת המאמר העיקרי שבכתב העת, באמצעות איור הממלא חלק ניכר מעמוד השער וכותרת של המאמר העיקרי.
לעיתים מיוחסת יוקרה מיוחדת להופעה בעמוד השער.
עמוד השער בעבודות אקדמיות
בעבודות אקדמיות ועבודות תזה עמוד השער הוא העמוד הראשון של היצירה. הוא כולל את כותרת העבודה ושם המחבר. בעבודות של סטודנטים מוצג גם שם הקורס במסגרתו נכתבה העבודה, שם המרצה, תאריך ההגשה ולעיתים שם המוסד. עמוד זה אינו ממוספר.
בעבודות תזה עמוד השער כולל כותרת מלאה של העבודה, שם המחבר ותאריו האקדמיים, שמות הפקולטה והחוג/מחלקה בהם מוגשת העבודה, שם האוניברסיטה, תאריך סיום התואר וסמל זכויות היוצרים הבינלאומי. עמוד השער אינו ממוספר; העמוד הבא אחריו, התקציר, הוא העמוד הממוספר הראשון.
במאמר מדעי לרוב אין עמוד שער, וכל המידע הרלוונטי מופיע בראש העמוד הראשון של המאמר.
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: עמודי שער |
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: ציורים מול עמוד שער |
- טלי שמיר, שער הניצחון, באתר כלכליסט, 3 בינואר 2013
הערות שוליים
עמוד שער22355888